fbpx

„Egészséges élelmiszert az asztalra”

Írta: Sándor Ildikó - 2018 december 14.

Növényorvosok a termelés, az élelmiszer és a környezet biztonságáért

A felelősség határai

Doktor úr, kérem…

Ünnepi pillanatok

Böröczky Károly

 • Huszárné Bodor Éva
 • Dr. Kiss László
 • Balogh LászlóBenke Mihály

 • Dövényi Nagyné Szabó Anikó
 • Németh Csaba
 • Simonfalvy Elemér
 • Szántó Dávidné
 • Böröczky Károly emberséges magatartása és kitartó szorgalma példaértékű az utódnemzedék számára

  1968-tól szülőfalujában, a „Béke” MgTsz-ben kertészeti, később növényvédelmi szakirányítóként dolgozott az 1974-es szövetkezeti egyesítésekig, amikortól a mezőlaki utódszövetkezet, a „Kinizsi” MgTsz növényvédelmi szakirányítója, 1998-tól pedig egyidejűleg a szövetkezet elnöke is lett, nyugdíjba vonulásáig. Az agrárszakember aktív pályafutásának befejeztével sem vonult háttérbe, hiszen javaslatokkal segíti a gazdákat, s 2015-től a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara bejegyzett szaktanácsadója.

  Böröczky Károly a növényvédelmi előrejelző rendszer indulása óta koordinálja a megyei előrejelző munkát, valamint Pápa környékén végzett szántóföldi megfigyeléseivel és adatszolgáltatásával az előrejelző rendszer működéséhez is hozzájárul.

  Huszárné Bodor Éva sokat tesz a szakma tekintélyének és egységének megőrzéséért

  A Keszthelyi Agrártudományi Egyetem agrárkémia szakán okleveles agrárkémia szakos agrármérnöki és növényvédelmi szakmérnöki diplomát szerzett, később a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen okleveles mérnöktanárként, majd a Szent István Egyetemen környezetvédelmi szakmérnökként végzett. Valamennyi diplomája kiváló minősítésű.

  Több mint másfél évtizede a mezőgazdasági szakigazgatásban dolgozik, jelenleg osztályvezetőként a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztályát vezeti.

  A szakember az NMNK Heves Megyei Szervezetének alapító tagja. 2016ig rendkívül értékes és sokoldalú munkát végzett, mint a szervezet vezető tisztségviselője. Dolgozott titkárként, alelnökként és elnökként is. 2016-ban kinevezték a megyei növényvédelmi hatóság vezetőjének, ezért elnöki tisztségéről le kellett mondania. Kinevezése óta Heves megyében példaértékű a növényvédelmi hatóság és a növényorvosi kamara együttműködése.

  A tiszadobi származású Dr. Kiss László kétéves korában – 1950-ben – Debrecen-Bánkára költözött családjával. Középiskolai tanulmányai után a Debreceni Agrártudományi Egyetem agrármérnöki szakát végezte el kimagasló eredménnyel.

  Később dolgozott főagronómus növényvédelmi szakirányítóként, valamint termelési elnökhelyettes és növényvédelmi szakirányítóként is.

  A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezetének alapító tagja, megszakításokkal pedig 2001-től megyei elnök.

  Érdeklődési köre és tevékenysége mindig a természethez kötötte: vadászat, turizmus, természetjárás, növény-, talaj- és környezetvédelem, de a történelem is közel állt hozzá. A mezőgazdasági szakember pályája kezdetétől kiemelt figyelmet fordít az okszerű, környezetkímélő, takarékos és integrált növényvédelmi technológiák alkalmazására. Munkája során messzemenően figyelembe vette a kemikáliák használatából adódó kockázatokat, a tápanyag-gazdálkodás és a környezetvédelem üzemi feladatait. Megoldásait igyekezett mindenkor igényesen, a lehető legmagasabb szinten megvalósítani. Az agráriumban töltött 44 éves, példa értékű szakmai múltja, tudása és szemlélete biztosította és biztosítja munkájának sikerességét.

  SZERZŐ: SÁNDOR ILDIKÓ