fbpx

Jubilált a szemestermény-szárító felügyeleti rendszer

Írta: Csomor Zsolt - 2023 május 16.

10 éves a Videokontroll szemestermény-szárító felügyeleti rendszer. Ennek alkalmából tartotta meg hagyományteremtő céllal a DryerDoctor Kft. az első Precíziós Szárítás Konferenciát. A kecskeméti eseményen a Precíziós szárítás arany plakett díjakat is átadták.

Kulcskérdés az optimalizálás

A 10 éves Videokontroll szemestermény-szárító felügyeleti rendszerét a DryerDoctor Kft. méltó módon, egy konferenciával ünnepelte, amit dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, egyben a 2017-ben alapított Precíziós szárítás arany plakett díj fővédnöke nyitott meg.

Dr. Feldman Zsolt
Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára nyitotta meg a konferenciát

Dr. Feldman Zsolt kiemelte, hogy az energiafelhasználás, a termelési folyamatok optimalizálása és az energia kiadási oldalának tudatos menedzselése kulcskérdéssé vált az agrárvállalkozásoknál. Az előadásban elhangzott az is, hogy 20 pályázati felhívással összesen 5000 mezőgazdasági vállalkozás mintegy 103 milliárd forint értékben kapott lehetőséget a Vidékfejlesztési Program keretében energiafelhasználási hatékonyságának fejlesztésére. Erre 2027-ig a kormány további jelentős pályázati forrásokat szán.

Egy éven belül megtérülhet a befektetés

A szárítás magas energiaigényű folyamat, az erősen ingadozó energiaárak tükrében a DryerDoctor Kft. törekvése felértékelődött. A vállalat ugyanis már 22 gyártmány energiafelhasználását képes optimalizálni. Ez azt jelenti, hogy a korábbi felhasználáshoz képest 10-20% megtakarítás érhető el, egy gyártmány esetében pedig a 30%-ot is meghaladja. A szárítási folyamat optimalizálása energetikai hatékonyságot növelő befektetés, így a Videokontroll felügyeleti rendszert használó vállalkozások a megtakarítást ösztönző kormányzati intézkedéseknek köszönhetően akár 65% kedvezményt, ezzel éven belüli megtérülést is elérhetnek – hívta fel a figyelmet Speiser Ferenc, a DryerDoctor Kft. ügyvezetője.

Speiser Ferenc, a DryerDoctor Kft. ügyvezetője
Speiser Ferenc, a DryerDoctor Kft. ügyvezetője

A kedvezmények igénylése az energiamegtakarítás igazolása után lehetséges, amit energetikai auditor cégek végezhetnek. Az auditálás törvényi részleteit Zámbó Csaba, az EnergyHub Kft. energetikai igazgatója ismertette, majd dr. Szabó István, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorhelyettese a jövőt vetítette fel a hallgatóságnak az adatalapú technológiák lehetséges fejlődési pályájának bemutatásával.

Precíziós beüzemeléssel optimális szintre csökkenthető a vízelvonás sebessége

Éppen hat éve, hogy a KITE Zrt. rendszerébe is beépült a precíziós szárítás és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások. Kecskés Zsolt, a KITE Zrt. kiemelt szolgáltatás-értékesítési igazgatója az elmúlt hat év eredményeit értékelve elmondta, hogy az ajánlatok számához képest nagyon magas arányban fogadták el a szárítás optimalizálásának fontosságát, és változtatták megrendelésre az ajánlatot. A Partner Profit Program az eddigieknél is messzebb megy – betakarítástól betakarításig öleli fel az egyes szolgáltatásokat, beleértve a szárítók felügyeletét és az optimalizálást is.

A szárító üzemeltetése kapcsán nagy előny lenne, ha a területről egyenletes nedvességtartalommal érkezhetne be a kukorica. Dr. Ambrus Andrea, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület képviseletébenelmondta, hogy erre egy heterogén szerkezetű tábláról kevés az esély. Ezért elsődleges cél a költséghatékonyság elérése.

