Fejtrágyázás és talajjavítás egy menetben!

Kén és kalcium = Calciprill S14®

A hazai agrárium mára felismerte a kén és a kalcium kiemelkedő jelentőségét a termelésben. A kén nélkülözhetetlen részét képezi a fehérjéknek, de számos vitaminban is megtalálható. Hiányában a fehérjeszintézis lelassul, csökken a klorofilltartalom, és kényszerérésre hasonlító tünetek mutatkoznak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kalászosok bokrosodása vontatott, fehérje- és sikértartalmuk messze elmarad a fajtában rejlő potenciáltól.

 

A repce alacsonyabb olajtartalommal, gyenge elágazással, satnyább generatív szervekkel, egyszóval terméskieséssel reagál a kénhiányra, de a cukorrépa cukortartalma is várakozáson aluli marad.

A növények kén- és kalciumigényét fejtrágyaként vagy alaptrágyaként kijuttatott műtrágyákkal pótolhatjuk. A gyakorlatban elterjedt kénes-nitrogén műtrágyák megoldást nyújthatnak a kénhiányra, de jelentős talajsavanyító hatással bírnak.

Ez, hosszú távon nem csupán a talajok derogációjához, hanem ezáltal a talaj tápanyagkészletének, illetve a kijuttatott műtrágyák felvehetőségének romlásához is vezethet. Az alacsony kalciumtartalom csupán csepp a tengerben, inkább hangzatos reklámfogás, mintsem valódi megoldás. Következésképpen az olcsónak tűnő megoldás egyre magasabb műtrágyaköltséget eredményezhet.

 

Mi a teendő?

 

Az alternatívát a Calciprill S14® nyújtja. Svájci technológia alapján készült, 14% kén- (>35% SO3) és 45% kalciumtartalommal (>90% CaCO3-ban kifejezve) rendelkező, granulált és felületkezelt termék, mely a mai növénytermesztés minden elvárásának megfelel. A feltáródás során nem képződik kénsav, nem savanyítja a talajt.

A kenet a növények számára felvehető SO4-formában tartalmazza, és kiváló megoldás a kimagasló minőséggel társuló biztonságos terméshozamok elérésére. A termékben található, magas reaktivitású kalcium javítja termesztett növényeink szárszilárdságát, a talaj szerkezetét, segíti az intenzív gyökérfejlődést, a talajélet fejlődését, illetve a nitrogén, a foszfor és a kálium felvételét.

Fontos felismerni, hogy a Ca nem dolomitból származik, a talajaink Ca:Mg arányát nem rontja, hanem javítja. Ugyanakkor gazdasági és szakmai szempontból is javasolt a tápanyag-utánpótlást bővített talajvizsgálati eredményekre és nem termékakciókra alapozni, elkerülve a fölösleges pénzkidobást és a csalódást.

 

SZERZŐ:
KÁDÁR ZOLTÁN LEVENTE
AGRÁRMÉRNÖK
NÖVÉNYVÉDŐ SZAKMÉRNÖK

+36-30/353-2973

 

Calciprill S14 cukorrépa kálcium kén repce