fbpx

Már lehet jelentkezni a XI. Kukorica Termésversenyre

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 március 01.

Örvendetes hír, hogy megkezdődött a regisztráció a XI. Kukorica Termésversenyre. Régi dilemma, hogy számos olyan rovatot tartalmaz a regisztrációs felület, amelyek kitöltése nélkül nem engedi a program a parcellabejegyzés érvényesítését.

Mi a megoldás?

Átmeneti megoldás, s ezt azok, akik már bejegyezték parcelláikat helyesen alkalmazták, hogy kiütik („nem volt”-ra váltják), vagy 0 értékűnek jegyzik be az adott technológiai elemet. Az is helyes, hogy a vetésidőre a tervezett időpontot jegyzik be. Mindezeket az adatokat végül a megvalósulásnak megfelelően korrigálni lehet. A Versenybizottság úgy látja, hogy a még erősen hiányos adatbejegyzési állapotban is hasznos, ha megjelennek a versenyparcellák a térképen, hiszen ez fokozhatja a versenykedvet.

A Kukorica Termésversennyel kapcsolatosan számos, egymástól eltérő, sokszor negatív felhangú vélemény és megítélés hangzik el. A legtöbb vélemény anélkül ítélkezik, hogy pontos és részletes ismeretek támasztanák alá. Az alábbiakban megkíséreljük pontokba szedni ezeket az „ellen” érveket, s rávilágítani, hogy mi is a valóság.

Mások is érhetnek el nagy terméseket, mi a különleges a Kukorica Termésversenyben?

  1. Nem tagadható, s nem is az a cél, hogy mások érdemeit kisebbítse a verseny.
  2. A verseny célja mindig az volt, hogy a közvélemény megismerje a befektetett munka értelmét és eredményét.
  3. A történelem során a fontos képességek és tevékenységek fejlesztése érdekében mindig is szerveztek versenyeket: bajvívás, gerelyhajítás, célba lövés, stb. A Termésverseny nem a mások megsemmisítésére, hanem nagyobb közösségek életminőségének javítására irányuló képességek fejlesztését célozza.
  4. A Kukorica Termésversenyben nem bemondják, hanem egységes módszertan szerint mérik, és tanúsítják az eredményeket.
  5. A Kukorica Termésversenyben pontosan lehet követni és elemezni a termést kialakító környezetet – időjárást, talajt, technológiát és a felhasznált anyagokat.

A Kukorica Termésverseny nem más, mint értelmetlen terméshajhászás, semmi haszna nincs, hiszen nem lehet a gyakorlatban megvalósítani

  1.  A Termésverseny-parcellák a Kárpát-medence minden kukoricatermesztésre alkalmas, vagy annak vélt régiójára kiterjed. Elsősorban a gazda terület- és fajtakiválasztási képességére, technológiai és növényvédelmi ismereteire alapoz. Olyan stratégiát követ, amely szerencsés esetben valóban a nagy terméshez vezet.
  2. Még keressük azt a gazdát, aki keveset szeretne termeszteni! A gazdák a kis termést általában a sajnálatos események közé sorolják.
  3. A nagy terméshez vezető jó termesztési gyakorlatból lehet levonni hasznos következtetéseket, a rosszból nem.
  4. A nagy termés feltételeinek kutatása inkább okos útkeresés, mit esztelen hajsza
  5. Kevés olyan nagy termés volt még, aminek kevésbé örült a gazda, mint a kis termésnek. (Ez akkor fordul elő, ha a nagy termés a szomszédé.)

Mégis mi a haszna a Kukorica Termésversenynek?

  1. Mindenki tanul belőle.
  2. Az élvonalbeli gazdák megtanulják, hogyan kell egymástól tanulni.
  3. Akinek nincs módja részt venni a versenyben, értesül arról, hogy milyen hibridekkel és technológiai megoldásokkal lehet előre lépni a hatékonyság felé.
  4. A beszállítók kiváló kezekbe adhatják termékeiket, s a sikeres szereplés hozzájárul a termék piacra juttatásához.
  5. A termesztési kultúra fejlődése végül az ország termesztési eredményeinek fejlődésében mutatkozik meg.

A versennyel kapcsolatos további kérdésekre a [email protected] e-mail címen a szervezők állnak rendelkezésükre.

 

CÍMKÉK kukoricatermés