Speiser Ferenc ehhez hozzátette, hogy tapasztalataik alapján a nedvességeltérés a szárítási folyamat végére jelentős mértékben kiegyenlítődik, amennyiben optimalizált a szárító. Ha a nedvességeltérés a szárított kukoricában is jelen van, azt minden esetben a szárító okozza valamilyen kedvezőtlen fizikai hatás révén. Ez műszaki beavatkozással nagyrészt kompenzálható – ezt nevezzük precíziós beüzemelésnek.

rendezvény előadóterem

A Videokontroll által rögzített mérési adatok szerint, a gyártmányösszetételt vizsgálva többszáz szárító üzemel úgy hazánkban, hogy a folyamatban egyszer vagy akár többször, hirtelen hevítés éri a kukoricát. Emiatt a vízleadás sebessége megnő, a kukorica viszont nem képes a vizet gyorsabban leadni. Ezért a belső gőznyomás megrepeszti, sérülékennyé teszi a magot, és még az utótisztító után is sérül, törik. A precíziós beüzemeléssel viszont a vízelvonás sebessége is az optimális szintre csökkenthető – mondta Speiser Ferenc ügyvezető.

Optimalizálás után kétszeresére nőtt a szárítóberendezés teljesítménye

Dr. Keszthelyi Sándor, a MATE Kaposvári Campusának professzora előadásában a raktári kártevők kedvező szaporodási esélyeit növelő tényezőként nevezte meg azt, ha sok a törtszem és a liszt a betárolt kukoricában.

A konferencián a DryerDoctor Kft. partnerei az optimalizálás során szerzett élményeiket is megosztották a hallgatósággal. Vámosi Gábor, a Cornmill Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy nyolc évig keresték a megoldást – sok irányból kértek tanácsot, de nem találták meg az okát, hogy a szárítójuk teljesítménye miért lényegesen kisebb a gyári adatokhoz képest. A problémákat a DryerDoctor Kft. szakértői oldották meg, ugyanis az optimalizálás után szárítójuk teljesítménye a korábbi kétszerese lett. Vámosi Gábor ezzel a gondolattal fejezte be a prezentációját: „Mikor azt mondtuk, hogy megnövelték a szárítónk teljesítményét, azt válaszolták, hogy a szárító erre mindig is képes volt, csak felderítették, és elhárították az akadályozó tényezőket.”

díj plakett asztal
A DryerDoctor Kft. azon partnerei kaphatják meg a díjat, akik az optimalizálással kíméletesen, energiatakarékos módon szárítják a terményt

Negyedik alkalommal adták át a Precíziós szárítás arany plakett díjakat

A konferenciát a Precíziós szárítás arany plakett díjak átadása zárta. Az elismerést a DryerDoctor Kft. 2017-ben alapította, amelynek fővédnöke dr. Feldman Zsolt. A díjat a DryerDoctor Kft. azon partnereinek ítéli oda, akik az optimalizálás eredményeként képesek a terményt kíméletesen és energiatakarékos módon szárítani. 2017 óta ez a negyedik díjátadó, ezzel 81-re emelkedett azon üzemek száma, ahol adatok igazolják, hogy a szárító képes terményt és pénztárcát is kímélő üzemvitelre – ismertette dr. Speiser Ferenc Péter, DryerDoctor Kft. fejlesztési igazgatója.

díjátadó emberek rendezvény
A konferencián résztvevő díjazottak

A Precíziós szárítás arany plakett 2023-as díjazottai:
AGRIOL Mezőgazdasági Kft., Agrogora Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Borsoshát Kft., Corn-Agro Kft., Cornmill Kft., F.G. RÁKÓ Kft., Gelencsérné Bessenyei Zita Bernadett e.v., GOLDKERN Mezőgazdasági Kereskedelmi és Ügynöki Kft., Göllei Korona Termelő és Értékesítő Faluszövetkezet, Gyékényesi Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt., Haladás Mezőgazdasági Zrt., HAMBÁR Gabonatároló és Kereskedő Kft., Határőr Mezőgazdasági Zrt., Kapitál ’99 Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft., Karád Agrár Kft., Kelet-Mecsek Mezőgazdasági Kft., Kemoker-Invest Kft., Keselyősi Földművelő Kft., Király József e. v., Lajoskomáromi Győzelem Kft., Marcali Agro Termelő és Szolgáltató Kft., Matyó Agrártermelő Zrt., Molnár Károly E.V., Nagy és Széles Kft., Nagykátai Mezőgazdasági Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Szövetkezet, NOZSÓ 2001 Kft., Panagro Kft., Pitvarosi Négy-Határ 99′ Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., Róna Mezőgazdasági és Kereskedelmi Export-Import Kft., Sásdi Agro Zrt., Szentlőrinci Szolanum Kft., Szigetvári Hús Kft., Tabi Gazdák Szövetkezet, Újpetrei Gazdák Zrt., Utód-Agro Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft., Topdry Kft.