Teljessé vált Magyarország első közösségi borászata a tokaji borvidéken

„A közösségi borászat a borvidék termelőinek munkáját támogatja a borkészítés minden fázisában, eszközeink révén gazdálkodásuk hatékonyabbá, jövedelmezőbbé válhat.”

 

Az Opus Global Nyrt. érdekeltsége építette fel Magyarország első közösségi borászati üzemeit és beszerzési központját a világörökséggé minősített tokaji történelmi borvidéken. Az Euro Generál Zrt. évtizedes tapasztalattal rendelkezik a gazdasági épületek, irodaházak, lakóépületek kulcsrakész kivitelezésében.

A modern mezőgazdasági létesítmények teljes körű szolgáltatást nyújtanak a szőlőfeldolgozásban és a borkészítésben a borvidék termelőinek. A közösségi borászathoz tartozó létesítmények megépítésének összköltsége 5,1 milliárd forint volt.

Az Opus Global Nyrt. ipari divíziójába tartozó Euro Generál Zrt. Tokaj-Hegyalja három különböző járásában épített közösségi szőlő- és borfeldolgozó üzemeket zöldmezős beruházásban. A Sárospatak szomszédságában található Hercegkúton és a szerencsi járáshoz tartozó Tállyán borászat, a Tokajtól 10 kilométerre fekvő Bodrogkisfaludon pedig borászat, valamint beszerzési központ létesült.

A tervezők és a kivitelezők egyaránt kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy munkájuk megfeleljen a világörökségi státusz oltalmából eredő szigorú előírásoknak, és a létesítmények illeszkedjenek a történelmi borvidék építészeti hagyományaihoz. Speciális szakértelmet igényeltek továbbá azok az épületgépészeti megoldások, amelyeket a szőlő-, bor- és pezsgőfeldolgozáshoz szükséges technológia megkövetelt.

– Elsőnek lenni az építőiparban is rangot jelent, a közösségi célokat szolgáló épületek kulcsrakész kivitelezésében az Euro Generál Zrt. szakértőnek számít Magyarországon. A borfeldolgozó üzemek felépítésével az építészet újabb területén vettünk részt közösségi értékteremtésben, amire nagyon büszkék vagyunk – hangsúlyozta a bodrogkisfaludi létesítmény ünnepélyes átadása után az Opus Global Nyrt. ipari divíziójának vezetője, Halmi Tamás.

 

 

A Tokaj-Hegyalján létesített közösségi borászatok kedvező áron nyújtanak teljes körű szakmai szolgáltatást a borvidék termelőinek. A gazdák a szürethez szükséges eszközöket bérbe vehetik az üzemektől, amelyek vállalják a szőlő feldolgozását, a bor vagy pezsgő erjesztését, érlelését, palackozását, valamint a palackozott italok szakszerű tárolását is.

A bodrogkisfaludi beszerzési központ közreműködésével pedig hozzájuthatnak a szőlőműveléshez szükséges alapanyagokhoz és eszközökhöz is. A beruházás része volt az ágazati innovációt támogató tarcali kutatóintézet kialakítása is.

A fejlesztések megrendelője a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. volt, amelyet a borvidék hegyközsége alapított. A kivitelezési munkákra a társaság közbeszerzési eljáráson választotta ki az Euro Generál Zrt.-t.

– A közösségi borászat a borvidék termelőinek munkáját támogatja a borkészítés minden fázisában, eszközeink révén gazdálkodásuk hatékonyabbá, jövedelmezőbbé válhat – mondta Pásztor Péter, a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A bodrogkisfaludi létesítmények ünnepélyes átadásán Nagy István agrárminiszter is részt vett. A borászati és a beszerzési központtal teljessé vált Magyarország első közösségi borászati infrastruktúrája, melynek része a már korábban átadott hercegkúti és tállyai borászat, valamint a Tarcal Borvidéki Kutató Központ is.

Az Euró Generál Zrt. az Opus Global Nyrt. építőipari divíziójának tagja. A közel két évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező vállalat fő tevékenységi köre lakóházak, irodaházak, gazdasági épületek komplett kivitelezése a megrendelő által elvárt minőségben.

bor borászat borkészítés borvidék hatékonyabb jövedelmezőbb