Fenntartható fejlődés, átgondolt üzleti stratégia, hosszú távú tervek és kiszámíthatóság

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 03.

Európa egyik legmeghatározóbb kukoricafeldolgozója, a Hungrana Kft. évente közel 1,2 millió tonna kukoricát vásárol fel közvetlenül 700 és kereskedőkön keresztül több ezer hazai termelőtől.

 

A nagy múltú cég több mint 250 millió EUR tőkeberuházást végzett az elmúlt évtizedben, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma is a magyar agráripar egyik legkorszerűbb technológiáját hasznosító vállalata, amely fejlett termelésirányítási rendszerének köszönhetően termékeinek gyártása, előállítása során dinamikusan képes alkalmazkodni a termékpiacok igényeihez – mindezt úgy, hogy az élelmiszeriparban megkövetelt legszigorúbb minőségi elvárásoknak is maradéktalanul megfelel.

Fejlett technológiájának, egészséges beszerzési és termelési szerkezetének, továbbá stabil és felkészült szakembergárdájának köszönhetően a cég a szabályozási kihívások közepette és a megváltozott piaci környezetben is bizakodóan tekint a jövőbe. A Hungrana nemzetgazdasági szinten is meghatározó piaci szereplő, hiszen hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata, amely az izocukor, keményítő és bioetanol előállítása során szükséges éves takarmánykukorica-mennyiség által a hazai össztermés 15-28%-át dolgozza fel (az aktuális terméstől függően).

Közel 100 milliárd Ft éves árbevételével és 60 milliárd Ft exportértékesítésével a hazai nagyvállalatok sorába tartozik, és ez az agrárium meghatározó szereplőjévé teszi. De nemcsak árbevételével, hanem társadalmi felelősségvállalásával, fenntarthatóságával és innovatív gondolkodásmódjával is meghatározó résztvevője a szegmensnek.

A Hungrana termelési központja a Fejér megyei Szabadegyházán található. A társaság a beszerzés során preferált környékbeli gazdák és vállalkozások számára folyamatos keresletet és kiszámíthatóságot, állandó munkát és megélhetést biztosít.

A Hungrana Kft. évek óta folyamatos párbeszédet folytat piaci partnereivel, beszállítóival, a szegmens szereplőivel és a felelős szervezetekkel, melynek célja, hogy az agráriumot érintő kihívásokra közösen találjanak megoldást, és az Európai Unió agrárpolitikájának 2020 után bekövetkező változásaira is megfelelően és felkészülten tudjon reagálni az iparág összes résztvevője.

Ehhez elengedhetetlenek azok az agrártámogatások, melyek segítségével a hazai gazdálkodók innovatív fejlesztéseket hajthatnak végre, és szélesebb körben terjedhet el a precíziós gazdálkodás hazánkban is, mely a versenyképes termelés alapja lesz a jövőben.

Magyarországnak éghajlati és földminőségi adottságait tekintve helyzeti előnye van a takarmánykukorica termelésében Nyugat-Európához képest, ám hazánk közvetlen földrajzi környezetében több, még a magyarnál is nagyobb potenciállal bíró kukoricatermelő ország található, ami hosszú távon komoly versenyhelyzetet teremt a magyar kukoricának.

 

A Hungrana nemzetgazdasági szinten is meghatározó piaci szereplő

 

Reng Zoltán, a Hungrana vezérigazgatója szerint ahhoz, hogy a jövőben is versenyképes gazdálkodás folyjon hazánkban, lépést kell tartani a technikai fejlődéssel, az új trendekkel. A precíziós gazdálkodás a fenntartható gazdálkodás egyik alapja, a nagyobb volumenű termelést akár kevesebb inputtal érhetjük el, a környezetünk védelme mellett.

A cél a legkisebb ráfordítással a leghatékonyabb gazdálkodás elérése. Agrárország vagyunk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a gazdálkodásunk, a növénytermesztésünk. Az elmúlt években, évtizedben növekedést figyelhettünk meg, kiemelkedő termésátlagokat értünk el.

Természetesen a Hungrana számára meghatározó a legjobb minőségű, kizárólag GMO-mentes alapanyag hosszú távú, stabil ellátása, ezért minden olyan technológiát fontosnak tartunk, ami ennek megőrzésében segítséget nyújt a beszállítóinknak, partnereinknek – teszi hozzá a cégvezető.

 

WWW.HUNGRANA.HU