fbpx

Sokoldalú intelligencia

Írta: Szerkesztőség - 2019 november 27.

Egyszerű automatizálás az iQblue connect segítségével a Lemkentől.

Nem olyan rég a legtöbb gazdálkodó számára még elérhetetlennek tűnt az adatok cseréje, importálása a munkagépek és Farm Management programok közt.

 

A piacon elérhető megoldások eddig vagy túl költségesek vagy túl bonyolultak voltak. Ezért a Lemken kifejlesztette az iQblue connectet, ami egy sokoldalú, akár utólag is felszerelhető készlet, amely a meglévő technológiát intelligens gépekké alakítja át, ezzel lehetővé téve a modern gazdálkodást.

A traktor munkagépvezérlő funkcióját (TIM) kihasználva számos beállítás automatizálható még egy egyszerű munkagép esetén is, továbbá az adatok egy digitális dokumentációban rögzíthetőek.

A TIM azt jelenti, hogy a traktor képes lesz olyan beállításokat elvégezni a munkagépen, amire a parancsot a munkagép adja neki. A gépkezelőnek többnyire csak egy egyszerű iQblue connect modulra van szüksége, amivel több munkagéppel tud kapcsolatot teremteni. A modul a traktor ISOBUS-hálózatához csatlakozik.

További hasznos lehetőség a GPS és a mobil adattovábbítás is például a Farm Management programok számára. Az adatok továbbítása az agrirouteren keresztül történik, ahol a gazdálkodó, bérvállalkozó vagy akár a szoftverek applikációi adatokat tudnak egymás közt megosztani vagy akár kinyerni.

A tervezett felhasználás függvényében szenzor (szenzorok) van telepítve a munkagépre, amely folyamatosan adatokat ad át az iQblue connect modulon keresztül. Nincs szükség más átalakításra, hiszen a traktort használjuk a munkagép pontos beállításához.

Az első elérhető verzió például lehetővé teszi, hogy egy ekére egy szenzort elhelyezve nyomon lehessen követni az aktuális munkaszélességet. Az iQblue connect ezután kikalkulálja a GPS-adatok alapján, hogy mi lenne a kívánt munkaszélesség, amely adatot továbbítva a traktornak parancsot ad a munkaszélesség megfelelő értékre történő beállítására egy az ekén található fogásszélesség-állító munkahenger segítségével.

A félig függesztett szántóföldi kultivátorok esetén a munkamélységet egy szenzor felügyeli. Az iQblue connect megkapja a térképet az agriroutertől az előre meghatározott munkamélységekkel, és az aktuális értékeket figyelembe véve küld utasítást a traktornak a munkamélység megváltoztatására. További funkciók más munkagépek esetén még fejlesztés alatt állnak.

A gazdálkodóknak mindösszesen egy egyszerű iQblue connect modulra van szükségük, hiszen ez az egység könnyedén, egyedi szerszámokat nem igénylő módon átvihető más munkagépekre is. A rendszer a csatlakozást követően rövid időn belül, automatikusan felismeri a munkagépet.

A LEMKEN azért kínál előremutató alacsony beruházási igényű megoldást, mert így ezek az elektronikai egységek lehetővé teszik egyszerű munkagépek széles körű automatizálását. Az iQblue connect rendszer segítséget jelent a felhasználók számára, hogy vele együtt „növekedjenek”, hiszen a jövőbeni új funkciók bármikor telepíthetőek lesznek.

 

Kelet-Magyarország: Szrnka Péter +36/30-852-5787
Nyugat-Magyarország: Póczik Balázs +36/30-748-5380
www.lemken.com
www.facebook.com/LEMKEN.Hungary/