Bezárás

Gyakorlati tapasztalatok az Atonik használatához

Írta: Szerkesztőség - 2018 február 27.

A biostimulátorok használatával kapcsolatban sok kérdés merül fel: hogyan és mikor juttassuk ki; a keverhetősége más készítményekkel, és nem utolsósorban a fitotoxicitás kérdése, ami foglalkoztat bennünket. Ezért szeretnénk gyakorlati tanácsot adni felhasználóink részére termékünk sikeres használatához.

1. Az Atonik nem tartalmaz tápanyagot, hatásmódja a lombtrágyákénál sokkal összetettebb, de nem pótolja azokat! Beépülésüket az anyagcsere élénkítésével segíti, ezért ajánlott virágzási időben bórtartalmú, vagy komplex műtrágyákkal kombinálni (pl. Adob Extra napraforgó-repce, Adob Profit).

2. Kijuttatásra az ideális hőmérséklet a 10-25 0C. A felszívódás túl hideg, vagy aszályos körülmények között korlátozott minden hatóanyagnál, mivel ezek a körülmények lelassult anyagcserével párosulnak.

3. Tapasztalataink szerint az Atonik szinte minden növényvédő (rovar-, gomba- és gyomirtó) szerrel keverhető, azok nem befolyásolják hatásosságát, de felhasználás előtt célszerű keverési próbát végezni.

4. Mivel az Atonik vizes bázisú (SL) formuláció, ezért ha a kombinációs partner nem EC, vagy nem tartalmaz felszívódást segítő adjuvánst, szükséges azzal kombinálni, például a Silwet Star készítménnyel. Különösen akkor fontos ez, ha kis levélfelületet (pl. meggy, virágzása idején), vagy viaszos, illetve szőrös levélzetet kezelünk Atonikkal (repce, napraforgó).

5. Posztemergens gyomirtó szerek kultúrnövényre gyakorolt fitotoxikus hatásának mérséklésére (napraforgó – imazamox, szója – imazamox és tifenszulfuron-metil, cukorrépa – gyom irtók, borsó – MCPB) legjobb, ha tankkeverék kombinációban juttatjuk ki az adott kultúrában engedélyezett legmagasabb dózisban, de legkésőbb a kezelés (tünetmegjelenés) után 2-3 nappal.

6. Graminicidekkel történő együttes kijuttatás nem javasolt, mert ilyen esetben külföldi kísérletekben hatékonyságcsökkenést tapasztaltak (például: kizalofop esetén, Agropyron repens ellen). Ebben az esetben az Atonik permetezése 2-3 nappal a graminicides kezelés után történjen!

7. Fungicidekkel együttesen kijuttatva, magas fertőzési potenciálnál az Atonik szinergista hatású, mivel növeli a növények belső ellenálló-képességét (a sejtfal vastagodás a mechanikai védelmet, a nitrofenol a kémiai védelmet fokozza), és gyorsabbá válik a növényi immunválasz (fitoalexinek képzése, szalicilsavas rendszer működése). Ezt hazai vizsgálatok, például meggy esetében a monília elleni kezelések is bizonyítják.

8. UAN oldatokkal kora tavasszal kijuttatható az Atonik! Bár ez durva cseppes kijuttatási mód, az Atonik hatóanyagait azonban képes gyökéren keresztül is hasznosítani a kultúrnövény (például repce és kalászos kultúrák esetében).

9. Előrejelzett fagyok okozta virág- és gyümölcskárok mérséklésére (maximum -3-40C-ig, rövid időszakig tartó lehűlés esetén, ami gyümölcsfajtól és -fajtától is függ) minimum a fagyok bekövetkezte előtt 12 órával jutassuk ki az Atonikot, hogy a hatóanyagoknak legyen ideje felszívódni és eljutni a szövetekbe. Ha fagyok után alkalmazzuk, akkor ne annak beállta után azonnal végezzük el az első kezelést (a streszszes növény nem képes hatóanyag-felvételre ilyenkor, és nem látszik a fagy mértéke sem), hanem kb. 24 óra múlva, de 100C felett. Ha az első kezelés után találunk épen maradt virágokat, 7-10 napos fordulókkal ismételjük meg a permetezést 2-3 alkalommal, minimum 0,6 l/ha-os dózissal!

10. Az Atonik biológiai hatása kezelés után kb. két hétig fennmarad, ezért 10-14 napnál gyakrabban csak extrém helyzetekben javasolt kezelni (pl. fagy esetén).

 

A gyakorlati tapasztalatokra alapozott, okszerű növényvédelem segítségével az Atonik jótékony hatását teljes mértékben ki tudjuk használni.

SZERZŐ:
ARYSTA LIFESCIENCE
MAGYARORSZÁG KFT.