Az új Syngenta kukoricahibridekkel biztosan megtalálja számítását

Írta: Szerkesztőség - 2016 december 04.

„Bitang jó a Batanga…” ezekkel a szavakkal jellemezte egyik kedves termelőnk az SY Batanga-t betakarítás után.

Tény, hogy a 2016-os év a kukoricatermesztés szempontjából ismételten tartogatott változatosságot, gondoljunk csak a csapadékhiányos és lehűlésekkel tarkított áprilisra. Mégis, összességében országosan az átlagosnál jobb termésekkel várják a termelők a betakarítások eredményét.

A bevezetés évében a mintegy 10 ezer ha-on termesztett SY Batanga eddigi üzemi eredményei alapján hozza elvárasainkat, amelyek alapján a gyengébb-közepes termőhelyek jó ár-érték aranyú, termésmaximalizáló hibridjeként fogalmaztunk meg. Több év adaptációs kísérletei alapján mutatott stabilitása emlékeztet a régi, megbízható Furio hibridünkére, természetesen a mai kor kihívásának megfelelő, korszerűbb agronómiával.

 

 

 

A termelők véleménye alapján az SY Batangát gyors fejlődés, tetszetős széles levelek, a korábbi genetikákhoz képest hosszabb zöld száron érés, gyors vízleadás és kiugró teljesítmény jellemzi még a gyengébb adottságú, homokos termőterületeken is. Az esős, csapadékos ősz ellenére már kedvezőnek mutatkoznak az eredmények, az első széles körű tapasztalások. Az idei szeptember végi „indián nyárban” gyors leszáradás és alacsony betakarítási szemnedvesség jellemezte, aminek köszönhetően kiváló búza előveteménynek bizonyult.

SY Zephir

Az egy üzem kukoricatermő területének gerincét adó hibrid kiválasztásának fő szempontja a stabilitás és a megbízhatóság.

Ezen tulajdonságok alapján került kiválasztásra a korai éréscsoport végi (FAO390) új hibridünk, az SY Zephir. Sok év technikai fejlesztési adatainak alapján az egyik legjobb szárszilárdsággal rendelkező hibrid, zöld száron érése új megközelítésbe helyezte genetikánkat. Az SY Zephir jó termőhelyi adaptációval rendelkező hibrid, amely kedvező körülmények között is kimagasló eredményekre képes, azonban genetikai előnyét gyengébb, közepes termőhelyeken tudjuk igazán kiaknázni.

 

 

 

Az SY Zephir kezdeti fejlődése a lassabban felmelegedő talajokon is kimagasló, agronómiája korszerűbb, terméspotenciálja magasabb, mint a szintén stabilitásáról híres Thermo hibridünké. Az SY Zephir az elmúlt évek vizsgálatai alapján jó csőegészségével is felhívta magára a figyelmet. Kedvező agronómiájának, jó ár-érték arányának és kiváló termésstabilitásának köszönhetően az SY Zephir a közepes és kedvezőtlenebb adottságú területek ideális hibridje.

SY Photon

Jogos igényként fogalmazódik meg az intenzíven gazdálkodó termelők részéről, hogy kalászosok előtt, a korán betakarítható, gyors vízleadású kukorica esetében se kelljen lemondani a kimagasló termés lehetőségéről.

 

 

Az SY Photon piacra lépésével a Syngenta fejlesztési kísérletei alapján ezzel a hibriddel a fent említett kritériumokban nem is kell kompromisszumot kötni, mivel átlagosnál jobb termőterületeken, kellő intenzitás mellett a termése a korai éréscsoport végi hibridek eredményét mutatja.

Hosszú szemkitelítődési időszakával és érésidejének ciklusa végén dinamikus vízleadásával, kiváló szem-csutka arányával (90-10), mélyen ülő szemeivel a termelők elismerését is kivívta. Az SY Photon az ország bármely régiójában, intenzív termelési színvonal mellett sikeresen termeszthető hibrid.

Habár e sorok papírra vetésekor még a hazai kukoricaterületek több mint 70%-a betakarításra vár, az első eredmények e három hibrid esetében már bizakodásra adtak okok:

Az SY Batanga esetében Tiszadobon táblaátlagban (36 ha) 12,7 t/ha volt a termése, ugyanitt beállított több hibrides fajtasorban 14,7 t/ha eredményt ért el.

Az SY Zephir esetében is több alkalommal haladta meg a 15 t/ha-os termést fajtasorokban, legutóbb Szombathelyen a Vasi Agro-Pannónia Kft.-nél 15,8 t/ha eredménnyel.

Az SY Photon-t gyors vízleadásának köszönhetően már szeptember második dekádjában 16,5% nedvességtartalom mellett, 14 t/ha-os üzemi átlagban tudták betakarítani a Hajdú-Bihar megyei Ebesen.