fbpx

A LEMKEN idei újdonságai

Írta: Szerkesztőség - 2010 június 10.

Meghívást kaptunk a LEMKEN-től április 14-15-ére, a németországi Alpenbe, a cég “főhadiszállására”, ahol 20 ország 114 újságírója jelenlétében mutatták be a cég új beruházásait, illetve 2010-es újdonságait.

 

A szaksajtó képviselői előtt Nicola Lemken tulajdonosnő elmondta, hogy a professzionális növénytermesztési technika területén Európa vezető gyártói közé tartoznak. A családi vállalkozás 230 éves, és jelenleg már a 6. és 7. generáció irányítja. Világszerte több mint 1.000 alkalmazottat foglalkoztatnak. Központjuk a Düsseldorftól észak-nyugatra eső Alpenben van, de Hetzerath-ban és Meppenben is rendelkeznek gyáregységekkel. A cég a növénytermesztési technika – talajművelés, vetés és növényvédelem – gépeinek előállításával foglalkozik. Évente mintegy 14.000 db munkagépet bocsátanak ki, amelyeknek 70%-a exportra kerül.

Korszerű festőüzemet avattak

Dr. Franz-Georg von Busse ügyvezető igazgató elmondta, hogy a LEMKEN 230 éves fennállása óta a második legjobb, 215 millió eurós eredményt érték el 2009-ben. Tették ezt úgy, hogy a kelet-európai piacon jelentős visszaesések voltak tapasztalhatóak. A sokéves siker alapja abban rejlik, hogy a Lemken a gépeit a gazdálkodókkal és a bérvállalkozókkal együttműködve fejleszti, mivel tudják, hogy minden gazdaság másfajta igényeket támaszt a gépekkel szemben. Választékukban egymással jól kombinálható munkagépek találhatóak, annak érdekében, hogy az eszközök a különböző körülmények mellett is mindig jól használhatóak maradjanak. A legmodernebb gyártási folyamatokat alkalmazzák, amely már a speciális acél kiválasztásánál elkezdődik, és a CNC vezérlésű megmunkáló központok és hegesztőrobotok, a teljesen automatizált prések és hőkezelő kemencék, valamint a legmodernebb festőrendszerek használatával folytatódik.

A LEMKEN mezőgazdasági gépei mostantól az új, katódos technológiájú, merítéses festőüzemben kapják meg jellegzetes kék színüket. A LEMKEN festőüzeme környezetbarát is, köszönhetően a hatékonyságnak és annak a ténynek, hogy modern, energiatakarékos elvek alapján működik. Az anyagáramlás kontrollált, így a festékrészecskék egyenletesen fedik be a gépet. A festéket ezt követően egy magas hőmérsékletű kemencében mintegy 160 °C-on égetik rá a gép felületére. Az eredmény a rendkívül egyenletes és rugalmas felszín, amely hosszan ellenáll a korróziónak. A katódos merítéses technológiának köszönhetően ez az egyenletesség még a bonyolult alakú formákon is kialakítható.

Juwel: a függesztett ekék új sorozata

A függesztett ekék új generációja, az Opál-sorozat utódjaként piacra kerülő Juwel teljesen új formában egyesíti magában a biztonságos használatot, a kényelmes kezelést és a minőségi munkát. Az új átfordításszabályozással, a TurnControll-lal az eke forgatása különösen biztonságos, amit a tám-kerék és a talaj közötti nagy szabad tér fokoz tovább. A forgatómű elektrohidraulikus vezérlésének segítségével az eke dőlése közvetlenül a traktor üléséből állítható és rögzíthető. Az előhántó is új konstrukció. A javított forma és a szárak megváltoztatott helyzete szélsőséges körülmények között is eltömődésmentes szántást biztosít. A munkamélység és az előhántók szöge könnyen és szerszám nélkül állítható. Az új, költségtakarékos DuraMaxx ekefejek (amelyeknek réselt kormánylemezei és sávjai mindenfajta furatok és lyukasztások nélkül készülnek) is felszerelhetőek minden Juwel ekére. A sorozat először 3-7 ekefejes változatban, 140 mm-es négyszög gerendellyel szállítható a középső és felső teljesítménykategóriájú erőgépekhez.

HL.

(A rendezvényen bemutatott további újdonságok részletes leírása partnerlapunk, a GÉPmax 2010/5. számában olvasható.)