fbpx

Máris módosult az új kistermelői rendelet

Írta: Szerkesztőség - 2010 augusztus 10.

A MezőHír júliusi számában adtunk hírt a 2010. május 15-étől életbe lépett új kistermelői rendelet legfontosabb részleteiről. Most újra visszatérünk a témára, mert 2010. július 5-én lépett hatályba a 4/2010. (VII. 5.) VM jelű rendelet, amely módosította a kistermelői élelmiszer-előállításra és -kereskedelemre vonatkozó korábbi előírásokat. A jogszabály olyan civil javaslatokat is tartalmaz, amelyek a korábbi rendeletmódosításba nem kerülhettek bele.

 

A kistermelők érdekeiért fellépő 53 civil szervezet 2009 májusában javaslatcsomagot nyújtott be a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak (FVM) a kistermelői élelmiszer-előállítás és -kereskedelem szabályainak módosításáért. A javaslatok közül számos bekerült a nagy jelentőségű 52/2010. (IV 30.) FVM-rendeletbe, amely a kistermelők számára kedvező változásokat hozott. Az új kormány vidékfejlesztési minisztere által jegyzett és már hatályos 4/2010. (VII. 5.) VM-rendelet a civil javaslatok közül továbbiakat emelt be a szabályozásba, ami javíthatja a kistermelők helyzetét.

Szabadkai Andrea, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnökségi tagja, a kistermelők érdekeiért fellépő 53 civil szervezet munkájának koordinátora az új kistermelői rendelet legfontosabb módosításait a következőképp összegezte:

– Az állati alaptermékek (pl. tej, tojás, nyers hús) és a feldolgozott kistermelői termékek (pl. sajt, lekvár, kolbász) értékesíthetőek az előállítás szerinti megyében és Budapesten (régióban) vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 km távolságon belül a végső fogyasztó részére, valamint boltokban és vendéglátó egységekben, így a közétkeztetésbe is.

– A kistermelő is végezhet szolgáltatásokat más magánszemély, kistermelő részére élelmiszerének előállítása során (pl. húsfüstölés, terménytisztítás, zöldség-, gyümölcs-, olajosmag-szárítás, -őrlés, -préselés, pasztörizálás). Az állat vágása, húsának feldolgozása és ételkészítés szolgáltatási tevékenység más kistermelővel nem végeztethető.

– Ellenőrzött állományból származó baromfi és nyúlféle házi vágása esetében a településen, a végső fogyasztó számára történő értékesítésnél nem kell a vágásnál a hatósági húsvizsgálatot elvégeztetni legfeljebb heti 50 db házi tyúkféle, 25 db víziszárnyas vagy pulyka, 13 db nyúlféle vágása esetén.

– A falusi vendégasztal szolgáltatás és a rendezvények keretében lehetőség nyílik az ellenőrzött állományokból, helyi/házi vágás elvégzésére (bejelentve a hatóságnak), a hús helyben való elkészítésére, értékesítésére helyben fogyasztás céljára.

– Az ökörsütés, birkapörkölt, házi disznótor a falusi vendéglátónál és a rendezvényeken is engedélyezett.

– Kistermelő is végezhet falusi vendégasztal szolgáltatói tevékenységet az általa megtermelt vagy előállított és kiegészítő alapanyagként vásárolt élelmiszer felhasználásával.

A fentieken túl néhány további lényeges észrevétel:

– A régiós értékesítés lehetősége szűkült, hiszen régió alatt korábban a megyét, a szomszédos megyéket és Budapestet érthettük. A civil szervezetek által véleményezett tervezetben még 200 km távolságot írtak le a jogalkotók.

– A májusban hatályba lépett 52/2010. (IV 30.) FVM-rendelet bevezette a „kistermelői vendégasztal” fogalmát, amely számos tekintetben jogértelmezési zavart eredményezett. A most hatályba lépett rendeletmódosítás a „falusi vendégasztal” fogalom pontos körülhatárolásával rendezi ezt a helyzetet.

– A sertés húsa csak alapos sütés-főzés után fogyasztható a résztvevők számára. A trichinella-vizsgálatot is elvégzik a szakemberek; kedvező eredmény esetén az állat húsa a falusi vendégasztalt szolgáltató által lefagyasztható a vendégek számára más alkalommal készítendő ételekhez.

– A kistermelő évente legfeljebb 12 saját sertést, 24 juhot, 24 (18 hónaposnál fiatalabb) kecskét és 2 (30 hónaposnál fiatalabb) szarvasmarhát vághat le, készíthet el a fogyasztók részére falusi vendégasztal szolgáltatás, rendezvény keretében.

– Kiskereskedelmi és vendéglátó egységek részére csak hatósági igazolással értékesíthető a szárnyasok és nyúlfélék húsa is.

– A kistermelő felelős az általa forgalomba hozott élelmiszer biztonságáért, minőségéért. A hatóság – ha rendellenességet tapasztal az ellenőrzés során – jogosult írásbeli felszólítással kötelezni a hiányosság kijavítására vagy a mulasztás pótlására. A hiányosság vagy mulasztás további fennállása és nagy veszélyokozás esetén a hatóság további lépéseket tehet.

A 2010. július 5-én hatályba lépett rendelet pontos címe: A vidékfejlesztési miniszter 4/2010. (VII- 5.) VM rendelete a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV 30.) FVM-rendelet és az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet módosításáról.

Források: www.fvm.hu, www.elotisza.hu

Varanka Mariann