fbpx

Napraforgóhibridek: amire csak szüksége lehet

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 18.

Felkészülve a változásokra új hibridekkel bővítette portfólióját a SAATEN-UNION.

 

A hazai termesztők által alkalmazott technológiák fejlődésével és a változó piaci igényekkel lépést tartva 2020-ban ismét új, korszerű hibridekkel bővítettük kínálatunkat. A linolsavas (LO) és a magas olajsavas (HO) napraforgóhibrid-portfólió összeállításakor továbbra is egyszerre több, a gyakorlatban a termesztés biztonságát és az intenzitás növelését szolgáló tényezőt vizsgálunk.

Fokozottan koncentrálunk arra, hogy üzemi tapasztalatokon alapuló, termék- és hibridspecifikus technológiai javaslattal, a helyes vetőmagnorma-, tőszámhasználatban és a gyomirtás hatékonyságának növelésében rejlő tartalékok kihasználásával segítsük a termelőket céljaik elérésében.

A magas olajsavas (HO) napraforgó termesztésében gondolkodó partnereink számára ajánljuk DUET CL (HO) és SUNTEC CL (HO) középkorai napraforgóinkat. A piaci változásokkal lépést tartva az új herbicidek megjelenése miatt olyan hagyományos gyomirtást igénylő napraforgókat is beemeltünk a portfóliónkba, melyek anyacégünk több leányvállalatánál már évek óta bizonyítanak. A magas olajsavas, hagyományos gyomirtású szegmens új tagja a MARVEX HO.

 

 

A DRIVER CL a már szinte hagyományosnak mondható, rendkívüli szárszilárdsággal és remek olajtartalommal rendelkező Clearfield-napraforgóhibridek – PARAISO 102 CL, SURIMI CL – mellé érkezett 2019-ben, és mostanra már bebizonyította létjogosultságát a hazai napraforgó-termesztésben.

A linolsavas (LO), imazamox-ellenálló (CLHA PLUS) napraforgóhibrid-kínálatunk már jól ismert tagja a kifejezetten korai SURPRISE CLP, amely mellett a CARRERA CLP és legújabb hibridünk, a MARGARET CLP is elérhető. Hazai környezetben mindhárom napraforgó remek eredményekkel áll helyt, ráadásul kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik.

Az ALEXA SU és a DAVERO SU cégünk szulfonil-urea-rezisztens napraforgó-kínálatának következő generációja. Mindkét hibrid tökéletes alternatívát kínál azon gazdálkodó partnereinknek, akiknél az évelő kétszikűek, főleg az acat és a szulák okoz gyomosodási problémát.

A linolsavas szegmensben is kínálunk már hagyományos gyomirtási technológiával termeszthető hibridet. A POKORA terméspotenciálja és évjáratstabilitása kiemelkedő, hiszen kísérleteinkben éréscsoportjában több éven keresztül a legjobbak között szerepelt.

Korai érésű napraforgóink, mint a DUET CL (HO), MARVEX (HO), SURPRISE CLP és ALEXA SU, biztonsággal takaríthatók be deszikkálás nélkül is. Ennek különös jelentősége lesz 2020-tól, amikor a dikvát hatóanyag állományszárításra történő felhasználásra már nem lesz engedélyezett.

Erre azért is fontos fokozottan ügyelni, mert gyakran találkoztunk olyan helyzettel, amikor a napraforgótábláink őszi felgyomosodása miatt kényszerűségből is az állományszárítás volt a végső megoldás. Ne feledjük, hogy 2020-tól kezdődően még nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a gazdáknak a gyomirtószer-forgalmazók technológiai ajánlásainak betartására, területeik kultúrállapotának javítására.

 

 

Évről évre frissülő kínálatunkkal igyekszünk partnereink magas elvárásainak eleget tenni. Előttük nyitva áll az a lehetőség is, hogy cégünk egyedülállóan széles vetőmagkínálatával tervezzék meg egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a magas minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

 

A SAATEN-UNION tavaszi fajtakínálata letölthető ide kattintva.