fbpx

Väderstad Spirit: a korszerű és minőségi vetés specialistája

Írta: Szerkesztőség - 2016 március 06.

– vallja Szalai István gazdálkodó

Nagykónyi, Koppányszántó, Értény és Tamási – e szép nevű Tolna megyei településeken találhatóak Szalai István földjei, összesen 300 hektáron. A családi gazdaság keretein belül művelt területek vetésforgója kukoricából, búzából, napraforgóból és a cukorrépából tevődik össze. Talajtípusai változatosak: a barna kötött erdőtalajtól a laza homoktalajig minden megtalálható e környéken. Földjei közötti minőségi különbségeket mi sem bizonyítja jobban, minthogy 12-től 44 aranykoronáig terjed a skála.

 

 

Mikor ismerkedett meg a Väderstad márkával?

– Úgy 5-6 éve kezdtem érdeklődni a Väderstad munkagépek után. Akkoriban nagyon aszályos idők voltak jellemzőek felénk, ennek hatására – elsősorban a vízmegőrzés miatt – egy gazdálkodó barátommal együtt úgy döntöttünk, belevágunk a szántás nélküli technológiába. Több szántóföldi bemutatón is jártunk, és végül mindketten a Väderstad márkára voksoltunk.

Talán nem titok, hogy e munkagépek nem az olcsó kategóriát képviselik, ezért úgy határoztunk, hogy barátommal összefogásban, helyesebben szólva egymást kiegészítve ő egy széles hatásspektrumú TopDown szántóföldi kultivátorra ruház be, én pedig egy 3 méteres Rapid féldirekt vetőgépet vásárolok. Barátom járta az én talajaimat, én pedig vetettem a földjeit. És ez a mai napig így van.

Elégedett volt a gépek munkájával?

– Tökéletesen választottunk. Jelenleg még a kukoricát szántással műveljük, de ezen kívül mindenhol a TopDown kultivátort használjuk.

A Rapid szintén jó döntésnek bizonyult, olyan egyedi technikai megoldásokat nyújtott, amivel mi tökéletesen meg voltunk elégedve. Sikeres éveket köszönhetünk neki. Ám mivel tavaly nyáron bekerültünk az úgynevezett zöldítési programba, nőttek a területeink, így eljött a Rapid cseréjének ideje. Immár egy nagyobb teljesítményű gépben gondolkodtunk. Bár sokat nem jártuk körbe a témát, hiszen a márka már bizonyított gazdaságunkban, azért a Spirit munkáját is megnéztük pár bemutatón.

Ezek szerint egyértelmű volt, hogy a Rapid-ot a Spirit követi?

– Mondhatni igen, hiszen egyéb márka ötlete fel sem merült bennünk. Véleményem szerint, ha valaki egyszer vásárol egy gépet a márkától, szinte biztos, hogy nem az lesz az utolsó beruházása tőlük. Így jött 2015-ben a Spirit 600-as, mely tökéletesen adagolja a magot, és gyönyörű magágyat készít. Az elején lévő nagy Carrier tárcsáknak köszönhetően a tarlóba történő direktvetés sem okoz fennakadást, ráadásul egy menetben megold több munkaműveletet. Számomra nem kérdés, hogy a Väderstad Spirit a korszerű és minőségi vetés specialistája.

A precízsége egyszerűen lenyűgöző: repcénél a 2,4 kilogramm az nem 3,1 vagy 1,9, hanem a valóságban is 2,4. A tárcsák gyönyörűen felaprítják a szármaradványt, utána a Spirit csak úgy siklik a talajon, és precízen a beállított 3 centiméter mélységbe helyezi a magot.

A fentiek mellett kiemelném a Spirit hatalmas területteljesítményét, 24 órában mentünk vele, amit többek között a maximálisan profi kijelző szenzorok is támogatnak. Összesen több mint 2000 hektárt vetett el a tavalyi szezonban. Bravúros ez a gép.

Tervez egyéb vásárlást a márkától?

– Hát tervek azok mindig kellenek. Ha megadatik, nagy segítség lenne egy Tempo a kukorica és a napraforgó miatt.

Mi a véleménye a forgalmazóról?

– Minőségi gépekkel, minőségi kiszolgálást produkálnak. Értem ezt a szerviz háttértől elkezdve az értékesítésen át mindent felölelően.

Végezetül megragadnám az alkalmat, hogy elmondjam: a régi Rapid vetőgépemet olyan magas áron tudtam továbbértékesíteni, amiről álmodni sem mertem volna. Tehát értékállóságból is jelesre vizsgáztak.

Kalmár Nárcisz
forrás: Agrárágazat