Kipróbált megoldások a repce pergésveszteségének csökkentésére

Több éves kísérleti eredmények igazolják, hogy a veszteség döntő része az érés során kipergett magokból adódik. A pergésveszteség csökkentésére mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Üzemi vizsgálataink eredményei mutatják, hogy a repce pergésveszteségének nagyobbik része (82%) az érés során elpergett magokból adódik és csak kisebb hányada (18%) keletkezik a betakarítás közben. Ezért fontos, hogy a Spodnam DC pergésveszteség-csökkentő készítmény megfelelő időben kerüljön ki a területre. Így az érési folyamat alatt végig ki tudja fejteni termésmentő hatását, megvédve a repcét a szemek kipergésétől, és a gazdát az elvesző árbevételtől.

 „A Spodnam DC-t 130 hektáron használtam. Az egyik táblában összehasonlító vizsgálatot végeztem, hogy lássam a pergésveszteség-csökkentő készítmény hatékonyságát. A Spodnam DC-t deszikkáló szerrel és nedvesítő szerrel együtt, 70 literes permetlé mennyiséggel, légi úton juttattuk ki. Keverési probléma vagy habzás nem volt. A permetezés és a betakarítás között két hét telt el. Közvetlenül a betakarítás előtt viharos szél tépázta meg az állományt, ennek ellenére becő felnyílást nem tapasztaltunk. A betakarításkor mért pergésveszteség és a termésátlagok közötti különbségek számomra egyértelműen bizonyítják, hogy a Spodnam DC hatékonyan megvédte a termést a kipergéstől, és használata kifizetődő volt. Ebben az évben is teljes felületen fogom használni a készítményt.”

Lackovics Sándor, Barátság Mezőgazdasági Szövetkezet, Magyaratád

A Magyaratádon elvégzett repcés kísérlet eredményei felkeltették a figyelmemet a Spodnam DC nevű pergéscsökkentő anyaggal kapcsolatban. A durumbúza időben történő betakarítása miatt nálunk nagyon fontos, hogy a repce korán lekerüljön a területről, ezért nem hagyhatjuk el a deszikkálást. A deszikkáló szerek viszont érzékenyebbé teszik a repcét a pergésre, így korábban éjszaka mentek a kombájnok, hogy a pergésveszteséget valamelyest csökkentsük. Kipróbáltam a Spodnam DC készítményt, amit bromoxinil hatóanyagú szerrel együtt juttattam ki. Személyes tapasztalataim is meggyőztek, mivel a betakarításig eltelt 10 napban nem volt számottevő a felnyíló becők mennyisége. A magpergés minimálisra csökkent, pedig a betakarítást nappal, normális időben végeztük el. Emellett fontos, hogy a Spodnam DC ára is kedvező, így a leggazdaságosabb megoldásnak bizonyult. Kiváló hatékonysága és kedvező ára miatt jó szívvel ajánlom minden termelő társam figyelmébe.”

Sárosdi Zoltán, növényvédelmi szaktanácsadó, Magyar Tenger Mezőgazdasági Kft., Zamárdi

A Spodnam DC készítményt 450 hektáron használtam fel a repce pergésveszteségének csökkentése céljából. A kijuttatás légi úton történt, 60 literes hektáronkénti permetlé mennyiséggel és nedvesítő szerrel együtt, a betakarítás előtt 2–3 héttel. A kijuttatás során semmilyen nehézséget nem tapasztaltunk. Az állomány szép egyenletesen érett be, és a betakarítás könnyedén ment. Becő felnyílás érés közben egyáltalán nem volt, még a kitettebb felső rétegben sem, sőt aratáskor sem tapasztaltunk számottevő kipergést. A Spodnam DC használata nagyon megérte a ráfordítást, mivel a vele megmentett termés bőven visszahozta a költségét. Biztos, hogy idén is használni fogom.”

Vörös István, Március 15. Gazdálkodók Szövetkezete, Gelse

Ahogy 2013-ban, úgy idén is bevált termékeket, kipróbált technológiákat ajánlunk a jövedelmező repcetermesztéshez. Számoljon velünk!

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu

Nufarm repce