fbpx

Nem a kukorica a kevés, hanem a többi takarmánynak való

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 14.

Tavasszal azt írtuk, hogy a kukorica magával ránthatja, vagy felemelheti az összes többi gabonát is – most azt látjuk, hogy ez fordítva is igaz. A búza (és az árpa) mozgatja felfelé a kukorica árát.

 

kukorica tabla
Idén 7-8 tonnás táblák váltakoznak 4-5 tonnásokkal (fotó: Horizont Média)

 

Szűkös búzakészlet

Búzából 5 éves mélyponton vannak a világ készletei, a termelés leginkább Kanandában, Kazahsztánban az USA-ban esett vissza, míg az EU és Ausztrália szép mennyiségekkel rendelkezik a kenyérgabonából. A magas árakból így leginkább ez a két térség profitálhat.

Október 7-én Ausztrália 321 dolláros búzaárai voltak a legvonzóbbak a közelében lévő piacokon (Kína, Vietnám, Indonézia és a Fülöp-szigetek), az argentinok 306 dolláros portékája messze volt innen, ahogy az oroszok 314 dollárért, vagy európaiak 318 dollárért hajóra rakott áruja is. Kanada – bár szeretett volna Kínába exportálni – idén nem rúg labdába a kis termése és a magas árai miatt: 382 dollárért kerül hajóra a gabonájuk. Nem sokkal vonzóbb a 358 dolláros amerikai portéka sem. Európa és Oroszország elsősorban az afrikai piacokért száll ringbe, és mint látjuk, az áraikban kisebb a különbség, mint adott esetben a fuvarköltség lehet. Az utóbbi időben a román kereskedők sokszor alá tudtak ígérni az orosz ajánlatoknak. (Lásd cikkünket: A románok tönkreverik az oroszokat a búzapiacon.)

 

búzaárak

 

Elegendő a kukorica

Kukoricából a brazil, az orosz és az ukrán termés nem éri el a várt szintet, az amerikai és az európai viszont jobb. (Lásd cikkünket: Ez már a vég: Brazília is kukoricát importál.) Összességében egy hajszálnyival több tengeri termett a világban, mint egy évvel ezelőtt. Brazília viszont a 2022-es betakarításig 2 millió tonnával kevesebb tengerit tud útnak indítani, és Ukrajnában is félmillió tonnával kevesebb exportáru állhat rendelkezésre a betakarítást követően. Az USA ellenben éppen ennyivel, félmillió tonnával fokozhatja exportját, Európa pedig 300 ezer tonnával növelheti. Az árakat nem a rossz betakarítási hírek indították el felfelé, hanem a kis búzatermés, plusz egy adag válságpszihózis.

 

kukoricaárak