Horsch talajművelés három- vagy négygerendelyes Terrano GX szántóföldi kultivátorral

A talajművelés a kombájn mögött kezdődik! Ezt egyből szalmamenedzsmentnek is nevezhetjük, ugyanis nem mindegy, hogy milyen a talajfelszín, és hogy a szármaradványok milyen állapotban vannak a művelet minősége miatt.


Szalmamenedzsment és a háromgerendelyes

Az alacsony tarló és rövidre szecskázott szalma sokkal egyöntetűbben és jobb minőségben keverhető be, mint a hosszú szárú. A rövid szalma sokkal hamarabb le is bomlik, elrothad, így a következő kultúrnövény vetésekor (ill. kelésnél) sem okoz gondot.

A legújabb Horsch Terrano GX univerzális szántóföldikultivátor-család alapjában két típusra osztható. A három-, ill. négygerendelyes kapaelosztásúra. Mindkét rendszerben a kapák száma megegyezik ugyanannál a munkaszélességnél, tehát a húzástávolság egyforma. Ami különbözik, az az, hogy a négygerendelyesnél a kapaosztás egy gerendelyen jóval nagyobb.


Terrano GXSteelFlex dupla henger

Hol használjunk három-, ill. négygerendelyes kultivátort? A művelés intenzitása mindkét gépnél megegyezik. Nagyon sok Terrano FX dolgozik a földeken, tarlóhántásra, magágykészítésre rendkívül alkalmasak és kedveltek. A háromgerendelyes Terrano GX hasonló a Terrano FX-hez, a különbség annyi, hogy a futómű bekerült a gépbe, így dupla hengerekkel is fel lehet szerelni. A négygerendelyes Terrano GX kapaelosztása nagyobb, így nagy mennyiségű (pl. kukorica) szármaradványt is képes dugulásmentesen és jó minőségben bedolgozni. A négy gerendely által a föld több ideig van a kultivátorban, ezért jóval nagyobb az egyengetőképessége. A legújabb SteelFlex henger kitűnő munkát végez bármilyen talajon. A SteelFlex két hengerből áll, és erőssége abban rejlik, hogy az első SD henger mélyrehatóan tömörít és aprítja a rögöket, a második RingFlex henger pedig az SD között megy, sekélyen, aprómorzsás talajszerkezetet hagyva maga után. Összefoglalva, a Terrano GX mindazoknak a termelőknek ajánlott, akik 5-30 cm mélyen művelik a talajt, 150-300 LE-vel gazdálkodnak, és egy modern szántóföldi kultivátorral képzelik el a magágykészítést.

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN +36 30 743 0302

Ezeket olvasta már?

A vetési és talajművelési technológiai trendek
A modern technológia révén napjainkban könnyebb visszatérni a biológiailag kedvező, hagyományos talajművelési módszerekhez.
Előszó egy izgalmas tartamkísérlethez
Az alapvető döntések közé tartozik az, hogy hogyan készítjük elő a talajt a vetéshez: napjainkban több rendszer közül lehet választani.
A mulcsos technológia olyan sikeres, amennyire odafigyeltünk, hogy milyen tarlót hagytunk.
Ha január, akkor AgrárgépShow és AXIÁL
2020. január 22. és 25. között az AgrárgépShow rendezvényen mindenkit szeretettel vár az AXIÁL Kft.