fbpx

Bevált megoldások a kukorica gyomirtására

Írta: Szerkesztőség - 2016 február 26.

A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, a gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

„680 hektáron gazdálkodunk, ebből ebben az évben 93 hektár volt a kukorica. Gyomviszonyainkról elmondható, hogy általában a T4-esek uralják a területet, nagyobb borításban a libatop és a disznóparéj. Nálunk a selyemmályva nem jellemző. Az évelők közül foltokban jelentkezik a fenyércirok és az acat. Már több éve használjuk a Zeagran 340 SE-t vagy magában, vagy csomagban megvásárolva, a gyomviszonyoknak megfelelően. Az acat miatt az elmúlt évben a tankkeverékben Dezormonnal egészítettük ki. Ebben az évben a Zeagran Top csomag a fenoxi-herbicidet Dicopur Top formájában tartalmazta, így nagyon jól, széles hatásspektrumban volt felhasználható. Idén a csomagban található Zeagran 2,0 l/ha-os, Nic-it 0,2 l/ha-os és Dicopur Top 1,0 l/ha-os adagját korai posztemergensen, együtt juttattuk ki. Azt is el kell mondanom, hogy fenyércirok-fertőzés esetén a csomag megbontását látom jó megoldásnak. Első menetben a Zeagran–Dicopur Top kombinációt használom a kukorica négyleveles állapotáig, majd ha a fenyércirok elérte a megfelelő fejlettséget, a második menetben indokolt a Nic-it kijuttatása. Tavaly így alkalmaztuk a készítményeket. A Zeagran 340 SE készítményt önmagában felülkezelésre is használtuk. Kukoricaterületünk egy részén alapgyomirtást végeztünk, de mivel a bemosó csapadék elmaradt, a gyomirtás nem lett tökéletes, és a mélyről csírázó napraforgó árvakelésként nagy tömegben jelent meg a kukorica között. Az árvakelés leküzdésére 2,0 l/ha-os dózisban használtuk a Zeagrant, aminek hatására markáns, gyors perzselést tapasztaltunk a napraforgón. Ezt követően egészen a betakarításig már az egyéb magról kelő kétszikűek sem jelentek meg a területen. A Zeagran önmagában is olcsó felülkezelő megoldás, a Zeagran Top csomagról pedig elmondhatom, hogy kiváló gyomirtó hatása nagyon kedvező hektárköltséggel párosul. A jövőben is biztosan használni fogom.”
Sárosdi Zoltán növényvédelmi szakirányító, Magyar Tenger Mg. Kft., Zamárdi

„Társaságunk 600 hektáron gazdálkodik a Hernád folyó mentén. Ennek a területnek a felén termelünk kukoricát, amelynek zöme silókukorica a tejelőszarvasmarha-állomány ellátása céljából. Területeink kötött réti talajokon találhatók, emiatt elég nehezen irtható egy- és kétszikű gyomok fordulnak elő nálunk. Minden évben próbálunk pre- és posztemergensen is védekezni a gyomokkal szemben, mivel a preemergens kezelések a csapadékhiány miatt mostanában kiegészítésre szorulnak.

 

 

A Nufarm területi képviselője ajánlotta a Zeagran Top nevű posztemergens kukorica-gyomirtószer kombinációjukat. A csomagban öt hatóanyag található, amelyek teljes megoldást jelentenek mind a magról kelő, mind az évelő egy- és kétszikű gyomok ellen. Kipróbáltuk a készítményt, amelyet a kukorica öt–hat leveles állapotában juttattunk ki. Az évelő és a magról kelő széles levelű gyomokon a kezelést követő néhány napon belül markáns pusztító hatás jelentkezett. Egyszikű gyomokon a tünetek jóval később alakultak ki, de tíz–tizennégy nap elteltével ezek is elpusztultak. A készítményt alkotó anyagok együttes hatása igen meggyőző volt, tervezzük a továbbiakban is ennek a terméknek a használatát.”
Krajnyák Gergő agronómus, Geo-Fríz Kft., Onga

Ahogyan tavaly, úgy 2016-ban is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező kukoricatermesztéshez. Számoljon velünk!

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.com/hu/kezdolap