fbpx

A siker titka a megjelenés

Írta: Szerkesztőség - 2010 június 10.

Az elmúlt 17 év legfontosabb hazai szakmai eseményévé vált az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. Az április 23-24-25-én megrendezett kiállítás mind a bemutatott tenyészállatok, mind a kiállítás szervezése tekintetében a megszokott magas színvonalat hozta.

 

A rendező Hód-Mezőgazda Zrt., valamint a társszervező Magyar Állattenyésztők Szövetsége és tagszervezetei a magasan tartott elvárásokkal vívták ki az elismerést, amely szerint Hódmezővásárhelyen rang megjelenni, és minden valamit is magára adó állattenyésztőnek, cégnek, iparágnak részt kell vennie ezen az eseményen.

A Hód-Mezőgazda Zrt. a sikert a közös munka eredményének tartja, ugyanis egy kiállítás attól lesz sikeres, ha a szakma is annak értékeli. Az a tény, hogy egy vidéki kiállítás 17 éve folyamatosan tud fejlődni, minőségében és a kiállítók létszámában is a terület adta méreteket betöltve növekedni, maguknak a kiállítóknak köszönhető. Ők döntöttek úgy, hogy a hármas határ közelében, a tavaszi kiváló időpontban időt és energiát fordítanak arra, hogy tenyészállataikkal, technikai és egyéb berendezéseikkel, állategészségügyi, tartástechnológiai termékeikkel megjelennek Hódmezővásárhelyen.

A kedvezőtlen piaci helyzet ellenére a 2010-es kiállításra minden eddiginél nagyobb létszámmal neveztek be a tenyésztők, s a nemzetközi bíráló bizottság tagjai idén is úgy értékelték a bemutatott állatokat, hogy azok többsége felkészítettségben, genetikai színvonalban Európa bármely show-ján megállná a helyét. A Hód-Mezőgazda Zrt. munkatársai voltak annak idején az elsők hazánkban, akik a tenyészállatok felvezetésének, felkészítésének fortélyait eltanulták külföldön, majd az állatbemutatás modern kultúráját idehaza is elterjesztették. Ma a tanítványok nagyon sokszor lehagyják elődeiket; nemzetközi szinten készítik fel a bemutatóra a tenyészállatokat, s érnek el velük szép eredményeket.

A kiállítás már évek óta nemzetközi látogatottsággal bír, amit a hat évvel ezelőtt elkezdett díszvendég ország státus is elősegít. Idén Horvátország volt a díszvendég, amely államot Petar Cobankovic mezőgazdasági miniszter és delegációja képviselt, s akikkel Gráf József leköszönő miniszter együtt tekintette meg a kiállítást, s folytatott szakmai megbeszélést.

Bár a kiállítás szakmai tematikája alapjaiban változatlan, azaz a szarvasmarha, sertés, ló, juh, kecske és baromfi tenyészállatok megmérettetése, bemutatása, bírálata, értékelése a fő program, azért a szervezők minden évben igyekeznek valami pluszt is bemutatni; legyen az egy Kenderesről elhozott 520 kg-os házikedvenc óriás sertés vagy éppen egy-egy új lovas bemutató, illetve az egyre jobban felfejlődő vadászati kiállítási részleg megnyitása.

A kiállítás szakmai rangját és elismertségét az is emeli, hogy minden eddiginél több cég vett részt a Termékdíj pályázaton is, amely állattenyésztés és növénytermesztés kategóriákban adott ki nagydíjat. Sok kiállítói standon már az idei, illetve a korábbi évek termékdíjait elismerő okleveleket is láthatóvá tették a nagyközönség számára.

A képviselt hazai és külföldi cégekkel együtt 2010-ben 400 kiállító vett részt a XVII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, több mint 1000 tenyészállattal.

