fbpx

Szántóföldi növények gyökérmenedzsmentje – KFI_16-1-2016-0169

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 01.

Az AGRO.bio Hungary Kft. a „SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK GYÖKÉRMENEDZSMENTJE” című, KFI_16-1-2016-0169 számú K+F projektjének 2., befejező munkaszakaszát is sikeresen teljesítette.

A termőföld nemcsak vagyon, hanem élőlény: olyan biológiai sajátosságokkal rendelkezik, amelyek miatt nem tekinthetünk rá egyszerűen tárgyként, aminek csak kémiája van. A talaj folyamatosan változik és a változás iránya meghatározza a talaj minőségét. E folyamat ismerete és befolyásolása a racionális termőföld-gazdálkodás része.

A probléma napjainkban egyre aktuálisabbá válik. A korábbi évek fokozott N- és más műtrágya felhasználása talajaink fokozódó savanyodásához vezetett. Az egyetlen megoldást a talajerő-utánpótlás természetes anyagainak és módszereinek az előtérbe helyezése, támogatása jelentheti. A mezőgazdaságban ez több mint 2 évtizede elkésett folyamat. A talajbaktériumok megfelelő használata kiváló életkörülményeket teremt a növények számára a talajban, a fenntartható mezőgazdaság követelményeinek maximálisan megfelelve. A növénytermesztők számára egy olyan hathatós tápanyagutánpótlást és kórokozók, kártevők elleni közvetett védelmet elősegítő módszer kifejlesztése, mely a mindenkori termés biztonságát megteremti s környezetbarát, a korszerű biológiai-organikus termesztés feltételeinek megfelelő módszereket használ a köztermesztésben is. Projektünk célja olyan speciális talajmikrobiológiai termékek előállítása és forgalomba helyezése, melyek a fenti kritériumoknak eleget téve a termelők versenyképességét tudja biztosítani a hazai és külföldi piacokon egyaránt.

Az AGRO.bio Hungary Kft. K+F csapata a szántóföldi növénytermesztés szakterületére három új terméket fejlesztett ki és egy terepen is alkalmazható mérési know-howt hozott létre.

1. A két Azoturbo termékekben olyan Azotobacter fajok keveréke található újdonságként, amelyek a teljes év során, a tavaszi és az őszi vetéseket követően is biztonsággal tudják a tápanyagszolgáltatást, a növényi hormonok termelését biztosítani a növények számára.
2. A BactoFil Clean termék jelentős termékelőnnyel bír azzal, hogy egységnyi termék mennyisége jelentős mértékben nagyobb sziderofór termelésre képes, mint bármely EU-beli termék és a gyökérzóna egészséges higiéniájának kialakításában vállal szerepet, s az így kapott törzskombináció teljesen egyedi a talajbaktérium világpiacon.
3. A projekt során olyan mérési módszereket alakítottunk ki elsősorban terepi alkalmazás céljából, ami olyan mintavételezési, mérési és gyors kiértékelési módszertant ad a mezőgazdasági termelők kezébe, mely szinte azonnali információt ad pld.: a növények gyökérnagyságáról, -tömegéről, higiéniai állapotáról s ezt a szakmai és gazdasági döntéseiben fel tudja használni.
Az AGRO.bio Hungary Kft. a K+F projekt mindkét évében vállalt feladatokat sikeresen elvégezte s erről a szükséges jelentéseket, elszámolásokat megtette.

Budapest, 2019. január 31.