MezőHír – 2014-02 – február

Az online is olvasható cikkek listáját itt megtalálja.

Kedves Olvasó!

Lapzárásunk idején zajlott az AGROmashEXPO kiállítás a budapesti vásárközpontban. A négynapos rendezvény mellett ugyanazon a helyszínen a MEGFOSZ által szervezett AgrárGépShow, a Magyar Kert, illetve a Szõlészet és Pincészet kiállítások is várták a szép számmal megjelent érdeklõdõket. Összesen 270 kiállító mutatkozott be, 35 ezer négyzetméternyi területen.

A megnyitón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter megemlítette, hogy decemberben lezárult a Közös Agrárpolitika reformja Brüsszelben. Magyarország 20 százalékkal többet kap a közös agrárpolitikai célok megvalósításához, mint a tavaly zárult ciklusban; ez a plusz 20 százalék összesen 12,3 milliárd eurót jelent.

Az elmúlt és a jelen idõszakot vizsgálva, a gépberuházásokat elsõsorban a növekedési hitelprogram és az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram segíti. A kertészeti gépek és technológiai berendezések beszerzésére 24 milliárd forint támogatás állt rendelkezésre, az állattartás technológiai fejlesztésére 35 milliárd forint, az élelmiszer-ipari technológiai fejlesztésekre pedig 25 milliárd forintot biztosított a minisztérium. A borászati gépek beszerzéséhez felhasználható 1,2 milliárd forint pályázati forrással összességében a minisztérium 85 milliárd forinttal támogatta a gazdákat abban, hogy a technológia, a géppark megújuljon.

Harsányi Zsolt, a Mezõgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) elnöke a megnyitón kiemelt célként említette a pályaválasztás elõtt álló fiatalok megszólítását. Közös összefogással piacképes, vonzó szakmát kell adni az újabb generációk számára. A szövetség az idén kétmillió forinttal támogatta a mezõgazdasági szakiskolákat, s ennek köszönhetõen nyolcszáz tanuló látogathatta meg a kiállítást a négy nap során.

Az ünnepélyes megnyitót mozgalmas és tartalmas napok követték, sok háttérrendezvénnyel és kimagasló számú látogatóval. A tényszerûség kedvéért azért itt meg kell jegyezni, hogy a kiállítás napjaiban jellemzõ 314 Ft/euró árfolyam nem feltétlenül kedvezett a gyors gépberuházási döntéseknek, ennek ellenére mindenki bízik abban, hogy gyorsan megnyugodnak majd a kedélyek ezen a területen is.

Ennek reményében kívánok hasznos idõtöltést lapunk olvasásához!

Üdvözlettel:

Fodor Mihály főszerkesztő

Az online is olvasható cikkek listáját itt megtalálja.