fbpx

„Gazdálkodj okosan! Hackathon”

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 március 25.

A NAK és a Design Terminal 2019 februárjában pályázatot hirdetett, amelyre 50 csapat jelentkezett, és ebből a legjobb 13 vett részt a 2019. március 22-23-ai, 24 órás agrárinnovációs ötletversenyen. A verseny célja, amellett, hogy az egyetemi és főiskolai hallgatók, pályakezdők és startupok megszólításával felhívja a figyelmet az agráriumban rejlő innovációs lehetőségekre, elsősorban az, hogy a legújabb technológiákat használó agrárszektort mint vonzó karrierlehetőséget állítsa a fiatalok elé.

Ezzel a programmal tehetséges diákok százainak figyelmét irányítottuk az agrárszektorra. Bemutattuk, hogy a magyar fiatalok a mezőgazdaságban is megtalálhatják az innovációs és vállalkozási lehetőségeket. Az együtt töltött 24 órában az informatikusok, fizikusok, terméktervezők és geológusok új generációja dolgozott közösen a hazai agráripar kihívásain – tette hozzá Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője.

A mentorok többek között olyan újítások megálmodóival találkozhattak a versenyen, mint az alma fejlődési szakaszait nyomon követő növényvédelmi applikáció; egy olyan, mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldás, mely érzékeli, ha kártevő támadja a gyümölcsöst; mezőgazdasági bérmunka-közvetítést támogató rendszer; országos méhészeti hálózat; szenzorokkal automatizált okoskaptár; új öntözési technológia, amely csökkenti a felszíni öntözés veszteségeit; intelligens fagyvédelmi rendszer vagy a szarvasmarhák metánkibocsátását csökkentő megoldás. A verseny végén tartott prezentációk alapján a zsűri a verseny győztesének a BeeNet csapatát választotta, amely interaktív hálózat javaslatát dolgozta ki méhészek, mezőgazdasági termelők és hatóságok közötti kapcsolattartásra.

1. helyezett:

2. helyezett:

3. helyezett:

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium különdíja:

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ különdíja:

CÍMKÉK innovációNAK