fbpx

Väderstad-újdonságok 2013 – 2

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 22.

Az NZA kombinátor jövő évi újdonsága a módosított mélységszabályzó funkció, amely akár menet közben is lehetővé teszi a munkamélység igen pontos állítását.

A táblavégi fordulók intenzívebb művelése vagy a nagyobb mélységű magágy igénye nem lehet kérdés többé. Az úgynevezett Control munkahenger lényegében két hidraulikus munkahenger egyben. Egy jól látható skála mutatja az aktuális munkamélységet. A magágykészítő kombinátorok ezen új funkciója teljesen megegyezik a Rapid vetőgépeken már régóta használatos precíz mélységállítással. Az NZA emiatt még tökéletesebb magágykészítő eszközzé vált.

 

 

A Seed Hawk a sikeres és precíz direktvetés alapgépe. A gép teljes modellfrissítésen esett át annak érdekében, hogy tovább javítsuk a magkiadagolás és lehelyezés pontosságát. Az eredmény lenyűgöző! A 8 méteres modell szárnyrészei hidraulikus nyomással terheltek, a tökéletes talajfelszín-követésről a gép elején és hátulján elhelyezett támkerekek gondoskodnak. Az eredmény egy különösen érzékeny reagálású megoldás, ahol a vetőcsoroszlyák távolsága mindig optimális a talajfelszínhez képest.

 

 

Az új Seed Hawk vetőgépek mellső szállítókerekeinek köszönhetően jelentősen csökkent a gép fordulási sugara. Az új Seed Hawk vetőgép hidraulika-rendszere állandó olajárammal dolgozik, amelynek hatása gyorsabb reakcióidőben és a csoroszlyák könnyebb állíthatóságában nyilvánul meg, és ez az élettartamra is kedvező hatással van.

A GPS-technológia számos ponton járult hozzá a modernizált növénytermesztés jelenlegi lehetőségeinek bővítéséhez. Az automata irányítás biztosítja, hogy az egyes fogások közötti átfedés minimálisra csökkenthető. 2013-tól kezdődően a Rapid A és Spirit vetőgépek GPS Control funkcióval készülnek, amely a Trimble FMX vagy CFX750 rendszerrel kompatibilis.

 

 

A GPS Control funkció új lehetőségeket teremt a vetéstechnológia terén, az ún. memória funkciónak, illetve a GPS-táblatérképeknek köszönhetően. A táblavégi fordulókban a magadagolás elindulása és leállítása automatikusan történik, továbbá szabálytalan alakú táblákon a félgép automatikus lezárása szintén jelentős idő- és költségmegtakarítást eredményez. Ék alakú területek vetésénél a félgép lezárás akár 5-10% vetőmag-megtakarítást eredményez.

Az elmúlt évben mutattuk be az RDA vetőgépek új típusú mellső művelőeszközét, a Crossboard Heavy hidraulikusan állítható simítót, ami egy ötletes, okos megoldás azon gazdálkodók számára, akik főként szántással készítik elő talajaikat. Most viszont büszkén mutatunk be egy majdnem ellentétes megoldást – a System Crossboard Disc Aggressive-et! Az új System Crossboard Disc Aggressive a legnehezebb és egyben legsokoldalúbb magágykészítő egységünk lett. A tárcsatartó kar és a tárcsa a Carrier munkagépünkről származik, kialakítása révén nagy mennyiségű szármaradvány aprítására, bekeverésére alkalmas. A System Crossboard Disc Aggressive tárcsái nagyobbak, a talajt intenzívebben művelik, a csapágyai pedig erősebbek, mint a System Disc-nek.

A Strip Drill a nagyobb termésbiztonság alapját teremtheti meg! A legtöbb termelő képes jó termésszintek elérésére a kedvező évjáratokban, de ugyanennek elérése számos kihívást jelent szélsőséges években.

Kevés korábbi projektet kísért ekkora érdeklődés, mint amit a Väderstad Sprit Strip Drill fejlesztésekor tapasztaltunk. Jelenleg Európában számos hasonló fejlesztési projekt fut, amelyek közül a legtöbb alapját egy nehézkultivátor és egy ráépített vetőgép jelenti, ugyanakkor a talaj-előkészítés és a vetés fázisa ezeknél kettő vagy több menetszámban valósul meg, ezért a GPS-támogatás szükséges. A Väderstad megoldása némileg hasonló; a Strip Drill vetéstechnika az univerzális Spirit Combi vetőgépre épül. Ez a kivitel biztosítja, hogy az összes feladat egyetlen műveletben, GPS segítsége nélkül megvalósítható. A Strip Drill-technológia a legoptimálisabb feltételeket teremti meg a növény számára, mivel segíti a gyökerek intenzív fejlődését. A fejlettebb gyökérrendszer nagyobb mennyiségű víz és tápanyag felvételére képes, megteremtve ezzel a nagyobb termésszint alapjait. Száraz éghajlatú területeken ez a különbség döntő lehet a terméseredmények szempontjából. Ugyanakkor a maglehelyezés előtti mélyebb lazítás nemcsak száraz évjáratokban és/vagy területeken előnyös. Csapadékosabb években a lazított sávok segítik a felesleges víz lehúzódását. A Spirit Strip Drill 33 cm-es osztásközben, akár 30 cm-es mélységben is meglazíthatja a sávokat.

A műtrágya lehelyezése két rétegben történik, ezt követően a vetés pedig növényfajták függvényében vagy a lazított sávokban, vagy pedig azok között valósul meg. A lazító kések formájának, valamint keskeny, 25 mm-es élkialakításának köszönhetően anélkül dolgozhatnak a kések, hogy nyers talajt hoznának a felszínre.

A Spirit 400C vetőgéppel szerzett néhány éves tapasztalat alapján mondhatjuk, hogy óriási iránta az érdeklődés. A vetéssel egyidejű műtrágya-bedolgozásnak számos előnye van. Mivel mind a vetőmag, mind pedig a műtrágya a nyirkos talajba kerül, a csírázás és a kelés gyorsabb és biztonságosabb. A tápanyagok közvetlenül elérhetők a növények számára.

Az eljárás egyik ismérve, hogy a műtrágyát a System Disc magágykészítő egység tárcsái dolgozzák be a talaj egy-egy keskeny sávjába. A 3 900 literes tartály egy állítható válaszfallal van megosztva, így a műtrágya és a vetőmag aránya változtatható.

Számos gazdálkodó kérésének teszünk eleget, amikor bemutatjuk a Spirit Combi vetőgépek nagyobb tartállyal készülő típusát. Az új Spirit 600C azonban nem csak 5 000 literes tartálytérfogatával hívja fel magára a figyelmet, de egy teljesen új vetési koncepciót is felvonultat.

Az Spirit 600C vetőgép egyik újdonsága a tartályba integrált ventillátor, amely nem csupán letisztultabb formatervezést jelent, de a levegő gépen belüli vezetését is megkönnyíti. Az új dizájnnak köszönhetően a ventillátor sokkal csendesebb lett működés közben.

 

 

Az 5 000 literes tartályban egy állítható válaszfallal lehet a műtrágya és a vetőmag arányát állítani. A tartály oldalán került kialakításra egy fellépő, amely megkönnyíti a feltöltést. A műtrágya kiadagolását – az RDAC vetőgéphez hasonlóan – csiga végzi, amely kipróbált módja a hektáronkénti nagy adagok kijuttatásának. Amennyiben a tartályt teljes egészében vetőmaggal töltjük fel, úgy a csiga a vetőmag adagolását végzi.