fbpx

A bálázás és rendképzés Krone újdonságai

Írta: Fodor MihálySzerkesztőség - 2019 november 05.

A nyár elején várta a szakújságírókat a Krone gyár, de kérésükre az erről szóló cikkeket világszerte csak ősz végégtő lehet publikálni. Lapunkban a bálázás, rendképzés új gépeit mutatjuk be, míg laptársunk, a GÉPmax októberi hasábjain az új kaszákkal ismerkedhetnek meg olvasóink.

 

Comprima Plus: a kompakt, nagy teljesítményű, univerzális gép

Az új körbálázókat kompakt kialakításuk és megnövelt teljesítményük jellemzi, különösen a behordórészen és a bálacsomagolás terén. Emellett a Comprima Plus alapkivitelben automatikus olaj- és zsírkenéssel rendelkezik, ezzel a karbantartási munkák minimálisra csökkenthetők. A profeszszionális gépet nagy forgalmú vállalatok számára fejlesztették ki, ahol nagy áteresztőképességekkel dolgoznak.

A termény felvétele a vezérlés nélküli, csigaformában kialakított EasyFlow rendfelszedőn keresztül történik, amelyet a Krone már sikeresen tesztelt a rendfelszedő és a körbálázó szegmensben. A rendfelszedő különleges ismertetőjegye az ujjak szabadalmaztatott elrendezése. Öt ujjsor helyezkedik el hullámvonalban a tartócsövön; ez biztosítja a folyamatos takarmányáramlást. Az anyag ideálisan oszlik el a vágórotor teljes szélességében, ezáltal tökéletes vágásképet és csökkentett terhelési csúcsokat biztosít.

Az XCut rotoros vágószerkezet pontos kényszervágással garantálja az állandóan magas vágási minőséget. Az XCut szeletelőrotor fogai spirál alakban elrendezettek, amely így egyenletesen osztja el a termést a csatorna teljes szélességében, egészen a szélekig. Ezért a gép minden állományban szilárd bálaszéleket képez. A precíziós vágószerkezetet a Krone 17 vagy 26 késsel kínálja (az elméleti darabolási hossz 42, ill. 64 mm), amelyek csoportosan kapcsolhatók (17/8/9/0 vagy 26/13/13/0); ez nagyobb rugalmasságot biztosít a bálázó számára, és ideálisan összehangolható a változó terményekkel. A rotor alapkivitelben edzett acélból készül, a vágószerkezetnél különös figyelmet fordítottak a kopás csökkentésére, ami példaértékű stabilitást és kimagaslóan hosszú élettartamot garantál. A bálázó részben a Krone a bevált Novogrip rendszert használja, ami szélesebb Novogrip hevederekkel, erősebb láncokkal és lánckerekekkel nyújt meggyőző képet. A forgató- és tömörítőelemként szolgáló szövethevederek és keresztrudak okos kombinációjának köszönhetően a Comprima Plus a tökéletes univerzális gép minden termény számára.

Krone Comprima Plus kompakt, nagy teljesítményű univerzális bálázó

A változókamrás bálázók esetében a bálázási nyomás elektromos beállításával a bála tömörsége a traktor üléséből állítható. A változó terményekhez ezért gyorsan és egyszerűen elvégezhető a hozzáillesztés.

Hosszabb munkanapokat tervezve a gépet opcionálisan fel lehet szerelni LED környezeti megvilágítással. Ez lehetővé teszi a vezető számára a csomagoló- és a kötözőrendszer ideális figyelését. Az oldalsó burkolat alatt található további LED-lámpák megkönnyítik a karbantartási munkákat. Minden Comprima Plus gép opcionálisan felszerelhető fólia- vagy hálókötözővel. Igény szerint bálamérleg is kapható a CF és CV sorozathoz. 500/60 22,5 coll méretig új gumiabroncs-változatok teszik teljessé az új sorozatot.

A Krone új, ISOBUS-kompatibilis univerzális bálázója kényelmi elektronikával van felszerelve; opcionálisan a CCI ISOBUS terminál is rendelkezésre áll. Az alapfelszereltséghez tartozó traktor-munkagép kezelőrendszer (TIM) tehermentesíti a vezetőt, mivel például olyan funkciók, mint a hátsó bálaajtó kinyitása és bezárása, teljesen automatikusan lejátszódnak.

