Innováció a még eredményesebb repcetermesztésért

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 06.

A repce megítélése és a leszűkült vetésforgóban betöltött szerepe jelentősen megváltozott az elmúlt tíz évben. Kedvező szemléletváltozás történt, új technológiai megoldások nyertek teret.

A rovarkártevők elleni védekezésben felhasználható hatóanyagok szűkülő köre újabb kihívás elé állítja a nemesítőket és a repcetermelőket is. Az Európában általánosan elterjedt zöld őszibarack levéltetű nem csak a növények szívogatásával okoz kárt, de egyben a Turnip Yellows Virus (TuYV), azaz a „tarlórépa sárgaság vírus” vektora is. A vírus hazai előfordulását már három év vizsgálati eredményei igazolják.

A vírus által okozott tünetek a repce levelén – lilás, bordós, antociános elszíneződés a levélszéleken – könnyen összetéveszthetők a tápanyaghiány és egyéb stresszhatások következtében megjelenő színelváltozásokkal.

Azonosításához laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

Tarlórépa-sárgaság vírusának hatása a megfertőzött növényre:

  • Az asszimilátumok transzportjának gátlása elzárja a szállítónyalábokat, ezért alakulnak ki a tápanyaghiányra utaló tünetek,
  • Levélfelület-csökkenés,
  • Az elsődleges oldalhajtások számának csökkenése,
  • A becőnkénti magok számának csökkenése,
  • Alacsonyabb olajtartalom,
  • Magasabb glükozinolát-tartalom,
  • Terméscsökkenés.

A vírus kártételével szemben a megoldást a levéltetvek elleni többszöri és költséges kémiai védekezés helyett a TuYV rezisztens hibridek használata jelentheti.

Az első, igazoltan TuYV rezisztens Limagrain repcehibridet LG ARCHITECT néven 2015-ben regisztrálták. Ez a hibrid a Limagrain repcenemesítésének egyik legújabb mérföldköve, amelyre a repcetermesztők széles tábora építheti elvárásait. Magyarországon a fajtaminősítő kísérletekben terméseredményével 2016-ban és 2017-ben is az első helyen végzett a középérésű csoportban. Mindkét évben, minden kísérleti helyen magasan az átlag felett teljesített.

Az LG ARCHITECT jó példája a genetikai előrehaladásnak. Kedvező agronómiai tulajdonságai együttesen szolgálják a termésbiztonság és az eredményesség növelését. Kimagasló terméseredményre képes, függetlenül a tarlórépa-sárgaság vírusának jelenlététől. A terméselőnye a széles körben elterjed hibridekkel szemben már alacsony, vagy közepes mértékű TuYV fertőzöttség esetén is megmutatkozik. A vírusfertőzöttség mértéke emelkedésével a vele szemben rezisztens LG ARCHITECT és a fogékony hibridek termése közötti különbség is növekszik.

További információért keressék területileg illetékes kollégáinkat és termékfejlesztésünket, vagy látogassanak el a http://www.lgseeds.hu weboldalunkra.

SZERZŐ: MÓROCZ PÉTER • TERMÉKFEJLESZTÉSI VEZETŐ