Bayer: fenntarthatóbb élelmiszer-termelést!

A Bayer 2019. évi Future of Farming Dialogue konferenciáján gazdálkodók, felsőoktatási szakemberek, vezető nemzetközi iparági szakértők, újságírók és a terület egyéb érdekeltjei sorakoztak fel, hogy együttműködésen alapuló párbeszédet folytassanak az éghajlatváltozásról, a mezőgazdaság jövőjéről és a fenntartható fejlődésről.


A 2019-es Future of Farming párbeszédre több mint 250 résztvevő érkezett 30 országból

„A mezőgazdaságnak a bolygó kizsákmányolása nélkül kell élelmeznie a világ növekvő népességét. Forradalmi innovációkra van szükség ahhoz, hogy a gazdálkodók a természeti erőforrások megőrzése mellett tudjanak elegendő egészséges élelmiszert termelni a világ növekvő népessége számára” – mondta Liam Condon, a Bayer AG igazgatótanácsának tagja, a Crop Science Divízió elnöke, aki azt is bejelentette a rendezvényen, hogy a Bayer a fenntarthatóságra és az éghajlatváltozásra tekintettel három kötelezettségvállalást tesz 2030-ig: a növényvédő szerek környezeti hatásainak 30%-os csökkentése új technológiák révén; a legnagyobb kibocsátású haszonnövény-rendszerek szántóföldi üvegházhatású gáz-kibocsátásának 30%-os csökkentése a Bayer által kiszolgált régiókban; valamint a világ különböző fejlődő országaiban élő 100 millió kistermelő számára biztosítani a fenntartható mezőgazdaság és az egészséges élelmiszer megteremtését célzó megoldásokhoz való jobb hozzáférést. Condon kifejtette, hogy a Crop Science hosszú távú sikerének titka a mezőgazdaságban nem a termékeladások növelésében rejlik, hanem abban, hogy a gazdálkodókat olyan személyre szabott megoldásokkal lássa el, amelyek segítségével a terméshozamot az éghajlatváltozás figyelembevétele mellett fenntarthatóbb módon, kevesebb erőforrás (így víz, termőföld, inputanyag és energia) felhasználásával növelhetik egészséges élelmiszerek előállításához.

A múlt hónapban a Bayer újabb tanúbizonyságát adta kimagasló kutatás-fejlesztési szakértelmének az iblon™ márkanév alatt forgalmazott, innovatív gombaölő szer piacra dobásával a mezőgazdaságban. Izoflucipram hatóanyagának köszönhetően a búzához kifejlesztett új gombaölő szer kiváló védelmet nyújt a gabonafélék számára a kórokozók ellen, így a növény egészségesebb élelmiszer, a terméshozam pedig következetesen magasabb lesz a piacon jelenleg elérhető más megoldásokkal szemben.

További beruházások az adattudományba és új technológiákba

Az adattudományi és innovatív digitális eszközök lehetővé teszik a Bayer számára, hogy a fenntartható fejlődés jegyében fokozza üzleti tevékenységei hatékonyságát, egyúttal pedig segítse az éghajlatváltozással is küzdő gazdálkodókat, hogy jobb döntéseket hozhassanak a növénytermesztéssel kapcsolatban és egészségesebb élelmiszereket tudjanak előállítani. Páratlan kukorica-, szójabab-, gyapot- és zöldségféle-csíraplazmaraktárának, új generációs növényjellemzőinek, a kis molekulák és mikróbák ezreinek felfedezésére szolgáló robusztus kutatás-fejlesztési platformjának, valamint a létező legnagyobb vetőmagteljesítmény-adatbázisának köszönhetően a Bayer Crop Science üzletága rendelkezik a tervezett termékfejlesztések mellett egyben a legnagyobb innovációs potenciállal is.


Liam Condon (jobb) és Dr. Bob Reiter (középen) a 2019-es Future of Farming párbeszéden

„Nagyon büszkék vagyunk 75 tervbe vett, vetőmagokkal és fajtajellegekkel foglalkozó, növényvédelmi, valamint digitális mezőgazdasági projektből álló vezető kutatás-fejlesztési portfóliónkra. Az évente több száz forgalomba hozott új hibridnek és növényfajtának köszönhetően kiváló helyzetben vagyunk ahhoz, hogy különféle megoldásokat fedezzünk fel, ötvözzünk és szabjunk személyre a világ termelői számára” – mondta Bob Reiter, a Crop Science Divízió kutatási-fejlesztési vezetője.

A terméshozam növelése digitális gazdálkodási eszközökkel

Mára a Bayer Crop Science üzletága több millió hektárhoz biztosítja a fenntartható fejlődés alapelveinek figyelembevétele mellett gazdálkodók számára a digitális gazdálkodás terén elérhető vezető platformját. „A Bayer világszínvonalú termék- és technológiai portfóliójának, tervben lévő kutatás-fejlesztési projektjeinek és a FieldView™ platformunkon keresztül érkező masszív adatmennyiségnek köszönhetően a mezőgazdaság jövője még sosem volt izgalmasabb” – mondta Sam Eathington, a The Climate Corporation tudományos vezérigazgató-helyettese. A FieldView az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában, Argentínában és 15 európai országban – köztük olyan kiemelt piacokon, mint Németország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Ukrajna – érhető el. 2018-ban a Climate piacra dobta FarmRise™ névre hallgató, kistermelőknek szánt digitális megoldását, amely lényeges növénytermesztési információkkal szolgál a gazdálkodóknak mobileszközeiken keresztül tevékenységeik optimalizálásához a fenntartható fejlődés megteremtéséhez.

„A digitális gazdálkodás lehetővé teszi az egyedi, az egyes gazdaságok igényeihez igazodó, személyre szabott megoldások biztosítását” – fűzte hozzá Eathington. 2018-ban a FieldView platform világszerte évi több mint 60 millió fizetett hektárhoz nyújtott szolgáltatásokat. A vállalat jó úton halad, hogy elérje az idei évre kitűzött 90 millió fizetett hektárt. A platform segíti a gazdálkodókat az éghajlatváltozás miatt is folyton változó szántóföldi adatok egyszerű gyűjtésében és vizualizációjában, a haszonnövények teljesítményének értékelésében, valamint a szántóföldek változatosságának kezelésében a haszonnövény termelékenységének optimalizálását célzó, testreszabott termékenységi és vetési tervek révén. „Egymilliárd hektárnyi területen tudnánk kamatoztatni digitális technológiánkat a világ élelmiszer-termelési rendszerének kedvező és fenntartható javítása érdekében. Átfogó célunk az, hogy az innováció éllovasaként és a digitális átalakulás úttörőjeként elősegítsük a fenntartható mezőgazdaság új kereteinek megteremtését” – mondta Eathington.

Bayer Hungária Kft.
E-mail: info.hu@bayer.com
Telefonszám: 06 (1) 487-4100

Ezeket olvasta már?

A fenntartható élelmiszer-ellátás kihívásai
A fenntartható élelmiszer-ellátás kihívásait járta körül akadémiai székfoglalóján Dr. Popp József, a Szent István Egyetem dékánja.
Az édesburgonya vagy batáta termesztése hazánkban csak az elmúlt években kapott nagyobb lendületet.
Termelnek valamit vaktában, nem nézve előre, milyen típusú piacra szánják, milyen termőhelyi adottságokra, technológiára alapozva.
A Pannon Breeding program a klímaváltozás okozta gondokra keresi a megoldásokat.
A Pannon Breeding program a klímaváltozás okozta gondokra keresi a megoldásokat.