fbpx

Látogatás a HE-VA-nál

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 26.

Június közepére meghívást kaptunk a HE-VA gépek magyarországi importőrétől, az Sz-Agro 2007 Kft.-től Dániába, egy kereskedői továbbképzéssel egybekötött szakmai útra. Nagyon baráti hangulatú látogatásról számolhatunk be, ahol a tulajdonos és fia végigkísérte két és fél napos utunkat.

Magyarországtól távol esik Dánia, de egy kellemes repülőútnak köszönhetően 1 óra 40 perc alatt az ország közepén, Billundban landolhattunk. Onnét már csak egy 2 órás buszos utazás következett, és így értünk a Nykobing (a HE-VA főhadiszállása) közeli szálláshelyünkre, mely egy nagyon szép fjord partján lévő szállodában volt.

 

Jelenleg egy új lazítócsalád, a Sub-Tiller Eco kialakításán dolgoznak

 

Hogy jól ki tudjuk használni az időt, a vacsora után egy kis prezentáció következett, amelyből több érdekes dolgot ismerhettünk meg. Többek között az is kiderült, hogy a HE-VA a Christiansen család tulajdonában van, és a cég neve egy mozaikszó, mégpedig a tulajdonos és a közeli családtagok (Heine – az egyik fia, Elli – a felesége, Villy – a fő tulajdonos maga és Anders – a másik fia) keresztneveinek kezdőbetűiből került összerakásra.

Jelenleg az összes gyártóterület 37 500 m2, munkásaik száma 140. Tavaly augusztusban a nykobingi gyár festőcsarnoka leégett, ami komoly nehézséget okozott a határidőben történő gyártásban, de sikerült áthidalniuk ezt a gondot, és már javában folyik az új festőüzem építése, amiről személyesen is meggyőződhettünk.

A forgalmukat az elmúlt 12 év során megduplázták, ami az exportjuk jelentős emelkedésének volt köszönhető, mivel a dán piac visszaesett. 32 országba értékesítik gépeiket, a forgalom 80,2%-a kerül exportra. Gyártási palettájukon hengerek, lazítók, magágykészítők, rövidtárcsák, vetőgépek, gyomfésűk találhatók, de készítenek frontfüggesztéseket különböző traktormárkákhoz és beton frontsúlyokat is forgalmaznak. Másnap a nykobingi gyár bejárásával indult a program, ahol megtekinthettük az új festőüzem, konvejorpálya és az új, korszerűbb, felső paneles fűtési rendszer építését is. Meglepődve tapasztaltuk, mindezt úgy teszik, hogy közben a gyártás is folyik az érintett csarnokokban.

Az új technológia két komponensből álló festékszórást jelent, egy külső, keményebb bevonat kialakításával; a próbaüzem augusztusra várható.

A nagyságrendekről néhány szó: évente 2 800 tonna öntöttvasból készült alkatrészt (elsősorban tömörítőgyűrűket a hengerekhez) építenek be gépeikbe. Az acél profilokból egyszerre 200-300 tonnát szereznek be. A fő részegységekből 20-30 db-ot készítenek egyszerre, nem csak a megrendelt gépekhez, mivel az a céljuk, hogy minden gépből a lehető legrövidebb időn belül tudjanak gyártani és szállítani kereskedőiknek

Nagyon nagy készletekkel dolgoznak (10 millió EUR értékben) . Ekkora készlet fenntartásához természetesen az is kell, hogy nagy mennyiségben értékesítsenek gépeikből világszerte.

Régebben havonta 100 db fronthidraulikát gyártottak különböző traktorokhoz utólagos felszerelésre, de az utóbbi két évben már az újak egyre inkább így kerülnek átadásra tulajdonosaiknak, így összesen 750 db készül évente. Igyekeznek a legjobb árakat kiharcolni beszállítóiktól – akik közvetlen gyártók –, hogy a késztermékek ára is minél versenyképesebb legyen.

Dánia gyártás szempontjából drága helynek számít, de az előzőekben említetteknek és annak, hogy korszerű automata gépekkel és robotokkal is dolgoznak, kordában tudják tartani az áraikat. Többek között a fűtési rendszer korszerűsítése is takarékossági megfontolásból kerül cserére, illetve energiatakarékosabb fűtőanyagokkal váltják ki a régieket. 4,2 millió EUR-t fektettek be a különböző korszerűsítésekbe. A gyártást támogató beruházásoktól minőségi javulást is várnak, különös tekintettel a festett felületeknél.

