fbpx

Ősztől érkezik a Corteva Agriscience ajánlatában a repce jó barátja, a Belkar™

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 31.

Napjaink világszinten meghatározó mezőgazdasági vállalata, a Corteva Agriscience – melyben a DuPont Pioneer, a DuPont növényvédelmi üzletága és a Dow AgroSciences egyesült – 2019 júniusában tartotta magyarországi, öt helyszínes (Szarvas, Szolnok, Debrecen, Rádpuszta, Hegyfalu) szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi bemutatóját.

A rádpusztai rendezvényt 2019. június 19-én Rikk István marketingvezető nyitotta meg, aki után JeanPhilippe Riffat régióigazgató (Közép- és Kelet-Európa) köszöntötte a gazdákat: – 2019. június elején a Corteva Agriscience a világ legnagyobb, önálló, nyílt részvénytársaságként csak mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó cégévé vált. Részvényeit immár a New York-i tőzsdén forgalmazzák. Izgalmas periódus ez, hiszen a korábbi három vállalat alkalmazottai immár egy cég csapataként közös célért dolgoznak. Cégcsoportunk egyik fő célja, hogy az ebben tevékenykedő 22 ezer munkatárs a legújabb innovációs eredményeket hozza el a mezőgazdaságba, annak érdekében, hogy még hatékonyabban lehessen termelni – foglalta össze céljaikat a vezető szakember.

Repcetermesztés Pioneer hibridekkel – Minden idők legjobb Pioneer-repceportfóliójával állunk a gazdálkodók rendelkezésére – mondta Dr. Piukovics László vetőmag termékmenedzser, akitől megtudhattuk, hogy idén a már jól bevált Pioneer® repcevetőmag-kínálat további három új hibriddel bővült.

Egyik újdonság a kedvező növénymagasságú, egyenletes-egyöntetű érést biztosító Pioneer MAXIMUS® hibridek közül a PX128, melyben a nagy termőképesség találkozik a magas olajtartalommal, olyannyira, hogy a MAXIMUS® hibridek között ez a legmagasabb olajtartalmú hibrid. Ebben a hibridcsoportban az új PX131 a legmagasabb termőképességű hibridrepce. Termésstabilitására jellemző, hogy a cég fejlesztési kísérleteiben nemcsak 2018-ban, hanem az elmúlt három évben mindig a legjobb teljesítményt hozta Magyarországon. További előnye, hogy pergés-ellenállóságban előrelépést mutat a korábbi hibridekhez képest. A hagyományos magas repcék között a középérésű PT275 a legnagyobb termőképességű új hibrid. A repcevetőmagok kínálata mellett természetesen a vetőmagcsávázásról is szó esett. – A három fő összetevőből álló LumiGEN™ prémium csávázási technológiával a jelenleg elérhető vezető megoldások olyan kombinációját kínáljuk a repcetermesztőknek, amellyel már a vetéssel kezdődően biztosíthatják az erős, egyöntetű növényállományt és a maximális jövedelmezőséget – ismertette az előadó.

A napraforgó-gyomirtási állomáson felhívták a figyelmet a parlagfű ellen extra hatékony Viballa™ készítményre. Az új gyomirtó szer szükséghelyzeti felhasználását 2019. május 1-től július 31-ig engedélyezte a NÉBIH

Hatékony őszi növényvédelem Corteva-újdonsággal

A 2019 őszétől kapható, az új hatóanyagot is tartalmazó (Arylex™), egyedi hatásmechanizmusú, a repce őszi, posztemergens gyomirtására kifejlesztett Belkar™ gyomirtó szer, melynek tulajdonságait Papp Zoltánherbicid-termékmenedzser mutatta be. – A repcében számos keresztesvirágú gyomnövény ellen kell küzdeni, amelyek nem vagy csak nehezen irthatóak. Ugyanakkor a klímaváltozás miatt a melegigényes nyári gyomok (csattanó maszlag, libatopfajok stb.) is egyre nagyobb számban fordulnak elő, ezzel együtt a klasszikus gyomok kelése eltolódott szeptemberről októberre. A gyomirtás elvégzése nem igényli a korai védekezést, mivel az őszi gyomok majd később kelnek (gyakran nem tart ki a gyomirtó hatás), és a korai alapkezeléseknek általában nincs jelentős hatásuk a nyári gyomok ellen. Ezekre a problémákra kínál megoldást a termelők számára a 2019 tavaszán engedélyt kapott, rendkívül széles hatásspektrumú Belkar™.

Cégcsoportunk bízik abban, hogy az innovatív Pioneer®-repcevetőmag-nemesítés, a LumiGEN™ vetőmagcsávázás és a Corteva-növényvédőszer-fejlesztés legújabb eredményeivel hozzájárulhatunk a hazai repcetermesztés sikerességéhez. Az elméleti előadások után a gyakorlatban, kalászos-, őszikáposztarepce- és napraforgó-kultúrában is meggyőződhettek a gazdálkodók a Corteva növénytermesztési és növényvédelmi megoldásainak hatékonyságáról.