fbpx

„Olajozott olajosok” – aktualitások a repce és a napraforgó termesztéséről – Bayer szántóföldi konferencia

Írta: Szerkesztőség - 2018 március 01.

A múlt év végén „Olajozott olajosok” címmel szántóföldi konferenciasorozatot tartott négy helyszínen a Bayer Hungária Kft., amelynek fókuszában a repce és napraforgó állt. Cikkünkben a bőséges ismeretanyag rövid ismertetésére vállalkozunk.

A termelékenység növelése fontos a jövő kihívásai miatt

A hajdúszoboszlói rendezvényt Tora Péter, a Bayer Hungária Kft. Crop Science üzletág vezetője nyitotta meg, aki bemutatta a Bayert globális viszonylatban és a Crop Science üzletágat is.


Tora Péter, Crop Science üzletágvezető

Az üzletágvezető arról is beszámolt, hogy vállalatuk több szegmensben – csávázás, rovarölő szer és közegészségügy – piacvezető vagy dobogós helyezést ért el világviszonylatban. A siker érdekében a Bayer a Crop Sciene üzletágnál is éves árbevételéből jelentős összeget fordít kutatásfejlesztésre és innovációra, hogy újabb és újabb termékekkel és szolgáltatásokkal támogathassa a partnereit.

Napjainkban gyakran hallunk a jövő nagy kihívásairól, mint a világ népességnövekedése, a mezőgazdasági területek eltartóképességének csökkenése, vagy a klímaváltozás. Tora Péter a felvetett problémák miatt fontosnak tartja a termelékenység növelését, amit több tudományterület – kémia, biológia, adatelemzés és technika – közös együttműködése is segíthet.

A napraforgó és a repce – számokban

Dr. Molnár Zsuzsa, az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci és Árinformációs Osztály osztályvezető-helyettese előadásában a repce és a napraforgó piaci helyzetét ismertette.

A konferencia vendégei megtudhatták, hogy 2017-ben az EU repcemag termelése 22 millió tonna volt, ami 7%-kal több az előző évihez képest. A napraforgó is 7% növekedéssel zárta a tavalyi évet az egy évvel korábbihoz képest; ebből 9 millió tonnát takarítottak be 2017-ben.

Az Európai Unió tagállamai közül hazánk 1,87 millió tonnával a harmadik lett napraforgótermésével az elmúlt év során, és mindössze Románia és Bulgária előzte meg.

Dr. Molnár Zsuzsa arról is beszámolt, hogy az olajnövények árát az idei évben jelentősen befolyásolhatja Kína világpiaci kereslete.

Az intenzív termesztés és a betegségek előfordulása

Dr. Zsombik László, a Debreceni Egyetem tudományos főmunkatársa, a DE AKIT Kutatóintézet intézetigazgatójának előadása főként a napraforgó fontosabb betegségeire, az ellenük való vegyszeres védekezési stratégiák változásaira fókuszált.

A szakember is megemlítette a klímaváltozást, aminek hatásaként a napraforgó szárfoltosságát okozó betegségek megjelenése 2-3 héttel későbbre tolódik a korábban megszokotthoz képest. Az előadó felhívta a figyelmet, hogy minden évjáratban megtérül az ilyen betegségek elleni kétszeri védekezésre fordított anyagi befektetés.

Dr. Zsombik László azt is kihangsúlyozta, hogy a szárbetegségek elleni, korábban megszokott első védekezést ne a napraforgó fenológiájához igazítva, hanem az időjárási viszonyokat – azon belül is a csapadékot – figyelembe véve időzítsék a gazdálkodók. A második kezeléssel már a napraforgó tányérját védjük, amikor a növényvédelem idejében a napraforgó fenofázisa a meghatározó; ezt a virágzás kezdetekor végezzük el. A szárfoltosság miatti termésveszteség nagyságát a napraforgóhibridek szárszilárdsági paramétere nagy mértékben befolyásolhatja. Fontos továbbá tudni, hogy a levélbetegségek miatt kialakult korai levélelhalás nem fokozza a vízleadást.

