fbpx

Mascar Maxi vetőgép elektromos hajtással, új opciókkal

Írta: Szerkesztőség - 2014 február 01.

Mascar gyorsvetőgép, Magyarországon tesztelve!

A SZEGÁNA Kft. vezette be Magyarországra a MASCAR gyár termékeit, amelyek azóta is folyamatosan fejlődnek, bővülnek.

A MASCAR stratégiájában központi helyet foglal el a szemenként-vetőgépek gyártása és sikere.

Néhány évvel ezelőtt más nagy gyártók jelentek meg a piacon a nagy, drága gyorsvetőgépekkel, amelyekkel akár 20 km/h-val is lehet vetni, és ezekkel sikereket értek el a hatalmas területen gazdálkodóknál. Ezt a MASCAR szakemberei is látták, és ők egy új, olcsóbb gyorsvetőgép-koncepciót találtak ki, amely szerint 14-15 km/h munkasebesség tartható lenne a jelenlegi vetőgép minimális módosításával.

 

 

A hagyományos pneumatikus szemenkénti-vetőgépeknél a vetőtárcsa mellett akár még a műtrágyaszóró és a granulátumszóró is a talajkerékről van hajtva. A talajkerék nagyobb munkasebességnél, az utóbb felsorolt adagolórendszerek hajtása miatt megcsúszhat, megcsúszik, amit elektromos hajtással ki lehet küszöbölni, így akár a nagyobb munkasebesség is tartható. Az elektromos hajtást a MASCAR egy svéd vállalattal közösen fejlesztette, úgy, hogy a rendszer vetés-ellenőrzővel is rendelkezik. A sok elektromos motor teljesítményigénye is jelentős, ezért a ventilátor tengelyére generátor is került.

A Mascar Maxi vetőgépek 2013-tól új magadagoló egységgel, nagyobb átmérőjű vetőtárcsával készülnek, amely precízebb adagolást biztosít, a gyors vetéshez pedig jellemzően nagyobb furatszámúakat használnak. A gyorsabb vetésindítás érdekében az elektromos hajtású vetőgép készenléti állapotban a vetőtárcsa furataiba felveszi a vetőmagot, hogy induláskor azonnal indítsa a vetést.

2013 elején a gyártó már tesztelt, működő elektromos hajtású Mascar Maxi szemenkénti vetőgép prototípussal rendelkezett, amelyet tesztelésre Magyarországra, Szegedre küldött.

A tesztelés során a felhasználói tapasztalatok gyűjtése, az esetleges hiányosságok feltárása, javítási, fejlesztési ötletek beszerzése volt a cél. Több hazai gazda is tesztelte a gépet kukorica- és napraforgóvetésben. A MASCAR gyár nagyon fontosnak tartja a magyar piacot, így 2014-ben az AGROmashEXPO-n már megvásárolható előszériás gép elérhető lesz a nagyközönség számára.

A MASCAR MAXI szemenként-vetőgépek opciós listája rengeteg újdonsággal bővült. Az egyes vetőelemek talajnyomása plusz rugó segítségével akár 170 kg-ra növelhető, így a kemény talajnál is megfelelő vetési mélység érhető el. A vetőkocsik elé sima vagy hullámos tárcsa rendelhető, amely jól aprítja a szármaradványokat a vetés vonalában. A soronkénti magtartály az eddig 45 literes helyett 60 literes is lehet. A magadagoláshoz és a műtrágya adagolásához a hajtómű az eddigi 18 és 15 fix sebesség helyett akár fokozatmentes állíthatósággal is rendelhető. Szintén fontos kiemelni, hogy a Flex-vázas vetőgép sortávolsága 45-75 cm között hidraulikusan állítható.