Precíziós almatermesztési technológia

Könyvespolcra

(Szerkesztette: Dr. Gonda István)

Rendhagyó kiadványt ajánlunk olvasóink figyelmébe: egy olyan könyvet, amely egy kétnapos szakmai rendezvény teljes anyagát, az elhangzott előadásokat és a hozzászólásokat tartalmazza.

Méghozzá élethű, azaz hangzáshű formában, mivel a közreműködő szerkesztők csak a legszükségesebb simításokat végezték el az eredeti szövegeken, amelyek ennélfogva stilárisan itt-ott döcögősek, de tartalmuk, mondanivalójuk a szakember számára egyértelmű, érthető.

A könyv anyaga a Debrecenben ez év elején ötödik alkalommal megrendezett gyümölcstermesztési téli továbbképző tanfolyamon elhangzottakat tartalmazza az elhangzás sorrendjében. A tanfolyam tematikája napjaink almatermesztésének valamennyi fontos kérdését felölelte. Így szó esett a fajtahasználatról és a változás tendenciáiról, az alanyhasználat, a térállás, a koronaforma és a metszésmódok tudnivalóiról. Részletesen szerepelt a programban a talajművelés, a tápanyag-utánpótlás és az öntözés, de természetesen több előadásban vitatták meg a növényvédelem aktuális problémáit is. E klasszikus témák után napjaink olyan izgalmas technológiai elemei is terítékre kerültek, mint a szedés és tárolás, vagy a fagykár-elhárítási rendszerek, valamint a jégkárok ellen alkalmazható megoldások.

A nyolc előadó és a számos hozzászóló által elmondottakból a legfrissebb szakmai ismereteket és megoldásra váró problémákat, dilemmákat hallhatták a jelenlévők, s ezeket most azok is megismerhetik, akik a könyvet kézbe veszik, végiglapozzák, s egy-egy fejezetnél ismételten felütik. A kiadvány aktuális keresztmetszetét adja almatermesztésünk helyzetének, rávilágít a termesztőket foglalkoztató leggyakoribb kérdésekre, a megoldandó problémákra. Jó eszköz arra, hogy az érdeklődő almatermesztő lépést tarthasson a kutatás és technológiafejlesztés eredményeivel, s felismerhesse, hogy hol, miben, hogyan kell előrelépnie saját gyümölcsösében.

 

A könyv a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet gondozásában látott napvilágot. Az érdeklődők a 30/228-5621 telefonszámon kaphatnak róla bővebb felvilágosítást.

alma gyümölcs gyümölcstermesztés princzinger gábor technológia