Válasszon idén is a Syngenta jól bevált repcehibridjei közül

Az őszi káposztarepce a harmadik legfontosabb növényi olajforrás a világon, a pálmaolaj és a szójabab után.

Európában az olajrepce általában őszi vetemény, és elsődleges felhasználási területe a bioüzemanyag-gyártás. A világ legnagyobb őszi káposztarepce területe Európára koncentrálódik, vetésterülete dinamikusan növekszik. Kanada repce termőterülete a második legnagyobb a világon, és Kína repcemag felhasználási igénye is folyamatosan nő. Magyarország repce termésátlaga 3 t/ha körül van, vetésterülete évről évre fokozatosan emelkedik (1. ábra).

Az őszi káposztarepcével szemben támasztott erős piaci igények és termesztéstechnológiai újítások (széles sortáv, csökkentett vetőmag mennyiség) fejlesztésekre ösztönzik a repcenemesítőket. Cikkünkben három olyan hibrid repcét mutatunk be, amelyekkel kedvező körülmények között csúcstermés érhető el.

SY Florida

Az SY Florida a legújabb, korai érésű hibrid repce a Syngenta kínálatában. Több mint 5 tonnás hektáronkénti terméseredményével 2016-ban, a NÉBIH posztregisztrációs kísérleteiben, a korai hibridek csoportjában az első helyen végzett (2. ábra). A hibrid nemcsak hazánkban teljesített kiválóan, hanem Európa más országaiban is az elsők között szerepelt az állami és a fejlesztői kísérletekben egyaránt. Rendkívüli vitalitású, gyors kezdeti fejlődésű hibrid, amely gyorsan eléri a rozettás habitust, ami lehetővé teszi a vetés késleltetését, az optimális talajviszonyok kivárását. Tavaszi, szintén rendkívül gyors regenerálódása, korai virágzása biztosítja a tökéletes termékenyülést és érési folyamatot ezen időszakok meghosszabbításával. Betegség-ellenállósága figyelemre méltó, a fómás szár- és levélfoltossággal (Phoma lingam) szemben rezisztenciát mutat (RLM7 gén). Növénymagassága közepesnek tekinthető, így megdőlésre is csak kis mértékben hajlamos.

Hová ajánljuk?

Egyedülállóan magas, rekord közeli terméspotenciáljának, kiváló olaj- és beltartalmi értékeinek köszönhetően kompenzálja a gyengébb termőhelyi adottságokat, de intenzív, tápanyagban gazdag, kedvező vízháztartású területeken is kimagasló terméseredményekre képes.

Bluestar

A Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robusztus megjelenésű, középérésű hibrid, amely átlagon felüli terméspotenciállal bír, és a termésstabilitása is kiváló. Rendkívül homogén növényállományt nevel, virágzása a középérésű hibridek csoportján belül korán bekövetkezik. Terméseredménye a magyarországi fajtaregisztrációs rendszerben, a középérésű hibridek csoportjában, 2016-ban 5,57 t/ha volt (3. ábra). A Bluestar hibrid legjellemzőbb tulajdonsága a gyors őszi, kezdeti fejlődés. A sorközöket hamar betakarja, így a gyomosodás veszélye is mérsékeltebb az állományban. Becőinek pergési hajlama nagyon alacsony. Az RLM7 génnek köszönhetően a fómás szár- és levélfoltossággal szemben kiváló ellenálló-képességgel rendelkezik.

Hová ajánljuk?

Magas genetikai terméspotenciálja okán elsősorban intenzív körülmények közé ajánljuk, de átlagos körülmények között is rekord termésre képes.

SY Cassidy

Az SY Cassidy egy karakteres, robusztus megjelenésű SafeCrossTM hibrid, aminek köszönhetően a kevésbé intenzív és alacsonyabb potenciálú termőhelyeken is biztonsággal termeszthető. A korai éréscsoportú hibrid jó termőképességű helyeken csúcstermésre képes (4. ábra).

Intenzív őszi fejlődés jellemzi, aminek köszönhetően kiváló választás tervezett, vagy megkésett vetések esetén. Tavasszal nem nyurgul fel, lassú és fokozatos magszárba indulás jellemzi. Az SY Cassidy hibrid komplex előnye elsősorban a közepes, kevésbé intenzív termesztéstechnológiai körülmények mellett mutatkozik meg.

Hová ajánljuk?

Képes kompenzálni a gyengébb termőhelyi adottságokat, gyors kezdeti fejlődésének, fokozatos tavaszi fejlődésének, magas terméspotenciáljának és kiváló olaj-beltartalmi paramétereinek köszönhetően.

Az előzőekben ismertetett Syngenta őszi káposztarepce hibridek magas terméspotenciállal és átfogó ellenálló-képességgel rendelkeznek valamennyi szárbetegséggel szemben. Mindhárom hibrid erukasavmentes, pergési hajlamuk kifejezetten alacsony, és kiváló ár-érték arányt képviselnek.

Bármelyik hibrid jó választás a kimagasló termésre vágyóknak.

SZERZŐ: DR. SZŰCS PÉTER • SZÁNTÓFÖLDI TECHNOLÓGIA SZAKÉRTŐ

bioüzemanyag hibrid növénytermesztés repce syngenta termesztéstechnológia