fbpx

Sikeres repcetermesztés: továbbra is megbízható, szilárd alapokon

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 10.

Az őszi káposztarepce a szántóföldi növényeink királynője. Nevéhez méltóan szolgálnunk kell őt mindvégig.

Kiszolgálnunk. Magágykészítéstől kezdve, egészen a betakarításig. A jól időzített talajmunka, vetés és odafigyelő növényvédelem mellett a szakszerű, helyhez, növényi igényhez és fenológiához adaptált tápanyag-gazdálkodás az, amely kulcsfontosságú szerepet játszik ebben a kiszolgálásban. (A rajtunk kívül/felettünk álló, évről-évre nagyobb súlyú tényezőket most nem említve, de természetesen annál inkább elismerve…)

Minden gazdálkodónak saját ésszerű célkitűzése, környezeti adottságai és gazdasági megfontolása határozza meg ennek a szolgálatnak a szintjét és mélységét. Önbecsapás lenne – a mai intenzív hibridek tápanyagigényét és genetikai potenciálját ismerve – a termesztéstechnológiánkból épp a minőségi alaptrágyázást mellőzni. Önmagunknak talán könnyebb hazudni, de a „királynőnket” becsapni nem lehet. Jelezni fogja nekünk kezdeti növekedési, gyökeresedési erélyével, ellenálló-képességével, télállóságával, kondíciójával, életadó talajának tápanyag-szolgáltató képességével. Szántóföldi kultúrnövényeink között ugyanakkor a leghálásabb kultúra, kitűnő tápanyag-reakciójával a legapróbb gondoskodást is azonnal meghálálja.

Jelen cikk írásának idején gőzerővel folyik a repce betakarítása. Jómagam is kombájnra ültem, hogy a gazdálkodóinkkal együtt győződhessek meg arról, milyen eredménnyel zártuk ezt az ismételten komoly kihívásokkal teli szezont. Az elmondott tapasztalatok és visszacsatolások alapján ismét bebizonyosodott, hogy a tápanyag-utánpótlási formák közül az alaptrágyázás bír legnagyobb hatással a termésünk mennyiségére és minőségére, a későbbiekben ezt már nem tudjuk pótolni, vagy mással helyettesíteni. Ez játszotta az idei szezonban is a kulcsszerepet, s alakította a mért mázsák közti különbségeket, tábla és tábla közt. Már évek óta érezhető, nemcsak lokálisan, hanem országos tendenciában is a kiszámíthatatlan csapadék mennyiség, de legfőképpen a csapadék-eloszlás. A víz megőrzése, a megbízható és könnyen mobilizálódó tápanyagtőke, és az erre alapuló kiváló növénykondíció valamennyiünk számára elengedhetetlen. Ehhez olyan műtrágya szükséges, amely kiváló szóráskép mellett, könnyen oldódó és felvehető tápanyagot biztosít a növényeink számára.

A Yara 1905 óta segít a gazdálkodóknak, így Önnek is. A YaraMila termékeket a legmagasabb nemzetközi normák szerint, szigorú minőségellenőrzés mellett gyártják. Szoktam volt mondani: bizonyítványában fizikából és kémiából is „kitűnő” szerepel.

Alaptrágyázásra őszi káposztarepce esetében is a jól bevált, és bizonyított YaraMila termékcsaládot javasoljuk. Az 500 kg-os (a közeljövőben már 600 kg-os) BB kiszerelésű, melegen granulált, mezo-, és mikroelem-tartalmú komplex termékek biztosítják valamennyi kultúránk kiegyensúlyozott tápanyagellátását. A magas hatóanyag-tartalom mellett, a kiváló fizikai tulajdonságok segítik a pontos és egyenletes kijuttatást, teljes felületen és vetéssel egy menetben egyaránt. A termékcsalád P/K arány tekintetében 0,48 és 3,8 közötti skálával rendelkezik, melyek közül mindenképpen találunk Önnek is talajra és növényigényre adaptált, helyspecifikus megoldást. Fontos kiemelnünk a YaraMila műtrágya család foszforminőségét is: a termékek foszfortartalma 85-90%-a vízoldható (könnyen és gyorsan felvehető), a fennmaradó 10-15% rész pedig citrátoldható (folyamatos foszforutánpótlást biztosít).

A YaraMila 8-24-24 a legnépszerűbb YaraMila műtrágya, egyben a repce alaptrágyák zászlóshajója. A Yara finnországi, 1100 kt/év komplex NPK összkapacitású, Uusikaupunki-i gyárából indul el, egészen az Ön műtrágyaszórójáig. 56%-os hatóanyagtartalmával, kén, bór, vas, mangán és cink kiegészítésével komoly tápanyagforrást biztosít, valamennyi szántóföldi növényünknél sikerrel használható. Dózisa talajellátottságtól függően 250-400 kg/ha, vetéssel egy menetben 150-200 kg/ha között van.

A másik nagyágyú a YaraMila 16-27-7-es. Az, hogy több gyártó palettáján is megjelent már azóta ez a fenti két komplex összetétel, természetesen nem a véletlen műve, de kérem, ez ne tévesszen meg senkit… Szintén Finnországban, Siilinjarviban gyártják. Kén, cink és magas foszfor tartalma miatt klasszikus kalászos-starter műtrágyának számít. Elsősorban azon területekre javasoljuk, melyek káliumban jól, foszforral viszont kevésbé jól ellátottak. Teljes felületre történő kijuttatáskor 250-300 kg/ha mennyiséget javaslunk, vetéssel egy menetben pedig 150-200 kilogrammot hektáronként. Ha a területünk foszforban jobban ellátott, mint káliumban, vagy növelni akarjuk a kálium-ellátottságot a YaraMila 7-20-28-at, ha pedig nagyobb a talajunk felvehető foszfor- és a káliumtartalmának különbsége a YaraMila 9-12-25-öt ajánljuk alaptrágyázásra.

Ezúton is értesítjük a kedves Partnereinket, hogy 2019. július 1-től a Yara Hungária Kft. ügyfélszolgálati, logisztikai és fuvarszervezési osztálya a Yara Európai Ügyfélszolgálati Központjába, Vilniusba, Litvániába került áthelyezésre. Az ügyfélszolgálati és logisztikai munka a jövőben is magyarul beszélő kollégák irányításával folyik, e-mailen és magyar telefonszámon tartva a kapcsolatot. A Yara hazai termékpalettáját, kereskedelmi tevékenységét, és a piaci jelenlétét nem érinti változás, területi szaktanácsadó kollégáink minden segítséget megadnak Önöknek a jövőben is. Minden Tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy gazdálkodói oldalról szolgáltatásaink továbbra is zökkenőmentesek legyenek.

Keressenek bennünket továbbra is, a már jól megalapozott Bizalommal!

Szerző: Szabari Szabolcs
Yara Hungária Kft.
06-30-964-9513