tápanyag

A gyökérváladékok segítenek abban, hogy a növény fel tudja venni a talajrészecskékhez kötődött tápanyagokat.
A növényinedv-analízis pontosan megmutatja, melyik tápanyag milyen mennyiségben van jelen a növény szervezetében.
Igazi kihívás a tápanyag-utánpótlása: a hagyma a tápanyagokat és a vizet főként a talaj 20-25 cm rétegéből veszi fel.
Szemléletváltás a másodvetések használatában
A XXI. században elszakadtunk attól a gondolattól, hogy élelmiszert termesztünk talajainkon, e helyett leromlott földeken állítunk elő árucikkeket
Az őszi káposztarepce sok helyen rosszul kelt ki tavaly ősszel, így sok gazda a repce kitárcsázása mellett döntött
A szántóföldi növénytermesztők számára a kora tavasz már sok feladatot tartogat.
2019-ben sem lesz egyszerű dolguk a hazai kukorica- és napraforgó-termesztőknek
Bemutatjuk a két napos precíziós gazdálkodási és agrárinformatikai konferencia részletes programját. Egy magyarországi agrárkonferencia programja sem volt még soha ennyire gazdag.
Jelen sorok írásakor még joggal bizakodhatunk abban, hogy az idei telünk végre olyan lesz, amilyennek egy télnek lennie kell
A levélen keresztüli tápanyag-utánpótlással valójában a növény életfolyamatait aktivizáljuk, így azonnali segítséget biztosít tápanyaghiány esetén.
A tarló bontása ősszel, a nagyobb gyökér- és szármaradványokat hagyó kultúrák után ma már elengedhetetlen
Méltatlanul kis arányt képviselnek világszerte a hüvelyes növények a vetésszerkezetben, holott jelentőségük és szerepük vitathatatlan a fenntartható mezőgazdasági termelésben, a klímaváltozás elleni küzdelemben, az egészséges táplálkozásban és nem utolsósorban a munkahelyteremtésben.
Napjainkban a nitrogénműtrágyák széles palettája áll a felhasználók rendelkezésére. A helyes termékválasztáshoz azonban ismernünk kell talajadottságainkat, hogy a legmegfelelőbb összetételű és nem utolsósorban kiváló minőségű, kedvező ár/érték arányú készítményt választhassunk.
A növények a vegetáció során a szemtermés mellett jelentős mennyiségű zöldtömeget állítanak elő, aminek nyersanyagai a víz, a talajból felvett tápelemek és a levegőből megkötött széndioxid.
A repce megítélése és a leszűkült vetésforgóban betöltött szerepe jelentősen megváltozott az elmúlt tíz évben.
Az olajos növények piaci pozíciója több év átlagában is jónak mondható a terménypiacon. Ennek köszönhetően az utóbbi évtizedben a termesztéstechnológiájában is jelentős változások következtek be, az alkalmazott technológiák egyre intenzívebbé váltak.
Hazánk időjárása – főként a csapadék eloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén
Mikor e sorok íródnak, a tavasz első napjaiban tél tábornok – remélhetőleg – utolsó támadása következtében még csendes a határ, az éjszakai fagyok húznak jégpáncélt az egyre növekvő belvizes foltokra.
A kukorica termesztésben is a vegetáció első fele meghatározó a termés szempontjából.