fbpx

Bemutatkozik Pethő Jenő családi gazdasága

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 16.

A pápai kistérség egyik takaros, rendezett falujában, Nemesgörzsönyben kerestem fel Pethő Jenő családi gazdálkodót egy kis beszélgetésre. 1992-ben hozta meg a döntést, hogy a termelő szövetkezetben töltött több mint 20 éves középvezetői munkája után megpróbál az elsők között a saját lábára állni és az évek során szerzett tapasztalatait önálló gazdasága irányítása alatt vinni tovább. Persze, mint minden kezdet, ez is nehéz volt…15 hektár családi tulajdonban levő földjükön kezdte a munkát, amit az évek folyamán gyarapított a lehetőségek szerint és ezzel párhuzamosan a gépeit, művelő eszközeit is folyamatosan bővítette, újította a megszaporodott területekhez igazítva, a kor követelményeinek megfelelően. Földjeinek átlagos aranykorona értéke 17 nagy változatossággal, mely nem könnyíti meg a termesztéstechnológiát, azonban a jelenleg valamivel 200 hektár fölötti összterülethez mérten sok növénnyel (búza, árpa, zab, kukorica, repce, mustár, cukorrépa), jól összeállított vetésforgóval próbálja kihozni a területekben rejlő lehetőségeket. Évek óta végez vetőmag előállítást is gabonanövényekből (melyek közül kedvence a zab) valamint borsóból. Munkáját a jó gazda gondosságával, szakmai igényességgel és az újra való nyitottság szellemében végzi!

 

 

Hogyan is indult a Pioneer-ral való szoros kapcsolata?

„A változatos viszonyokhoz alkalmazkodva kezdetek óta próbáltam megtalálni a számomra legoptimálisabb növényeket, hibrideket. Nem volt ez máshogy a kukorica esetében sem. A ’90-es évek elején, egészen pontosan 1993-ban figyeltünk fel először gazdatársaimmal a PIONEER kukoricahibridekre, melyekből az akkori területi képviselő, Vadász Csaba közreműködésével állítottunk be közösen fajtasort az egyik parcellámon. Nagy volt még az információhiány azokban az időkben, viszont még nagyobb az érdeklődés egy-egy új termék kipróbálása iránt. Az akkoriban alkalmazott kukorica fajtákhoz képest a tapasztalatok rendkívül meggyőzőek voltak, melyeket folyamatosan ültettünk át az évek során saját gazdálkodásunkba.” – mondta Jenő. „Az évek alatt nagyon sok kiváló termőképességű hibridet köszönhetek a PIONEER-nak, melyek fejlődését, tulajdonságait évről-évre az elsők között közvetlenül szemlélhetek az azóta is rendszeresen elvetésre kerülő fajtasorban. Így került be a vetésszerkezetembe kezdetben még a Helga és a Danella, később a Ribera és a PR37D25, nemrégiben pedig a P9578 valamint az utóbbi évek egyik sikerhibridje a PR37N01.”

A fajtasorokhoz szorosan kapcsolódva a hatékonyságot tovább növeli, hogy a DuPont cég minden évben gondoskodik a terület gyommentességéről kiváló minőségű szereivel.

A tavalyi év októberében ünnepeltük a 20. sikeresen megszervezett kukorica fajtabemutatót, mely a térség gazdálkodóinak nyújt lehetőséget a tapasztalat cserére, az információszerzésre a legújabb genetikák helyi adaptálásáról és amely esemény a környék egyik meghatározó bemutató rendezvényévé nőtte ki magát.

Az utóbbi két évtized a szélsőséges évjáratok sorát hozta, mind a magyarországi, mind pedig ezen belül is az Észak-nyugat magyarországi régióra. Ezen évek időjárási szélsőségei a nemesgörzsönyi határban is talán soha addig nem látott helyzeteket teremtettek: tavaszi áradások (Marcal), óriási belvizek, rekord hőmérsékleti maximumok és súlyos aszály. Ezzel kapcsolatban Jenő a következőket mondta: „A PIONEER nemesítési irányát fi gyelemmel követve azt tapasztalom, hogy mindig megbízható és stabil anyagokat hoznak, melyek minden évjáratban csúcstermésre képesek. Az idei évben például a területem egy részén én is kipróbálom az Optimum® AQUAmax ® termékkörbe tartozó P9175 kukoricát, mely kiválóan teljesített 2013-ban is a korai éréscsoportban.”

Ahogy mondtad korábban, olajos növényekkel is foglalkozol. Itt mik a tapasztalataid fajtaválasztást illetően?

„Az olajosok közül a repce minden évben egyik kedves növény a számomra. Itt is elsősorban a hibridrepcéket részesítem előnyben, melyek jó télállóságukkal, magas termőképességükkel és átlag feletti olajtartalmukkal garantálják a termesztésük biztonságát. Itt a PR46W14-es és PR46W21-es hibridekkel voltak jó tapasztalataim az utóbbi években, ezeket használtam nagy megelégedéssel. A mostani állományom is ígéretesnek tűnik, bár a csapadékok kicsit késve érkeztek, de bízom a jó termésben.”

Jenő, köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést és elmondtad, megosztottad velünk tapasztalataidat. Végszóként miben tudnád összefoglalni gazdálkodásod sikerét és mit tanácsolnál a termelőknek?

„Nyitottnak kell lenni az újdonságokra, hiszen ez viheti előbbre hosszabb távon az eredményeket! Ezt tanácsolnám a gazdatársaknak is.”

Jenő, megköszönve a beszélgetést bízunk a további kiváló együttműködésben!

A beszélgetést készítette:

Mészáros Gyula
Pioneer agronómus