fbpx

Hogyan használjunk sikeresen Atonikot!

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 03.

A nem hagyományos repcetermesztés során gyakran felmerülő kérdés, mikor és hogyan juttassunk ki biostimulátorokat. A rendelkezésre álló szakmai anyagok részletes információkat tartalmaznak a termékek hatásmódjáról és -mechanizmusáról, de a sikeres használatukhoz elengedhetetlen a gyakorlati tapasztalatok ismerete. Az közismert, hogy az Arysta Kft. által forgalmazott Atonik kiválóan használható a növényeket ért stressz (hideg, károsítók, homok- és szélverés stb.) hatásának megszüntetésére vagy csökkentésére. Leírásunkban használatához szeretnénk segítséget nyújtani.

1. Az Atonik hatásmódja a lombtrágyáknál sokkal összetettebb, hatását az anyagcsere – folyamatok élénkítésével segíti, ezért ajánlott virágzást megelőző időszakban bórtartalmú (pl. Borotek), vagy komplex műtrágyákkal (pl. Adob Extra napraforgó-repce) kiegészíteni.

2. Felhasználásának optimális hőmérséklet-intervalluma 10-25 0C. A készítmény felszívódását a túl hideg vagy aszályos körülmények korlátozzák, mivel a növény élettani folyamatai lelassulnak.

3. A készítmény vizes bázisú (SL) formuláció, amennyiben a kombinációs partner nem tartalmaz felszívódást segítő adjuvánst, szükséges pl. a Silwet Star nedvesítő szerrel kombinálni. Különösen akkor fontos ez, ha kis levélfelületet vagy viaszos, illetve szőrös levélzetet kezelünk Atonikkal (repce, napraforgó).

4. Tapasztalataink szerint majdnem minden növényvédő (rovar-, gomba- és gyomirtó) szerrel keverhető, mivel nem befolyásolják a hatékonyságot, de felhasználás előtt célszerű keverési próbát végezni.

5. Posztemergens gyomirtó szerek fitotoxikus hatásának mérséklésére (napraforgó – imazamox, szója – imazamox és tifenszulfuron-metil, cukorrépa gyomirtók, borsó – MCPB) ajánlott tankkeverék kombinációban kijuttatni, az adott kultúrában engedélyezett legmagasabb dózisban, de legkésőbb a kezelés (tünetek megjelenése) után 2-3 nap elteltével.

6. Külföldi kísérleti eredmények alapján a graminicidekkel történő együttes kijuttatás nem javasolt, mert hatékonyság-csökkenést tapasztaltak (például: kizalofop esetén Agropyron repens ellen). Ilyen esetekben az Atonik permetezése 2-3 nappal a graminicid kezelés után történjen.

7. Fungicidekkel együttesen kijuttatva az Atonik növeli a növények belső ellenállóképességét (a sejtfal-vastagodás a mechanikai védelmet, a nitrofenol a kémiai védelmet fokozza) és gyorsabbá válik a növényi immunválasz (fitoalexinek képzése, szalicilsavas rendszer működése).

8. Kora tavasszal kijuttatható az Atonik folyékony műtrágya oldatokkal is! Ebben az esetben, bár durva cseppes kijuttatási mód ez, a készítmény hatóanyagait képes gyökéren keresztül is hasznosítani a kultúrnövény (például repce és kalászos kultúrák esetében).

9. Az Atonik biológiai hatása kezelés után kb. két hétig fennmarad, ezért 10-14 napnál gyakrabban, csak extrém helyzetekben javasolt kezelni (pl. fagy esetén).

A biostimulátorok ésszerű alkalmazásával kedvezőbb kultúrállapotba hozhatók a növények. Célunk, hogy a genetikailag meghatározott potenciáljuk minél jobban érvényesülhessen.

Nádudvari Éva
marketingmenedzser
Arysta LifeScience Magyarország Kft.