A Propulse előnyei olajban mérhetők

Perényi Marianna és Csorba Csaba, a Bayer szakemberei az elmúlt év tavaszától a repce mellett napraforgó, kukorica, mustár és mák kultúrában is alkalmazható Propulse gombaölő permetezőszer felhasználását és előnyeit ismertették.


Perényi Marianna, marketing menedzser

A Propulse-ban található két eltérő hatásmód szerint működő hatóanyag hatásspektruma tökéletesen kiegészíti és erősíti egymás hatását.

Az új kémiai osztályba tartozó fluopiram felszívódó hatóanyag a hatását a sejt „erőművében”, a szukcinát-dehidrogenáz enzim gátlásával (SDHI) fejti ki: a légzési lánc megszakad, így mind az energiatermelés, mind a sejtalkotó vegyületek képződése megszűnik. A Propulse másik hatóanyaga a protiokonazol, ami gátolja a gombák ergoszterol-bioszintézisét, aminek eredményeként károsítja a gomba membránrendszerét, és megzavarja a kórokozó sejtfalának működését. A gombák elleni védelemben hosszú preventív hatásával emelkedik ki.


Csorba Csaba, marketing menedzser

A Propulse preventív kontakt és szisztematikus hatással egyaránt rendelkezik, ezáltal rövid és hosszú távon is megakadályozza a fertőzés kialakulását.

A két egyedi hatásmódú hatóanyag kombinációjának köszönhetően a Propulse készítménnyel megelőzhető a rezisztencia kialakulása.

S ez még nem minden: a Propulse igen jó élettani – zöldítő, termésnövelő és termésminőséget javító – hatással is rendelkezik, valamint azáltal, hogy minden jelentős repce- és napraforgó-betegség ellen hatékony, alkalmazásakor nincs szükség gombaölő kombinációs partner használatára.

Fogl Tamás fejlesztési menedzser a Propulse-zal védett szabadföldi kísérletek eredményeit elemezve mutatta be a készítmény használatának előnyeit.

Őszi káposztarepcében a készítmény 4 leveles állapottól becőképződésig alkalmazható. A korai kijuttatás főleg a fómás betegség ellen nyújt védelmet, míg a későbbi felhasználás az alternáriás és fómás betegségek, valamint a szürke- és fehérpenész ellen hatékony.

A Bayer repce technológiai ajánlatában a Propulse alkalmazása röviddel a virágzás kezdete előtt és a virágzás vége közötti időszakban javasolt: a tapasztalatok alapján az optimális időpont kevéssel a teljes virágzás után található, amikor az első szirmok már lehullottak.

A Propulse különleges formulációjának köszönhetően a kezelés után a gombaölő szinte azonnal bekerül a levél viaszrétegébe, ezért száradás után fél órával már UV-sugárzás álló.

Napraforgóban levél-, szár- és tányérbetegségek ellen a készítmény 6 leveles állapottól a virágzás végéigkettő alkalommal juttatható ki. A Propulse alkalmazása a fertőzési nyomás figyelembe vételével, megelőző jelleggel javasolt. Az első kezelést a napraforgó 6-8 pár leveles fejlettsége és csillagbimbós állapota között ajánlott elvégezni. Ezt követően a virágzás végéig célszerű a kezelést megismételni. A kisebb dózis kijuttatása alacsony fertőzési nyomás, illetve a kis vegetációs tömeg mellett, míg a nagyobb dózis magas fertőzési nyomás, illetve nagy vegetációs tömeg mellett javasolt. Szürkepenészes tányérrothadás elleni védekezéshez a készítmény magasabb dózisa ajánlott.

A konferenciát a Bayer ajánlatában 2018-tól szereplő Flora Pack gyűjtőcsomag bemutatásával zárták az előadók. A betegségek és rovarkártevők elleni védelemre használható csomag a Propulse mellett a Biscaya rovarölő szert tartalmazza. A két termék önállóan, vagy tankkeverékben is sikerrel alkalmazható a repce és napraforgó védelmére.

SZERZŐ: FM