fbpx

PÉTISÓ, AZ EGYEDÜLÁLLÓ NITROGÉNMŰTRÁGYA

Írta: Szerkesztőség - 2018 november 21.

Napjainkban a nitrogénműtrágyák széles palettája áll a felhasználók rendelkezésére. A helyes termékválasztáshoz azonban ismernünk kell talajadottságainkat, hogy a legmegfelelőbb összetételű és nem utolsósorban kiváló minőségű, kedvező ár/érték arányú készítményt választhassunk.

A 39% összeshatóanyag-tartalmú Genezis Pétisó (27% N+7% CaO+5% MgO) használatával egyszerre valósíthatja meg a hatékony és környezetkímélő nitrogén-utánpótlást. Minden talajon, de különösen savanyú vagy savanyodásra hajlamos talajokon olyan nitrogénforrást kell választani, amelyik nem savanyítja tovább a talajt. A Pétisó 228 kg/t talajjavító anyagot tartalmaz, amely nemcsak a növények nitrogénigényét biztosítja, hanem hozzájárul kalcium- és magnéziumszükségletük kielégítéséhez is. A Pétisó jól oldódó és egyben elnyújtott hatású nitrogénforrása kultúráinknak, miközben a készítményben azonos arányban van jelen a lassabban ható ammónium-nitrogén és a gyors hatást biztosító nitrát-nitrogén. Ezzel növényeink könnyen felvehető nitrogénhez jutnak, valamint elkerülhető a nitrogén kimosódása a talajból. A prillezett Pétisó kisebb szemcsemérete és pórusossága miatt oldódásához a szokásosnál kevesebb víz is elegendő, ugyanakkor hőstabilitása is lényegesen jobb. Az apróbb szemcsék miatt szóráskor egységnyi talajra több szemcse jut, ami még egyenletesebb hatóanyag-eloszlást eredményez. A prillezett Pétisó – gyors oldódásának köszönhetően – a repce és a kalászos gabonák elsőrangú tavaszi fejtrágyája is egyben. A granulált Pétisó magas szemcseszilárdságú, fizikai behatásoknak jól ellenáll, nagy és egyenletes szemcseméretű műtrágya. Szemcséi a piacon található hasonló termékek között a leggömbszerűbbek. Ezeknek a tulajdonságainak köszönhetően kijuttatáskor nagy távolságra is egyenletes szórásképpel szórható. Gömb alakja révén a granulált Pétisó a szórógépek fém alkatrészeit kevésbé koptatja. Kiváló választás alap-, starter és – kapás kultúrákban – kiegészítő trágyázáshoz. Hatása az ammónium-nitráthoz képest elhúzódó, hosszabb időn keresztül biztosít könnyen felvehető nitrogént a növények számára. A Pétisó kevésbé hajlamos a tapadásra, mint az ammónium-nitrát. Nem savanyítja a talajt. 100 kg ammónium-nitrát savanyító hatását 60 kg mész kijuttatásával lehet csak kompenzálni. Erre Pétisó esetén nincs szükség.

1. ábra. A Pétisó érvényesülésének hatékonysága [%] az ammónium-nitráthoz képest, a talaj pH-jának függvényében

A kompolti kutatóintézetben végzett vizsgálatok szerint a Pétisó nitrogéntartalmának érvényesülése lényegesen jobb, mint az ammónium-nitráté, savanyú laza homok és középkötött barna erdőtalajon egyaránt (1. ábra). Így elmondható, hogy a jobb nitrogénhasznosulásnak köszönhetően a Pétisó gazdaságosabban alkalmazható, mint az ammónium-nitrát.

Pétisóval nemcsak a talaj savanyodását állíthatjuk meg, de a növény kalcium- és magnéziumellátottságát is javítja. Ezzel párhuzamosan javul a talajszerkezet, a talaj vízgazdálkodása és tápanyag-szolgáltató képessége.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy azonos mennyiségű nitrogén hatóanyag kijuttatásakor a Pétisóval műtrágyázott búza és kukorica egy vagy akár több tonnával is többet teremhet, mint ammónium-nitrát alkalmazásakor.

Ne használja az ammónium-nitrátot, mert savanyítja a talajt, ezzel rombolja a talajszerkezetet, rontja a talaj vízbefogadó képességét. Válassza a Pétisót, mert ez javítja a talaj tápanyag-szolgáltató képességét, megállítja a talajsavanyodást, növeli a terméseredményt, ezáltal javítja a termelés gazdaságosságát.


A prillezett Pétisó a repce és a kalászos gabonák elsőrangú tavaszi fejtrágyája


Pétisóval nemcsak a talaj savanyodását állíthatjuk meg, de a növény kalcium- és magnéziumellátottságát is javítja

 

WWW.GENEZISPARTNER.HU