A délután program az ordingi üzemben indult, ahol a robotok munkáját is megtekinthettük, amelyek elsősorban a gépek kereteinek hegesztéseit végzik. Egy robottal 3 ember munkáját tudják helyettesíteni; ezek a masinák napi 16 órát dolgoznak. Ebben a gyárban olyan prototípusokat is láthattunk, amiket különböző országok kérésére készítettek el; ezeket főleg Dánián kívül, a legkeményebb körülmények között tesztelik, és várhatóan 1-2 éven belül a termékválasztékban is megjelenhetnek.

A szakmai eseményeket lazításképpen egy kis turisztikai program követte, de útközben még megálltunk egy olyan repcetábla mellett, ahol HE-VA Sub Tiller lazítóval, 75 cm-es sortávra vetették a repcét, és 130-140 kg műtrágyát juttattak ki. A látvány döbbenetes volt: a növény helyenként a 2 méteres magasságot is meghaladta. A várható hozam: 5,5 t/ha.

Egy újabb állomás a tulajdonos másik fiának a farmján volt, aki 430 ha saját és 300 ha bérelt területen gazdálkodik, igen komoly gépparkkal. A megtermelt takarmányt feldolgozza, és az 1 100 db-os anyakoca-állománnyal, valamint annak szaporulatával eteti meg. A süldőket 30-40-50 kg-os súllyal, elsősorban külföldön értékesíti.

A következő napon a különböző gépek bemutatása, az újdonságok ismertetése következett.

A HE-VA-t sokan a hengereiről ismerik, amelyekből igen széles választékkal rendelkeznek, a 2,6 m-estől a 20,3 m-es kialakításúig; ezek többféle művelőgyűrűvel szerelhetők fel, az igényeknek megfelelően. A forgalom 40%-át is ebből a géptípusból bonyolítják.

A hengereik különlegessége, hogy a három tagos kialakítás miatt a középső és szélső hengerek között nagyon nagy mozgásszabadság van; a SAT-rendszernek köszönhetően egy előfeszített spirálrugó segítségével egyenlítik ki a hengertagok közötti  terheléskülönbséget. Ez a megoldás teljesen mechanikus, kiküszöbölve a hidraulikus kialakításnál a traktoros esetleges nem megfelelő felkészültségéből adódó hibákat.

A másik nagy előny és újdonság a simítóval felszerelt gépeknél az Easy Change gyorscserélős rendszer, amivel a különböző simítólemezek szerszám nélkül gyorsan kicserélhetőek.

A gép a Multi Seeder aprómag- és műtrágyaszóró egységgel is felszerelhető.

Angliában és Franciaországban fontos termék a King Roller, ami 12,5 m-től 20,3 m-es munkaszélességben érhető el. A legelőterületek, kaszálók felújításához is kínálnak megoldást a HE-VA-nál, mivel a vakondok és a vaddisznók is komoly károkat tudnak okozni ezeken a területeken. Az ilyen jellegű munkákra 4 géptípus tudnak ajánlani: a gyomfésűket, a Lift Roller-t, a Tip Roller-t és a Grass Rollert.

A Disc-Roller rövidtárcsák szintén meghatározó termékei a gyárnak, az eszköz tagjai 2,5-től 8 m-es munkaszélességben vásárolhatóak meg. A tárcsalapok hengergörgős csapágyazásúak. A gépek DSD rendszerrel szereltek, amelynek lényege, hogy a traktorfülkéből hidraulikusan állítható munkamélység során a mélyebb munkához kisebb dőlésszög kapcsolódik, így biztosítva az azonos vonóerő szükségletet eltérő munkamélység esetén.

A függesztett gépek egy segédkerettel nagyon könnyen félig függesztetté tehetőek, így kisebb traktorral is üzemeltethetőek. A HE-VA gépek jó néhány modelljéről elmondható, hogy jól variálhatók egymással (Combi-Tiller). Például egy lazító vagy grubberkapás egység után hárompont-függesztéssel rövidtárcsát, forgóboronát vagy egyéb más gépet kapcsolhatunk, amelyek lehetővé teszik, hogy a gépek külön-külön is üzemeltethetőek legyenek. Ezekből is kétféle megoldás létezik: az egyik, amikor vontatjuk a gépkapcsolatot (MK-II), illetve amikor a hárompontra függesztett eszközzel vontatjuk a kapcsolt gépet (MK-I).

Még sok új megoldást láttunk a gépeket szemlélve, de terjedelmi okokból az összes innováció ismertetésére sajnos nincs lehetőség. Mivel azonban a kereskedő kollégák mindezekkel a helyszínen találkoztak, így ők szívesen adnak tájékoztatást minden érdeklődőnek.

Dániai programunk zárásaként a kis csapat meghívást kapott a tulajdonos fiának, Heinének a lakására, ahol szó szerint családias környezetben, feleségével és legkisebb gyermekével, valamint édesapjával tudtunk még néhány szót váltani és egy kis frissítőt elfogyasztani.

HL