fbpx

Ne kockáztasson, ha van biztos megoldás!

Írta: Szerkesztőség - 2018 február 25.

Immár több mint húsz éve károsít az amerikai kukoricabogár Magyarországon. Megjelenése alapvetően megváltoztatta a kukorica termesztését. Ma már nem lehet kukoricát termeszteni talajfertőtlenítés nélkül éveken keresztül ugyanazon táblában. A talajfertőtlenítés a kukoricatermesztés kihagyhatatlan eleme lett a kukoricabogár-fertőzött területeken. De más változások is történtek.

A gépesítésben jelentős előrelépés történt az utóbbi húsz évben. A modern traktorok, precíz vetőgépek és a műholdas navigáció ma már lehetővé teszi, hogy a kukorica és a napraforgó vetése optimális időben megtörténjen. Amint a természet megengedi, lehet vetni, akár éjjel-nappal. A vetésidő április elejére-közepére tolódik a korábbi április vége, május eleje időpontról. A korán vetett kukorica elkerülheti a nyári hőstresszt, többet teremhet, korábban takarítható be.

A kártevők, mint pl. a kukoricabogár, a lárvakeléshez egy bizonyos hőösszeget igényelnek. Ha április-május során lehűlés jön, a lárvakelés kitolódik. Ha április 10-én vetünk, és a lárvakeléshez szükséges hőösszeg május 30-ra gyűlik össze, akkor akár 50 nap is eltelhet a vetés és a kukoricabogár lárvakártétel kezdete között. A rovarölő csávázószerek a kelő kukorica védelmére lettek kifejlesztve, így a kukoricabogár lárvája ellen nem nyújtanak maximális védelmet. Az elmúlt 15 évben végzett fejlesztői kísérleteink alapján jelenleg egyetlen engedélyezett talajfertőtlenítő készítmény, a Force 1,5 G rendelkezik megfelelő tartamhatással a kukoricabogár lárvakártétel megakadályozására.

A Force 1,5G piretroid típusú talajfertőtlenítő készítmény. De hogyan lehet egy piretroid hosszú tartamhatású? A Force 1,5 G speciális formulációja révén folyamatosan adja le a tefiutrint, így a vetés után még több héttel is képes elpusztítani vagy elriasztani a gyökerekbe berágó lárvákat. A Force 1,5G-t a kétezres évek eleje óta használjuk sikeresen a kukoricabogár lárvakártétel megelőzésére. Hatásos volt száraz években, csapadékos években, meleg vagy hűvös tavaszokon egyaránt. 15 év átlagában 1,6 t/ha többlettermést lehetett betakarítani a Force 1,5G-vel talajfertőtlenített kukoricatáblákon, amely a jövedelmező befektetés lehetőségét kínálja évjárattól függetlenül. A Force 1,5 G szabadforgalmú készítmény, AKG integrált szántóföldi célprogramban felhasználható.

SZERZŐ:
HORVÁTH ANDRÁS • SYNGENTA KFT.