Swadro TC 1370: a Krone új, kényelmes Profi 4 rotoros rendképzője

A Krone a rendképzősorozatát az új Swadro TC 1370 modellel, egy négyrotoros középrendképzővel egészíti ki, amely számos kényelmi funkcióval büszkélkedhet. A rendképző például alapkivitelben állítható hidraulikus rotor-tehermentesítéssel, elektromos rotormagasság-állítással és a táblavégi fordulónál állítható kiemelési magasságokkal rendelkezik. Ezenkívül a rendképző – például közúton történő haladás után – a rotorkarok szétnyitását követően automatikusan beáll a korábban kiválasztott munka- és rendszélességre. A rendképző munkaszélessége 10,80 m és 13,70 m között választható; a rend szélessége 1,40 m és 2,60 m közötti lehet.

További pozitívumok: két gumiabroncscsomag kapható az optikailag modern Swadro TC 1370 modellhez. A függesztés ugyanígy választható: kétpontos függesztőszerkezet (alapfelszereltség), valamint opcionálisan 80as gömbfejes vonószerkezet kérhető. A Krone a traktorhoz való csatlakoztatásra is kétféle megoldást kínál a Swadro TC 1370 modellhez: a rendképzőt alapkivitelben Load Sensing hidraulikus rendszerrel szállítja, opcionálisan pedig az egység olajkeringető rendszeren keresztül is csatlakoztatható. A TC 1370 légfékrendszerrel, ill. opcionális hidraulikus fékrendszerrel is kapható.

A rendképző felépítéseAz átalakított, robusztus, trapéz alakú keret és a kiemelőkarok módosított függesztése modern külsőt és hosszú élettartamot biztosít a Swadro TC 1370 modellnek. Az új, két részre osztott műanyag burkolat védi az elektronikát, a hidraulikus vezérlőblokkot és a keret elején elhelyezkedő szelepeket; a hátsó rész kompakt kivitele, LED-világítása és a biztonságos közúti közlekedéshez elengedhetetlen figyelmeztető táblák, valamint a rendképzés közben tapasztalható jó áttekinthetőség szintén meggyőző. A középrendképző fő kerete hidraulikusan leengedhető; így a rendképző – a fogak eltávolítása vagy lehajtása nélkül – közúti szállításhoz kényelmesen, egyszerűen és gyorsan leengedhető, miközben a szállítási magasság 4,00 méter alatt marad. A szállító járószerkezet alapkivitelben légfékrendszerrel van felszerelve, opcióként hidraulikus fékrendszer is rendelkezésre áll. Kiegészítésképpen a légfékrendszer fékerő-szabályozóval is bővíthető. Munkahelyzetben a fékezőerőt csökkenti, így enyhe és kíméletes fékhatást eredményez a terepen. Szállítási helyzetben a teljes fékerő rendelkezésre áll, ami rövid féktávolságot biztosít a forgalomban. A Krone a gumiabroncsok esetében is kínál választási lehetőséget: a Swadro TC 1370 alapkivitelben 620/40R22.5 gumiabroncsokkal van felszerelve, opcionálisan a 710/35R22.5 változat is rendelhető, ami a közúti szállítás során még nyugodtabb haladást, a szántóföldön pedig fokozott talajkímélést biztosít. A szállításhoz használt gumiabroncsok méretével arányosak a rotorok járószerkezetének támkerekei is. Alapkivitelben a támkerekek mérete 16×6,50-8. A szállításhoz használt 710-es gumiabroncsmérethez 16×9,50-8 méretű támkerekeket szerelnek fel a rotorok járószerkezetére.

Krone Swadro TC 1370 négyrotoros rendképző

A kezelőfelület

A TC 1370 új, kényelmes kezelőfelülete egyesíti az átláthatóságot és a kényelmes használatot. A teljes gép beállítása mindössze két kezelői szinten történik. A rendkezeléshez szükséges összes fontos menüpont egy szinten jelenik meg, és munka közben mindig látható. Alapkivitelben a Swadro TC 1370 rendképzőt egy ISOBUS-kompatibilis traktorterminál vezérli. Opcionálisan egyaránt használható az új Krone DS 100, ill. DS 500 vagy a két ISOBUS-kompatibilis terminál, a CCI 800 és a CCI 1200. Opcionálisan a kedvelt WTK joystick vagy az új CCI A3 joystick is kapható, még nagyobb kényelmet biztosítva a rendképzéskor.