Termék nagydíjas cég: Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Termékek: Platinum és Herbárium termékcsalád

A cég 100%-ban magyar tulajdonú, magyar szakemberekkel, jelentős múlttal, tapasztalatokkal, vevőkörrel, piaci részesedéssel és a jövőre szóló tervekkel. A Bonafarm-Bábolna Kft. két termékcsaláddal pályázott, amelyek értékelését összevonva végezték el. Mindkét termékcsalád új fejlesztés, piaci bevezetés alatt áll. A Platinum termékcsalád a malac-előállítás hatékonyságát javító vemhes- és szopta-tókoca-koncentrátumból, valamint a rövidebb hizlalási időt, nagyobb súlygyarapodást, jobb fajlagos takarmányhasznosulást és kiváló színhúskihozatalt eredményező malac- és hízó-koncentrátumokból áll. A másik termékkör a tejelő- és húsmarha-takarmányozás költségének csökkentését, a hozamok javítását és az egészségi állapot megőrzését elősegítő Herbárium termékcsalád. A termékek között van komplett premix, kiegészítő, illetve kész-takarmány és valamennyi korcsoport számára találunk választási lehetőséget. A sertés- és tejelőmarha-ágazat egyaránt nehéz időszakot él át, amikor a takarmányozási költségek további csökkentése, az állatok egészségi állapotának megőrzése, a végtermék minőségének javítása – a jövedelmezőbb termelésen túl – az életben maradást is jelentheti. A két termékcsalád jelentőségét ezek a tényezők is erősítik.

I. helyezett termékek: Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége, Budapest Termék: Új juhinformációs tenyésztési rendszer

Örvendetes tény volt a kiállításon, hogy immár másodszor nyújtott be pályázatot tenyésztőszervezet. Most is nagyra értékelte a zsűri, hogy egy tenyésztőszövetség a hagyományos feladatain túl (törzskönyvezés, teljesítményvizsgálat, tenyészértékbecslés) igyekszik a tagsága tenyésztői munkáját segítő szolgáltatást nyújtani. Miközben az állam folyamatosan adja át a tenyésztésszervezési feladatait a tenyésztőszervezeteknek, ehhez anyagi forrást egyre kevesebbet nyújt. A tenyésztőszervezetek jövője szempontjából ezért alapvető jelentőségű, hogy képesek lesznek-e olyan szolgáltatásokat nyújtani a tagdíjért cserébe, ami a tagságnak is hasznot hoz, és növeli a tagsági elkötelezettséget. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége komoly anyagi és szellemi beruházásának és többéves fejlesztőmunkájának eredménye a pályázaton bemutatott tenyésztési rendszer. Az egyed- és tenyésztési adatok nyilvántartásától a tenyésztési munka szinte valamennyi mozzanatát rögzíteni képes informatikai szolgáltatás a korszerű és versenyképes magyar juhtenyésztés alapvető eleme. A rendszer magyar fejlesztés, s a hazai állattenyésztés olyan ágazatát segíti, amely a jelenlegi teljesítményénél sokkal többre lenne képes.

Dairy Service Kft., Veresegyház Termék: 5. generációs tejelőmarha-istálló

Az 1993-ban alapított cég 100%-ban magyar tulajdonban van. A pályázaton bemutatott technológia kidolgozása során részben saját fejlesztési tapasztalatokra, illetve amerikai kutatási eredményekre támaszkodtak. A hazai tejelőtehenészetek a világ legkoncent-ráltabb állományát tartják (360 tehén/ telep), amelyeknél azonban nem célravezető gépiesen átvenni sikeres amerikai, holland vagy német megoldásokat. A cég által kimondottan a hazai körülményekre kifejlesztett építészeti megoldások és tartástechnológia hatékonyan szolgálja a magyar tejtermelést. Meggyőző és elismerésre méltó eredmény, hogy a hazai tej előmar ha-állomány harmadát tartják a cég által felújított vagy épített istállókban.

