fbpx

Rendeletek határozzák meg a kijuttatható szerves és műtrágya mennyiségét

Írta: Szerkesztőség - 2019 október 31.

Az akkreditált laboratóriumi talaj- (és növény-) vizsgálatok megléte, valamint az ezek eredményei alapján végzett tápanyag-gazdálkodás folytatása előírás a területalapú támogatás igényléséhez és különféle célprogramok megvalósításához (AKG, ÖKO) is.

Ezen rendeletek betartásán lényegesen túlmutat a talajerő folyamatos fenntartásának kötelezettsége, mely az államnak, gazdálkodónak egyaránt érdeke. Talajaink tápelem-ellátottságáról műszeres talajvizsgálatok adnak pontos értéket.

A szakszerű talajminta-vételezés és talajvizsgálat alapfeltétele a korszerű, hatékonyan termelő és versenyképes mezőgazdaságnak. Sokan mégis egy kötelező és felesleges terhet látnak benne. Pedig az egykoron világszínvonalú magyar talajvizsgálati és szaktanácsadási rendszer elhanyagolható költség mellett (120-180 Ft/ha/év) adott alapot a korszerű mezőgazdaság kialakulásához.

A helyes fajtaválasztás és az agrotechnika mellett a talaj tápelemtartalma és a növény igényére számított tápanyag-gazdálkodás alapozza meg a növénytermesztésben elérhető terméshozamok mennyiségét és minőségét. Több különböző laborvizsgálati módszer közül a SZŰKÍTETT talajvizsgálat elvégzése (pH, kötöttség, CaCO3-, humusz illetve sótartalom, valamint a NO2-NO3-, P2O5, illetve K2O-koncentrációk megállapítása) a legszükségesebb. Azonban pontosabb képet ad a talajunk termőképességéről a BŐVÍTETT talajvizsgálat elvégeztetése. A magasabb hozamok elérése csak a vizsgálatok alapján számított tápanyagmennyiségek kijuttatása esetén érhetőek el. A tápanyaghiányok kialakulása esetén pl. kukorica, borsó esetében a cink, búza és repce esetében pedig a kén hiánya miatt a várt termésmennyiség elmaradhat a várakozásoktól.

Az Eurofins-MINERÁG Kft. munkatársai több évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött végzik munkájukat, amit 2018-tól a hollandiai központú Eurofins Agro Testing Wageningeen BV, mint Európa egyik legjelentősebb mezőgazdasági szaktanácsadó laboratóriuma támogat. Ennek köszönhetően a Magyarországon rendszeresített talajvizsgálatok mellett számos világszínvonalú analitikai módszer és az ezekhez kapcsolódó szaktanácsadás is elérhetővé válik minden Partnerünk számára. Mindehhez társul az ország egész területére érvényes mintagyűjtési szolgáltatásunk és a laboratóriumunk által vállalt rövid vizsgálati határidők.