P9241 Optimum® AQUAmax® hibrid – Termésbiztonság minden évjáratban!

Írta: Szerkesztőség - 2016 február 28.

A Pioneer® P9241 Optimum® AQUAmax® hibrid immár harmadik éve szerepel a köztermesztésben. Az elmúlt két – egymástól teljesen eltérő – évjárat mindegyikében kiemelkedett termésével. Meg vagyunk győződve arról, hogy a P9241 Optimum® AQUAmax® hibrid esetében egy olyan korszakos hibridről beszélhetünk, amely a lehető legnagyobb hektáronkénti hozam mellett, relatív alacsony szárítási költséggel tárolható be.

A Pioneer évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy egy olyan nemesítőállomást hoz létre Magyarországon, melynek speciális célja a hazai száraz kontinentális éghajlatra leginkább alkalmas hibridek nemesítése. A sikeres hódmezővásárhelyi nemesítői munka első eredménye a P9241-es Optimum® AQUAmax® kukoricahibridünk. A hibrid az elmúlt két év során bizonyított a Kárpát-medence szélsőséges időjárási körülményei között, de Európa más részein is nagyon pozitív visszajelzéseket kapott. Mindez azt eredményezte, hogy a P9241 Optimum® AQUAmax® hibrid immár Európa-szerte az egyik legfontosabb kukoricahibrid lett. Különösen nagy büszkeség ez számunkra, hiszen Magyarországon nemesített hibridről van szó.

Melyek is azok a tulajdonságok, amelyek miatt kihagyhatatlan a vetéstervből?

  • Kimagaslóan nagy terméspotenciál
  • Termésbiztonság, nagyon jó alkalmazkodó képesség
  • Kiemelkedően jó aszály- és hőstressz-tűrő képesség
  • Koraiság, gyors vízleadás
  • Gyors korai fejlődési erély, alkalmas a korai vetésekre is
  • Nagyon jó csőegészség
  • Erős szár és gyökér

Aszálytűrésében fontos szerepet játszik koraisága. Korai virágzása előnyös lehet, mert még a nagy hőség előtt megtörténhet a megtermékenyülése. Ez a tulajdonsága 2015-ben is előnyösnek bizonyult, gyakran tonnákban mérhető terméstöbbletet jelentett.

A legfontosabb tulajdonsága természetesen a nagy termőképessége, melyre számíthatunk aszályos és normál körülmények között is. Kiváló bizonyíték a megbízhatóságára, hogy az elmúlt két eltérő évjárat mindegyikében egyaránt nagyon jól szerepelt. Az 1-es ábrán látható a 2015-ös Pioneer nagyüzemi kísérleteiben elért eredménye.

 

 

A P9241 Optimum® AQUAmax® hibrid csöveinek látványa is önmagáért beszél, hatalmas csöveket hoz. Szemei igen fajsúlyosak, méréseink szerint a P9241 Optimum® AQUAmax® hibrid rendelkezik a legmagasabb hektolitersúllyal a hibridjeink között.

 

 

A Pioneer kukoricahibridekkel mindenki megfelelő megoldásokat talál a területére kialakítandó vetésszerkezet optimalizálására, valamint gazdálkodása eredményességének növelésére.

A DuPont Pioneer a korszerű növénygenetikai megoldások világvezető fejlesztője és szállítója, amely világszerte több mint 90 ország gazdálkodóit látja el kiváló minőségű vetőmagokkal. A Pioneer agronómiai támogatás és szolgáltatások nyújtásával segíti a gazdálkodókat termelékenységük és jövedelmezőségük növelésében, és arra törekszik, hogy a világ minden részén fenntartható mezőgazdasági rendszereket fejlesszen ki. *Science with Service Delivering Success®.

Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.

*Tudomány a siker szolgálatában