Vet Nutrition Kft., Budapest Termék: Immunovet Pulvis

A Vet Nutrition neve ellenére 100%-ban magyar tulajdonú társaság. A cég sajátossága és egyben erőssége, hogy tulajdonosai és munkatársai elhivatott oktató-kutató szakemberek. Ennek köszönhetően a szolgáltatási és kereskedelemi tevékenységen túl komoly hangsúlyt helyeznek a tudományos kutatásokkal alátámasztott termékfejlesztésre és szaktanácsadásra. Az Immunovet™ teljesen magyar fejlesztésű és gyártású, az immunrendszert erősítő, emésztést javító takarmánykiegészítő termékcsalád. Ennek része az Immunovet Pulvis, amely itatásos-, illetve tejpótló tápszert fogyasztó borjak számára készült. Etetésével (kísérleti eredményekkel alátámasztva) kevesebb az elhullás, a felhasznált gyógyszerek, antibiotikumok mennyisége a felére csökkenthető, a borjak fejlődése felgyorsul, korábban választhatók, így összességében a felnevelési költségek csökkenthetők. A hazai piacon egyedülálló termékcsaládot egyre több állattenyésztő alkalmazza.

A „Magyar Növénytermesztésért Termék Nagydíjat” a Gabonakutató Nonprofit Kft. (Szeged) „Esélycsomag, kutatóktól” c. pályázatának ítélték oda az intenzív és extenzív termőhelyekhez, a szélsőséges klímához, a „visszafogott” növénytápláláshoz, az új kihívásokhoz – etanolgyártás, betegségekkel szembeni ellenállás, szójatermesztés – alkalmazkodó, nagy területen termesztett fajták és hibridek előállítása és a szélsőséges klímához igazított termesztési technológia kifejlesztésének elismeréseként.

Az I. kategória I. díjában a KWS Magyarország Kft. (Győr) részesült ,A KWS kiemelkedő szárazságtűré-sű kukoricahibridjei” pályázatával; elismerve a magyar gazdák igényeihez való alkalmazkodást, továbbá a biogáz hasznosításnak való megfelelést.

Az I. kategória II. díját a Fito-horm Kft. (Baja) nyerte el a ,Kedvező árú és hatékony levéltrágyázás lehetősége Fitohorm-készítményékkel” c. pályázatával. A díjjal a magyar szaba-dalmú termékek és a cég a mikroelemhiány és minőségromlás megelőzése és gyógyítása érdekében kifejtett úttörő szerepét ismerték el.

Az I. kategória elismerő oklevelét a Yara Hungária Kft. (Berhida) kapta a „YaraVita™Zeatrel kukorica igényeire kifejlesztett lombtrágya” c. munkájáért.

A Technika-technológia kategória I. díját a CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. (Hódmezővásárhely) nyerte el az „Előregyártott vasbeton elemcsaládok öntözéshez, meliorációhoz és belvízelvezetéshez” c. pályázatával, amelyben legfontosabbnak a szélsőségessé vált klímához alkalmazkodás elősegítését, a vízvisszatartás, -tarozás, belvízelvezetés és öntözés műszaki elemeinek biztosítását tartotta a zsűri.

AII. kategória II. díját az Agrárin Kft. (Balatonfenyves) érdemelte ki ,A www.dekalbmet.hu agrometeorológiai előrejelző és adatmérő közhasznú webes felület kialakítása” pályázatával. Értékét a kukoricatermesztéshez szükséges agrometeorológiai adatok weboldalon való megjelenítése, költséghatékony elkészítése és üzemeltetése adja.

A II. kategória III. díját a TeGa-Vill Kft. (Komló) nyerte a “BioDryer – út a megtakarításhoz! Hazai mezőgépipari K+F projekt” pályázatával. Négy konzorciumi tag gáz- és forróvizes hőcserélő hibrid hőszolgál-tató-egységgel ellátott szárítótechnológiát fejlesztett ki, amely már meglévő szemestermény-szárítókhoz is csatlakoztatható.

AII. kategória elismerő oklevelében részesült az Alfa-Gép Kft. (Békéscsaba) a “HORTECHDUEMANUAL, a nagyon sokoldalú palántázógép”, Szögi István mezőgazdasági gépgyártó (Csólyospálos) a „CS-UNIVERZÁL ekecsalád”, valamint Komáromi Béla vállalkozó (Abony) ,ABK 006-os típusú sorközművelő kultivátor Big bag zsákos műtrágyaszóróval szerelve” c. pályázata.

GM