fbpx

A szőlő és a bor szerepe a táplálkozásban és az egészség megőrzésében

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 23.

Publikációnk célja felhívni a fogyasztók, elsősorban a hazai lakosság figyelmét a szőlő gyümölcskénti fogyasztásának előnyeire, valamint az abból készített termékek, a must és a bor felhasználásának jelentőségére. Emellett mindhárom terméknek az egészségre gyakorolt kedvező hatását is fontosnak tartjuk ismertetni.

A szőlő mint gyümölcs:

A szőlő fontos és értékes cukor-, ásványianyag- és vitamintartalma eredményeként egészséges, tápláló, jóízű gyümölcs. A cukor felerészben szőlőcukor, mely a szívizom energiaellátója. A szőlő magjában levő olaj a szervezet számára fontos anyagnak számít, ezért fogyasztásakor a magot meg kell rágni, így lehetővé válik a gyomorban a szőlőmagban levő 20-30% mennyiségű olajnak a szervezetben való felszívódása. A szőlőmagolaj étolajként is felhasználható. A szőlőmagban 10-100-szorosan magasabb az antioxidáns-tartalom, mint a szőlőbogyó többi részében (Dr. Prokisch J. vizsgálatai szerint, DE ATC, Debrecen, 2005). Tudatában vagyunk, saját gyakorlati tapasztalatainkból, hogy a borszőlők előtt jóval korábban érő csemege fajták termését több tényező veszélyezteti és csökkenti (pl. növényi betegségek, kétlábúak dézsmálása, rovarok és madarak károkozása). Emiatt is figyelmet érdemel a szép, egészséges borszőlőfürtök saját fogyasztásra és értékesítésre történő felhasználása. A hazai csemegeszőlők leérése utáni időszakban olcsó borszőlők kerülhetnek a család és a fogyasztók asztalára.

A szőlőmust és a mustsűrítmény:

Szőlőbor:

 

 

A bor gyógyhatásával kapcsolatos saját tapasztalatok:

Ökológiai rendszerben termesztett szőlőből készített bor:

140 000 ha terület van ellenőrizve, ezen kívül a nem nyilvántartott területek nagysága ismeretlen. A szőlőkultúrákban a biogazdálkodásra való átállás a 4. évi termésbetakarításig tart.

Ajánlás és összegzés:


Dr. Köhler Mihály 85 évesen a szőlőben, Bodrogkeresztúr, Medve-dűlő

„Évezredek kultúrája, hagyománya, bölcsessége testesül meg egyetlen pohár borban. A teremtés egyik csodája ez a misztikus, varázslatos ital, melyet szentségtörés egyszerűen a szeszes italok közé sorolni, hiszen egyedi, megismételhetetlen műalkotás. Az istenek elrendeléséből és kézművesség jóvoltából született csoda.”

AJÁNLOM FIGYELMÜKBE A BORIVÓK TÍZPARANCSOLATÁT!

  1. Bort sohase igyál éhgyomorra!
  2. Borivás előtt ne egyél édes ételeket!
  3. Ügyelj a borfajták hőmérsékletére!
  4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál!
  5. Apró kortyokban élvezd a bor zamatát!
  6. A nemes borokat csak tisztán igyad!
  7. Tarts mértéket a borivásban!
  8. Jobban ízlik a bor, ha közben eszel is!
  9. Szeresd, de légy erősebb a bornál!
  10. Borivás közben gondolj arra, mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi magyar borban!

SZERZŐ: DR. KÖHLER MIHÁLY KUTATÓMÉRNÖK, C. EGYETEMI DOCENS

CÍMKÉK borászat