fbpx

Középpontban a tarlóápolás

Írta: Szerkesztőség - 2012 október 24.

IKR-gépbemutató körút

Az egymást követő csapadékhiányos évek egyre inkább arra ösztönzik a felhasználókat, hogy olyan talajművelési technológiákat alkalmazzanak, amelyek segítségével a termőtalaj vízháztartása legalább az elégséges szinten tartható legyen.

A bábolnai IKR Zrt., ehhez a technológiához kapcsolódva a költségtakarékos tarlóápolás eszközeiből mutatott be néhányat a gyakorlatban a nyár folyamán. A kiemelt szakmai érdeklődéssel kísért rendezvénysorozaton a munkagépeket Villám Ferenc munkagépüzletág-igazgató ismertette.

Már 5 éve a kínálatukba tartoznak az olasz Dondi cég termékei. A bemutatón látott robusztus kialakítású Dondi-807 talajlazító agresszív késeivel 60 cm munkamélységig képes intenzív lazítást végezni. Nagy keretmagassága (80 cm) révén igen jó átömlési keresztmetszettel rendelkezik. Szárnyas késekkel és a kétsoros tüskés hengerrel szerelve lazító-keverő hatása a bemutatón is kiváló volt.
Az IKR Zrt. széles munkagépskálájához a közelmúltban csatlakoztak a STROM minőségi talajművelő gépek is, amelyek nagyon jó ár-érték arányukkal sikeresen veszik fel a versenyt a nagy konkurens márkák termékeivel.

A bemutatón az Atlas AO 5000 rövidtárcsa és az Ecoland EO 4000 szántóföldi kultivátor mutatkozott be a gyakorlatban a cseh gyártó kínálatából. Az új ATLAS AO rövidtárcsa a csökkentett menetszámú talajművelés részeként és a szántásos művelési technológia tagjaként egyaránt használható. A 620 mm átmérőjű, csonka kúp alakú csipkés tárcsalapok akár a 18 cm munkamélység elérését is lehetővé teszik. A tárcsák spirálrugós túlterhelés elleni védelemmel szerelt, egyedi művelőszárakkal csatlakoznak a gerendelyhez. A fellazított átkevert talajréteg lezárásához 5-féle elmunkáló hengerből választhatjuk ki a körülményeknek leginkább megfelelőt.

A STROM Ecoland EO 4000 szántóföldi kultivátor egy univerzális négysoros talajművelő eszköz, amely sekély tarlóhántásra, intenzív lazításra és 35 cm mélységű talajlazításra alkalmas. A 4 sorban elrendezett, 25 cm-es osztástávolságú kapákat háromféle változatból választhatjuk ki, a kapák által fellazított talaj lezárásához pedig itt is ötféle henger közül válogathatunk. A kapák túlterhelés elleni védelméről dupla spirálrugós rendszer gondoskodik.

 

A KUHN Cultimer 400 függesztett szántóföldi kultivátor bemutatkozik

 

A KUHN franciaországi talajművelő gépgyárának termékei közül egy szántóföldi kultivátorral, illetve rövidtárcsával ismerkedhettünk meg. A Cultimer 400 szántóföldi kultivátor felépítését 350 mm széles kapatestek, 450 mm átmérőjű tárcsákból álló tárcsasor és egy lezáró hengersor jellemzi. A függesztett változat a szárnyas kapatesteknek köszönhetően akár 15 cm munkamélységben is dolgozik, amely a szárnyak leszerelését követően a duplájára tolódik ki. A megfordítható orrbetétekkel szerelt kapák felfüggesztése kettős spirálrugós túlterhelés elleni védelemmel van ellátva.

 

KUHN Optimer+ 4003 rövidtárcsa

 

A KUHN Optimer rövidtárcsa családból a hazai birtokviszonyokhoz ideális 4 méter munkaszélességű vontatott Optimer+ 4003 mutatkozott be. A tarlóhántásra, magágykészítésre, illetve tápanyag-kijuttatást követő keverő-lezáró művelésre is alkalmazható eszköz, két sor egyenként függesztett, 510 mm átmérőjű csipkés tárcsából és 600 mm átmérőjű lezáró hengersorból áll.

A rendezvényen gyakorlatban bemutatkozó munkagépeket természetesen az IKR Zrt. New Holland erőgép-kínálatának modelljei üzemeltették, amelyeket Molnár István New Holland üzletági mérnök mutatott be részletesen.

A korábbi T7000 családot felváltó T7-traktorsorozattal gyakorlati munka közben itt először nyílt lehetőség megismerkedni. A 9 különböző teljesítményű tagból álló új erőgépcsalád 270 LE teljesítményű (7.270) zászlóshajóját a Fiat Powertrain Technologies által kifejlesztett EcoBlue SCR füstgáz kezelő rendszerrel szerelt, Tier4 besorolású, 6-hengeres dízelmotor hajtja.

A gép minden kényelmi igényt kielégítő vezetőfülkéjének zajszintje kategóriájában a legalacsonyabb (69 dB). A New Holland-fejlesztésű fokozatmentes AutoCommand sebességváltót már a leköszönő T7000-es családnál megismerhettük. A T7.270 traktor alapkivitelben is ezzel a professzionális váltóval érhető el.