fbpx

Horsch-újdonságok, az Agritechnica jegyében

Írta: Szerkesztőség - 2013 december 06.

E sorok megjelenésekor már múlt időben értékeljük az egyik legnagyobb nemzetközi agrár-szakkiállítás, a hannoveri Agritechnica látnivalóit.

Kiállítók, szakmai látnivalók, újdonságok, illetve látogatószám tekintetében minden eddigit felülmúlt az idei rendezvény. A nagy gépgyártók a kiállítást megelőző hónapokban külön sajtótájékoztatókon mutatták be újdonságaikat a nemzetközi szaksajtó képviselőinek.

A német Horsch Maschinen GmbH a közelmúltban bővült ronneburgi gyáregységében szeptember közepén fogadta az újságírókat, akik a hannoveri kiállításon bemutatkozó új fejlesztéseiket ismerhették meg.

 

A Focus TD a vetőgépcsalád legújabb generációja

 

Az új Focus TD

A Focus vetőgépcsalád legújabb generációjában 4- és 6-méteres munkaszélességű változat váltja fel a korábbi 6-m-es kivitelt.

A friss modelleknél az egyik legszembetűnőbb változás a fémlemezes tartályokat felváltó új, nagyobb élettartamú, erősebb műanyag tartály alkalmazása.

A Focushoz a TerraGrip kapatartókat továbbfejlesztették, annak érdekében, hogy a tartály alá fekvő pozícióba kerüljenek elhelyezésre. A műtrágyát továbbra is sekélyre, mélyre vagy 50/50 arányban lehet kijuttatni. Az új Focusnál a kapasorok gyorsan és egyszerűen, 4 kapcsolódási ponton szétcsavarozva átcserélhetők a Jokerről ismert rövidtárcsaegységre, de néhány perc alatt a vetősínt is le tudjuk cserélni, a repcevetéshez alkalmazható változatról gabonavető kivitelre.

A vetőmag lehelyezése továbbra is a jól bevált TurboDisc vetőcsoroszlyákon keresztül történik.

 

A Horsch-rövidtárcsakínálat legújabb tagja a Joker HD

 

Modellfrissítés és családbővülés a Joker rövidtárcsáknál

A kisebb területen gazdálkodó felhasználók között eddig is népszerűek voltak a Joker CT függesztett rövidtárcsák, amelyek mostantól a korábbi 460 mm átmérőjű tárcsalapok helyett már 520 mm-es tárcsalapokkal lesznek elérhetők.

A Joker rövidtárcsák kínálata két teljesen új fejlesztésű taggal is bővült.

Az 5,6 és 7,5 méteres munkaszélességben elérhető HD típusok már nagy, 620 mm átmérőjű csipkés tárcsalapokkal dolgoznak, amelyek a 17 fokos szögállásnak köszönhetően kiváló keverőhatással művelik a talajt. Az új gerendelyrendszerrel jelentősen megnövelték a két tárcsasor közötti távolságot, ami a kedvező szögállású nagy tárcsalapokkal együtt hozzájárul ahhoz, hogy a gép az igen nagy szármaradvánnyal borított kukoricatarló hántását is jó munkaminőségben, eltömődésmentesen végezze.

A tárcsa egyik kiemelkedő újdonsága az új fejlesztésű járószerkezet, amelynek köszönhetően a Joker HD a rövidtárcsáknál eddig soha nem tapasztalt stabilitással dolgozik. Az új járószerkezet a második tárcsasor és a lezáró henger között helyezkedik el, így munkahelyzetben nagy munkasebesség mellett is kiváló stabilitás jellemzi. Ennek az új megoldásnak köszönhetően optimális a súlyeloszlás, nincs a rövidtárcsáknál sokszor tapasztalt ugrálás vagy hintázás.

A Joker RT vontatott rövidtárcsa-széria két nagy munkaszélességű taggal bővült, amelyek a mezőgazdasági nagyüzemek ideális eszközei lehetnek.

A 10 és 12 méter művelési szélességgel dolgozó 10/12 RT-nél a gerendelyt optimalizálták, és a tagok nyitásáról gondoskodó hidraulikus munkahengerek a vázban kerültek elhelyezésre. A stabilitásról a Joker HD-nál már fentebb megismert új járószerkezet és a lezáró henger, illetve a második tárcsasor közötti növelt távolság, valamint az új önbeálló, nagyméretű mellső iker támasztókerék gondoskodik.

Új műtrágyatartály-rendszerek a művelet-összevonás megvalósításához

A 2 800 liter befogadóképességű, 70/30 arányban osztott fartartály a Terrano FM/MT kultivátorokkal kombinációban és a Terrano FX vontatott változatával használható, míg az 1 800 literes fronttartályt a Terrano FX-szel kombinálva alkalmazhatjuk, két, különböző komponensű, illetve helyspecifikus mennyiségű műtrágya kijuttatására.

A Horsch betör az önjáró permetezők piacára

Az újdonságok között az egyik legnagyobb meglepetést az új Horsch-Leeb PT 330 önjáró permetező bemutatkozása jelentette. A 330 LE teljesítményű Mercedes-motorral hajtott, hidrosztatikus járószerkezetű önjáró növényvédő gép nyomtávolsága és hasmagassága hidraulikusan állítható, utóbbi 1,4-1,6 méter között változtatható. Nagy munkasebesség mellett is kiváló a szórókeret stabilitása és talajkövetése, a keret hirtelen nagy fékezés esetén sem végez káros kilengést, amit a sajtótájékoztatón gyakorlat közben kiválóan demonstráltak a gyártó szakemberei.

 

Az új Horsch-Leeb PT 330 önjáró permetező

 

A Horsch-LEEB GS vontatott permetezőgépcsalád háromtagúvá bővül

A Horsch-Leeb GS vontatott permetezők új tagja a 7 GS modell, amely a korábbi 6 és 8 GS-szel együtt alkot egy gépcsaládot a jövőben. A 6000/7000/8000 literes térfogatú, rozsdamentes acéltartályos permetezők egytengelyes járószerkezetű kompakt felépítésűek, nagy fordulékonysággal és légrugózással rendelkeznek.