fbpx

A karbamid nitrogénvesztesége 64 százalékos is lehet

Írta: Szerkesztőség - 2019 június 19.

Védjük meg nitrogénbefektetésünket!

A világszerte legszélesebb körben alkalmazott nitrogénműtrágya a karbamid, ami annak köszönhető, hogy magas nitrogéntartalma miatt ez a leggazdaságosabb nitrogénformula. Megfelelő kijuttatás és időjárási körülmények hiányában azonban egy hét alatt akár 64% nitrogénveszteség keletkezhet. A világszinten legnagyobb mértékben felhasznált nitrogénműtrágya a karbamid. A világon évente összesen 100-110 millió tonna nitrogénműtrágyát juttatnak ki a gazdálkodók, ennek 50%-át karbamid formájában. A karbamid azért vált a legszélesebb körben használt nitrogénműtrágyává, mivel a magas nitrogénkoncentrációjának köszönhetően a leggazdaságosabb nitrogén-utánpótlást biztosítja. Ezt az előnyét azonban akkor tudja kamatoztatni, ha eljut a növénybe.

Számos tényező segíti elő a karbamid átalakulását, de tehetünk a nitrogénveszteség ellen

A karbamidnak akár 64%-os is lehet a nitrogénvesztesége, így ez negatívan befolyásolja a költséghatékonyságát, és a terméshozam csökkenésével csökken a profit is. Ezért nagyobb mennyiségű karbamid kijuttatására lenne szükség a veszteségek kompenzálására.

A nitrogénveszteség fő oka a karbamid átalakulásakor keletkező illékony ammónia (NH3). Az EuroChem UTEC® technológiájával a nitrogénbefektetés megvédhető a hatóanyag-veszteségektől.

Növénytermesztési vonatkozása Magyarországon

A karbamidot hazánkban leginkább kukorica nitrogéntápanyag-utánpótlására használják. A kukorica az őszi búza mellett a legnagyobb területen termesztett növény hazánkban. A kukoricatermesztés eredményességét befolyásoló tényezőket (talaj, évjárat, fajtaválasztás, tőszám, növényvédelem, tápanyag-utánpótlás, talajművelés) vizsgálva megállapítható, hogy az okszerű tápanyag-utánpótlás közel harmadrészben meghatározza a termesztés sikerét, így a fajtaválasztás mellett ez a termést legjobban befolyásoló elem.

A kukorica kifejezetten vízigényes növény, ezért termesztésének a tápanyagellátás mellett kulcseleme a vízellátás. Aszályos évjáratban az öntözés szerepe értékelődik fel, csapadékos években azonban a trágyázás szerepe a döntő.

A kukorica fajlagos tápanyagigénye 1 tonna szemtermés és a hozzá tartozó vegetatív részek felépítéséhez 20-28 kg N, 11-22 kg P2O5, 18-26 kg K2O, vagyis összesen 49-76 kg NPK vegyes hatóanyag a tenyészidőszak során. Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a modern kukoricahibridek genetikai potenciálja meghaladja a 20 tonnát hektáronként. A genetikai potenciál jobb kihasználásának feltétele az okszerű műtrágyázás. Szükség van a műtrágyák lehető legnagyobb hatékonysággal való alkalmazására. Mivel a kukorica nitrogénigénye kifejezetten magas, kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő műtrágya kiválasztására. Ugyanis a nitrogéntrágyázás akkor gazdaságos és abban az esetben érhető el a várt terméshozam-növekedés, ha a kijuttatott nitrogén eljut a növénybe. A gyakran választott karbamid műtrágyának megfelelő kijuttatás és időjárási körülmények hiányában egy hét alatt akár 64% nitrogénvesztesége keletkezhet. A nitrogénveszteség fő oka a karbamid átalakulásakor keletkező, illékony ammónia (NH3). A modern tápanyag-utánpótlási technológiák azonban már lehetővé teszik ennek csökkentését!

A nitrogénveszteséget növelő tényezők

Számos környezeti tényező növeli a magas ammónia- (NH3-) veszteséget:

A talaj magas pH-értéke, a magas hőmérséklet, a nagy szervesanyag-tartalom és a nedves talaj száraz meleg időjárással kombinálva mind növeli az ammóniaveszteséget. Az elégtelen csapadékmennyiség a karbamidot nem képes a talaj mélyebb rétegeibe mosni, és bedolgozás hiányában a talajfelszínre való kijuttatás is jelentősen növeli a kibocsátást. Ahhoz, hogy a karbamidot alacsony kockázattal alkalmazzuk, számos feltételt kell teljesíteni, ami komplikálttá teszi a kijuttatást. Mindez nehezen megvalósítható, sőt, még a betartásuk sem garantálja a teljes védelmet. A karbamid talajba való bedolgozása egyike a kevés és hatékony, ammóniaveszteséget megelőző gyakorlati megoldásnak. A karbamidot több cm mélyre kell bedolgozni, ami gyakran nem valósítható meg (száraz/vizes finom textúrájú talajok), vagy elfogadhatatlan kárt okoz a növényben (erős perzselés). Ezért a magas ammónia-emisszió legtöbbször nem akadályozható meg ezekkel az egyszerű gyakorlatokkal.


A genetikai potenciál jobb kihasználásának feltétele az okszerű műtrágyázás

UTEC®: a megbízható megoldás

Az inputanyag-befektetés és a környezet védelmére érdemes a nitrogén növénybe való bejutását kontrollálni, szabályozni. A leghatékonyabb és legegyszerűbben kezelhető megoldás az UTEC®, a stabilizált karbamid alkalmazása. Így a körülményektől függően lehet minimalizálni a veszteséget vagy teljesen megóvni a karbamidot a leggyakrabban jelentkező ammónia formájú nitrogénveszteségtől.

Az UTEC® inhibitora időszakosan gátolja az ureáz enzim működését. Ez akár 3 hétre is lelassítja a karbamid átalakulását, ami a kijuttatott karbamidnak több időt ad a talajba való beoldódáshoz, miközben az emisszió lecsökken. Az UTEC® megbízható megoldás a nitrogénbefektetés megóvására, hatékonyan csökkenti az ammónia-emissziót, és lehetővé teszi a karbamid összes előnyének kihasználását. Magas terméshozam érhető el alacsony nitrogénveszteséggel.

 

SZERZŐ:
www,eurochemagro.com
[email protected]