fbpx

PANTERA 40EC – „türelmetlen gazdák türelmes” egyszikű gyomirtója

Írta: Szerkesztőség - 2018 április 16.

Mikor e sorok íródnak, a tavasz első napjaiban tél tábornok – remélhetőleg – utolsó támadása következtében még csendes a határ, az éjszakai fagyok húznak jégpáncélt az egyre növekvő belvizes foltokra.

Ilyenkor a gazdák már türelmetlenül kémlelik a határt, felmérik az őszi vetésű növények állapotát, és latolgatják, mikor lehet végre gépeikkel megkezdeni a tavaszi vetések előkészítési munkáit. Az elmúlt ősz kegyes volt a gazdákhoz: mind az őszi gabonák, mind a nagy területen elvetett káposztarepce jó állománnyal telelt be, és a mediterrán tél következtében egyelőre jó terméskilátásokkal kecsegtetnek. A kétszikű kultúrák között elsősorban az olajos növények (őszi káposztarepce, napraforgó) termesztéstechnológiája sokat változott; egyre inkább terjednek a szántás nélküli megoldások, a gyomszabályozás területén a „Clearfield” technológia, repcében a széles soros vetés és mulcstechnológia, stb. Az egyszikű gyomok leküzdése tekintetében egyre jelentősebb a szuperszelektív posztemergens szerek alkalmazásának igénye. E graminicidek között egy kiváló lehetőség a Pantera 40 EC használata, amely az elmúlt években méltán vált alapvető készítménnyé a felhasználók körében.

Tudnivalók a Panteráról:

A szer hatóanyaga, a quizalafop-P tefuril, felszívódva az egyszikű gyomok leveleinek szöveteiben a zsírsavszintézis gátlásával fejti ki hatását, amelynek következtében a sejtek növekedése leáll, a tenyészőcsúcs elhal. Az első tünetek 4-5 nap elteltével jelennek meg, a gyomnövényeken nekrózisok (elhalásos foltok) formájában. A hatóanyag felszívódva a növények tápanyagszállító rendszerén keresztül mozog a növényben. A hatás gyorsasága függ a hőmérséklettől és a tápanyagtranszport intenzitásától. A teljes hatáskifejtés mintegy 21 napot vesz igénybe, ezért mondhatjuk, hogy a Pantera a „türelmes agronómus” szere.

A kétszikű növények a hatóanyagot biokémiailag tökéletesen lebontják. Ez a szer szelektivitásának az alapja. A készítmény a legtöbb kétszikű kultúrában felhasználható (eng.okirat szerint). A felhasználási dózisa a gyomnövények félesége és fenológiai állapotuk függvényében 0,6-3,5 l/ha. Általánosságban elmondható, hogy a magról kelők ellen 0,8-1 l/ha, a mélyen gyökerező (rizómás) gyomok ellen 2,0-2,5 l/ha dózis szükséges. A nehezen irtható tarackosok ellen (nád, siska nádtippan) magas dózis (esetleg osztott formában), 3,0-3,5 l/ha szükséges. Fontos megjegyezni, hogy a szer molekulaszerkezetében a szénlánc végén elhelyezkedő tefuril gyök egy gyűrűs szerkezet, ami a „kémiai stabilitás” záloga, és aminek következtében nehezen bomlik le a hatóanyag a növény szövetén belül. Ez a hatás a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy ha a tápanyag szállítódás gátolt (szárazság), úgy tűnik, mintha nem hatna a szer. Nem kell megijednie a gazdának, hiszen a legközelebbi csapadék (harmat, öntözés) után a gyomirtó hatás nem marad el.

Gyakorlati javaslatok a felhasználáshoz

Az elmúlt ősz optimálisnak bizonyult, a repce számára. Az időben elvetett repcetáblákon – mint általában – a kikelt növényekkel versenyre kel a búza „árvakelés”. Ennek leküzdésére a Pantera 0,6-0,8 l/hadózisa elegendő. A szert nagy nyomáson, kis dűzniken, apró cseppekben kell kijuttatni, hogy minél jobban felszívódjon a leveleken. Az elmúlt őszi, téli csapadék hatására az Alföld közepén és déli részén jentős belvizes területek alakultak ki. Emiatt sok gazda kifejezetten a posztemergens gyomirtó szerek kijuttatását részesíti előnyben. A fűfélék irtásának kiváló eszköze a Pantera 40 EC alkalmazása. A napraforgóban a Pantera kijuttatásának időzítésénél fontos, hogy várjuk meg, amíg a legtöbb egyszikű gyom kikel, de a kultúrnövény még takarásával nem akadályozza a szer rájutását a célfelületre. Az Alföldön egyre nagyobb gondot jelent a nehezen irható, agresszív egyszikű gyomok térhódítása. Ilyen például a homok jellegű talajokon az átoktüske, ecsetpázsit megjelenése; ellenük 1,5-2,0l/ha dózis hatékony.  A nehezen irthatóak közül a fenyércirok magról kelő alakja már 1,0 l/ha, a rizómáról kelő 1,5-2,0 l/ha, a tarackbúza 2,0-2,5 l/ha dózis kijuttatásával jól irtható. Akkor a legjobb a hatás, ha a gyomok kb. 20 cm-es hajtással rendelkeznek. Bár a Pantera többféle olajat is tartalmaz, hatása Silwet Star felületifeszültség-csökkentő adalékkal növelhető.

Keverhetőség

A szuperszelektív egyszikűirtó készítményekről általánosságban elmondhatjuk, hogy a gyártók a készítmények önmagában való alkalmazását javasolják. Ez igaz a Pantera 40 EC-re is, de a felhasználás évei alatt sok tapasztalat gyűlt össze a keverés kérdéskörében. A keverhetőség egyrészt fizikai-kémiai kérdés, másrészt a fő kérdés, hogy a keverni kívánt szereket ugyanabban az időben célszerű-e alkalmazni? Napraforgóban nem javasoljuk a tankkeverést az imozamox hatóanyagú posztemergens szerekkel. Ezek kiszórása után min. 4-5 napig várjunk a Pantera kijuttatásával! Ha a felhasználó mégis tankkeverék alkalmazása mellett dönt, feltétlenül érdemes keverési próbát végezni. Mindenképpen kerülje a hármas-négyes kombinációkat! Összefoglalva: a Pantera keverhető ugyan más szerekkel, de a felhasználó a keverésből eredő kockázatát a szer gyártója nem vállalja! A Pantera 40 EC 2017. szeptember óta I. forgalmi kategóriájú lett, a felhasználható kultúrák tekintetében a mindenkori érvényes engedélyokirat az irányadó.

A Pantera egy megbízható, jól bevált szer, győződjön meg róla Ön is!

SZERZŐ:
WESZP MIHÁLY, TERÜLETI KÉPVISELŐ
ARYSTA LIFESCIENCE MAGYARORSZÁG KFT.