fbpx

Amatechnica: „Go for Innovation:” – nagyszabású gyakorlati bemutató az Amazone-nál

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 15.

Kétévente rendezi meg a nagy múltú Amazonen Werke GmbH nemzetközi gyakorlati bemutatóját Németországban, amelyre több mint harminc magyarországi termelő mellett lapunk is meghívást kapott. Alábbi írásunkban a legfontosabb újdonságok részletesebb ismertetését olvashatják.

29 ország több mint 6000 mezőgazdasági termelő, vállalkozó, értékesítési partner és újságíró vett részt a Hasbergen-gaste-i Amazone gyár területén szervezett nagyszabású rendezvényen. A bemutatott gépkapcsolatok legnagyobb része a tavalyi Agritechnica szakkiállításon debütált, de a részletesebben bemutatott két termék valódi újdonságnak számított.

Manager 4 all – ‑új AmaTron 4 az Amazone-tól

Az Amazone újdonságként az új AmaTron 4-gyel egy teljesen saját fejlesztésű, tablet stílusú ISOBUS terminált vezet be. Az AmaTron negyedik generációja maximális kezelési kényelmet nyújt, és nem hagy maga után kívánnivalót. A 8 hüvelykes, nagy multitouch színes képernyőnek köszönhetően a kényelmes munkavégzés az összetett gépekkel és gépkombinációkkal is magától értetődővé válik. A kis visszaverődésű kijelző egyszerű leolvasást és egyszerű kezelést tesz lehetővé. A kezelés mind a 12 gombbal, mind az érintőképernyő gombjaival lehetséges. Ezenkívül a terminál felső szélén 3 közvetlen választógomb van, amelyekkel váltani lehet a gép, a GPS- és a fő nézet között.

Az ujjal legyintve is intuitív módon lehet navigálni a világosan és egyszerűen felépített kezelőmenüben. A képernyő felső szélén egy szabadon konfigurálható állapotsor mutatja mindig a kiválasztott paramétereket és információkat, a használt menütől vagy almenütől függetlenül. A gyorsindító menünek köszönhetően ezenkívül a legfontosabb beállítások villámgyorsan megváltoztathatók, és a feladat adatai importálhatók, ill. exportálhatók. A praktikus MiniView nézet segít emellett, hogy a gép legfontosabb beállításai mindig szem előtt legyenek, amikor csak kell. Ahhoz, hogy a 8 hüvelykes nagy multitouch színes képernyő teljes mértékben a teljes kijelzőfelület megjelenítésére használható legyen, az érintőképernyő gombjai automatikusan megjelennek, ill. eltűnnek. Amint kezével közelít a használó a kezelőfelülethez, ezt az AmaTron 4 elején lévő közelítésérzékelő felismeri, és a 12 gombot megjeleníti. Az AmaTron 4-ben lévő fényérzékelő a fényviszonyoktól függően automatikusan átvált a nappali és éjszakai mód között, és a kijelző fényerejét folyamatosan a környezeti feltételekhez igazítja. Ahhoz, hogy minden igénynek eleget tehessen, az AMAZONE különböző díjköteles szoftverlicenceket kínál az AmaTron 4-hez. A GPS-Switch basic, ill. GPS-Switch pro automatikus forduló- és szakaszolókapcsolás, a GPS-Maps&Doc dokumentáció- és feladatkezelés, a GPS-Track párhuzamos nyomkövető rendszer és a kamera használatához szükséges AmaCam már előre telepítve van, így nincs szükség további szoftverre. 50 órán keresztül az alkalmazások először ingyenesen kipróbálhatók. Csak utána kell eldönteni, hogy a tartós engedélyezés szükséges-e. Különösen a GPS-Maps&Doc dokumentáció- és feladatkezelésen végeztünk döntő továbbfejlesztést, amely támogatja a gyakorlathoz igazodó munkavégzést, amellyel a feladatok gyorsan és hatékonyan végezhetők. Az új AmaCam licenc a mindennapi munkavégzés során jelent intelligens tehermentesítést, többek között az automatikus hátramenet-felismerésnek köszönhetően. Amint a traktor és a gép hátramenetben mozog, az opcionális tolatókamera képe is automatikusan megjelenik a kijelzőn.

CombiDisc függesztett kompakt tárcsás borona magágykészítés céljára

A Cataya mechanikus ráépített vetőgéppel és a Centaya pneumatikus ráépített vetőgéppel történő kombinációhoz az Amazone most az új, 3 m munkaszélességű, függesztett CombiDisc kompakt tárcsás boronát kínálja. A 24, egyenként 410 mm átmérőjű, fogazott tárcsával ellátott CombiDisc ideális a 3 és 8 cm közötti munkamélységű magágyak előkészítésére. A kis tárcsaátmérő révén nagy tárcsafordulatszám érhető el, ami igen jó rögtörést garantál. A talaj kontúrjához illesztés és a kőbiztosítás a jól bevált, karbantartást nem igénylő gumituskókkal történik. Emellett a CombiDisc karbantartást nem igénylő csúszógyűrűs tömítésű tárcsacsapágyazással és élethosszig tartó kenéssel is el van látva. Az új 01-es generációjú forgóboronákhoz és a forgó lazítókhoz hasonlóan a CombiDisc is nagyon egyszerűen, gyorsan és szerszámok nélkül összekapcsolható a QuickLink gyorscsatoló rendszeren keresztül a mindenkori ráépített vetőgéppel. A QuickLink gyorscsatoló rendszernek köszönhetően a CombiDisc néhány kézmozdulattal le is választható a ráépített vetőgépről, úgyhogy a CombiDisc önmagában is használható magágykészítéshez. Az alkalmazott ráépített vetőgép a 01-es új generációjú forgóboronán és a forgó lazítón egyaránt használható, tehát egy és ugyanazon ráépített vetőgéppel egyidejűleg különböző vetéskombinációk valósíthatók meg. Alapkivitelben a CombiDisc boronát mechanikus mélységbeállítással szállítjuk. A munkamélység egyszerűen, a távtartó elemek átfordításával változtatható meg központilag, a bal oldalon. Különösen kényelmesen felszerelhető a CombiDisc a hidraulikus mélységbeállítóval és a jól leolvasható skálával, amelynek segítségével fokozatmentesen beállítható a ráépített kompakt tárcsás borona a vezetőfülkéből. Az egyenletes munkaeredmény eléréséhez a nyomsávokban és a széleken a tárcsakarok ezeken a területeken 30 mm-rel elállíthatók. Emellett egy beállítható oldallemez gondoskodik a bakhátak nélküli csatlakozásról. Tömörítő hengerként a PW 600 fogazott tömörítőhenger, a KW 580 gumigyűrűs henger, a mátrixabroncs profilú KWM 600 gumigyűrűs henger, valamint a TRW 500 és a TRW 600 trapézgyűrűs hengerek közül lehet választani. A nagy választéknak köszönhetően minden talajfajtához ki lehet választani a megfelelőt. A moduláris építőszekrényes rendszernek köszönhetően ugyanaz a henger a KE/KX/KG 3001 aktív talajművelés további gépeihez is használható. A tömörítésre érzékeny talajokhoz opcionális traktornyom-lazítók is kaphatók, amelyek a tárcsasor munkamélységétől függetlenül beállíthatók. A CombiDisc elsősorban könnyűtől a közepesig terjedő talajokon mutatja meg az erejét. A könnyű vontathatóságának köszönhetően akár 15 km/óra munkasebesség is elérhető, ami még hatékonyabbá teszi a vetőgép-kombinációt.