Teejet – folyamatos műszaki fejlesztés

A Teejet az egyik piacvezető permetezéstechnikai kellékeket gyártó vállalat a világon. A Teejet-termékek körébe a fúvókák, fúvókatartók, szűrők, szűrőházak, csatlakozó elemek, az elektronikai termékek közül a szabályzó számítógépek, elektromos szelepek, sorvezetők, különféle antennák, automata kormányzómodulok, szenzorok és a szükséges kábelkötegek is beletartoznak.

2013-ban a korábbi Teejet Matrix Pro G sorvezetők helyett egy teljesen új Teejet Matrix Pro GS-sorozat került forgalomba.

Az új sorvezető külsőre igen hasonló a régebbivel, de a teljes belseje megújult. Az új műszer gyorsabb processzorral és a korábbiénál 4-szer nagyobb memóriával rendelkezik. Ezek a fejlesztések lehetővé tették, hogy a sorvezető több területet tudjon kezelni, és ráadásul új funkciók is megjelenhettek.

A Teejet Matrix Pro GS sorvezetők 5,7”-os (14,5 cm) és 8,4”-os (21,4 cm), érintőképernyős kijelzővel rendelkeznek, amelyen a kezelt és kezeletlen területet jól láthatóan, színezéssel jelzi a rendszer. A GS modellek már kezelni tudják, ha egy területen tó, villanyoszlop vagy egyéb akadály található, ezt csak körbekerüléssel meg kell adni, és az eszköz már e szerint vezeti a kezelőt, tervezi az útvonalat.

A sorvezető kijelzőjén két sávban külön-külön beállítható, hogy mi kerüljön kiírásra: lehet többek közt idő, sebesség, kezelt terület, összes terület, haladási irány, fogás száma, stb. A műszer természetesen magyar nyelvű, így könnyen kezelhető, de amennyiben a kezelője nem tudja pontosan, mit is takarhat egy adott beállítandó paraméter, úgy csak megérinti az ujjával a kiírást, és egy felugró ablakban már meg is jelenik a magyarázat. A párhuzamvezetés nem csak a kijelzőn követhető nyomon, hanem a műszer tetején lévő LED-sor is segíti, amely akár a szikrázó napsütésben is jól látható.

A Teejet a Matrix-családdal nem csak azért sikeres, mert egy kiváló sorvezetőt kínál a gazdáknak, amellyel pontosan lehet akár éjjel is például permetezni, vagy mert területmérésre is alkalmas, hanem mert egy nagyobb rendszer részeként olyan funkciókat is ajánl, mint a kameracsatlakozás (akár 8 db), az RTK-jel vételére alkalmas antenna csatlakoztatás, automata permetező- vagy műtrágya-szakaszolás, permetezésnél cseppméret kijelzése, automata kormányzás, vagy hozamtérkép alapján történő kijuttatás-vezérlés.

Az automata szakaszolás megvalósítása akkor lehetséges, ha a permetező vagy a műtrágyaszóró szabályzó számítógépe közvetlenül, vagy valamiféle kis számítógépen tud kommunikálni. Jelenleg a Teejet a Bogballe Calibrator számítógépekkel tud a legegyszerűbben kommunikálni, de itt is kell a sorvezető és a Bogballe Calibrator számítógép közé egy kommunikációt biztosító plusz számítógépet tenni, bár ez már igen kis méretű és kedvező árú. A Caffini permetezőknél, amelyek Teejet 844 szabályzó számítógéppel szereltek, az előbb említetteknél komolyabb, szakaszolást segítő számítógépre van szükség. Ezek után kérdezhetnénk, hogy ha már egyszer mindkettő Teejet, miért nem lehet ezt egy egyszerű összekötő kábellel megoldani?

A felemás helyzetet egy új szabályzó számítógép bevezetése rendezi a közeljövőben, 2014 első félévében. A Teejet Radion 8140 szabályzó számítógép 4,3”-os (kb. 11 cm), érintőképernyős, színes kijelzővel rendelkezik. A műszer kijelzi a beállított kiszórandó mennyiséget, a kezelt terület méretét, a permetezési nyomást, a munkasebességet és a kipermetezett permetlé mennyiségét. A Radionban ráadásul egy beépített segédlet is helyet kapott, amely segít kiválasztani, hogy a permetezést melyik fúvókával végezzük.

A Teejet Radion további előnye, hogy a 844-es monitorokkal kompatibilis, tehát kábelezéscsere nélkül átszerelhető, ráadásul az automata szakaszolás a Teejet Matrix sorvezetőkkel, egy egyszerű kábel csatlakoztatásával megvalósítható.

Nagy Márk

sorvezető Szegána Kft. teejet