fbpx

Az új termés vágása előtt lehet igazán nagyot kaszálni

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 09.

Pár hét aratási késedelem és máris borulnak az árak. Az őszi és a tavaszi vetésű növényeket is érinti a csúszás, hiszen mindkét évszakban időjárási nehézségekbe ütközött a magok földbe kerülése.

 

viragzo buza
Most virágzik a búza (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Minden jöhet, ami a takarmány!

A feldolgozók és az élelmiszeripar már várja a repce és a kalászsosok betakarítását. A rendkívüli ősi időjárás és a hideg tavasz miatt azonban kis késésben van a vegetáció, türelmetlenséget okozva ezzel a piacon. A májusban megérkező esők azonban Európában és Amerikában is javították a terméskilátásokat, így a tőzsdei rali szelídülni látszik az új termést illetően. A betakarítás várható késése miatt viszont az óbúza még júliusban is keresett termék, látszik ez a magas árszinteken. Az ótermésű árpa iránt is élénk még a kereslet, különösen a spanyol takarmánygyártók vásárolnának mihamarabb árpát. Ezzel szemben a sörárpa új termése nem hozza lázba a piacot. A söripari kereslet tavaly gyenge volt, idén pedig kiszámíthatatlannak érzik a kereskedők az alakulását, inkább az eladási oldalon érezni növekvő hajlandóságot az üzletre.

 

A kukorica is késni fog

A kukorica esetében is amiatt aggódnak a felvásárlók, hogy az új termés sokkal később jelenik majd meg a piacon, hiszen a hideg tavasz miatt csaknem háromhetes csúszást szenvedett a vetése. A szezonindítás nemcsak Európában, hanem az amerikai kontinensen is nehéz volt, a kereskedők azóta is kiélezve figyelik az időjárási és növényállapot-jelentéseket. Az ótermés ebben az esetben is egyre értékesebbé válik a piacon, miközben az új termést jóval nyomottabb áron keresik a vevők. A nyári szállítású tételekre most kiváló üzletet köthetnek azok, akiknek még maradt a tavalyi termésből, különösen a spanyol takarmánygyártók és a Benelux-államok keresik a tengerit.