fbpx

Lelkiismereti kérdés lesz?

Írta: Kohout Zoltán - 2019 november 28.

Fontos, de ellentmondásos a permetezőgép-felülvizsgálat új szabályozása.

Mint ismert, a nyáron úgy módosult a növényvédelemről szóló rendelet, hogy újra kötelező lesz a permetezőgépek felülvizsgálata Magyarországon. Ami első hallásra teljesen logikus előírás – nem véletlenül előírásos az Európai Unióban –, az hazánkban igencsak kaotikusan történt-történik, és a szakemberek szerint meglehetősen kérdéses, hogy a hazai rendelet a mai formájában alkalmas lesz-e betölteni a feladatát.

 

Mindenkinek fontos

 

A permetezőgépek hatósági felülvizsgálata voltaképpen nem csak az üzemeltető gazdák-gazdaságok számára nagyon komoly ügy. A fogyasztókra nézve súlyos élelmiszer-biztonsági következményei lehetnek annak, ha a permetezés rossz hatékonysággal történik a növénytermesztés során.

Ezért az EU már egy bő évtizede külön irányelvvel szorgalmazza (és a földalapú támogatás egyik kritériumaként fogalmazza meg) a 100 liternél nagyobb tartályméretű, nem kézi működtetésű permetszer-kijuttató gépek műszaki felülvizsgálatát.

A kötelezettséget hazánk is megpróbálta teljesíteni 2016-ban, amikor egy rövid időre érvényes rendelet során körülbelül 2500 gépet ellenőriztek a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara által felállított ellenőrző hálózat állomásain. A rendeletet azonban hamar visszavonták, majd háromévi szünet után az idei nyár végén született az említett jogszabály.

 

Nemcsak muszáj, meg is éri

 

– Az intézkedés jó és fontos, de a jelenlegi formájában nem garantálja, hogy hatékony eredményt érjen el – vélekedik a kamara Növényvédő Gép Ellenőrző Állomásának (NGEA) igazgatója. Bakonyi István szerint az ellenőrző-hálózat állomásain a felülvizsgálatot végző és leigazoló növényorvosok, mezőgazdasági gépészmérnökök egynapos képzés mellett az NGEA mérnökei ezen felül is kapnak szakmai képzést a jobb feladatellátás érdekében.

– A mi szervezetünknél több éve képezzük erre a mérnökeinket, és most tartunk ott, hogy az általuk kiadott engedélyek valóban megbízhatóan tükrözik a felülvizsgálat alaposságát, a gép megfelelő műszaki állapotát.

Az igazgató szerint problémás továbbá, hogy míg korábban a gazdatársadalom egy része a 40 ezer forintos felülvizsgálati díjat is sokallta, most a szabadárassá tett szolgáltatás vélhetően többe fog kerülni.

– Nem hiszem, hogy egy gazdaság három évente ne tudott volna kigazdálkodni 40 ezer forintot, ami 1 ha területalapú támogatásnak is csak a töredéke. Különösen úgy, hogy a permetezőgép felülvizsgálata során feltárt hibák kijavításával akár 30 százalékos növényvédőszer-megtakarítás is elérhető – mutat rá Bakonyi István.

 

Csak az ellenőr és a géptulajdonos elkötelezettségén múlik, hogy a felülvizsgálatok meghozzák-e a kívánt célt…

 

A várható árakról és az esetleg hozzáférhető támogatásról megkérdeztük a Nemzeti Agrárkamarát is. A NAK úgy véli: a vizsgálati díjakat a piac határozza meg, nincs meghatározott díjszabás. Még nem telt el annyi idő a jogszabály megjelenése óta, hogy konkrét árakról lehessen beszélni. Bár kedvező lenne, de sajnos nem várható támogatási forrás a növényvédelmi gépek felülvizsgálatához.

 

Osztogatás lesz a vége?

 

Az NGEA igazgatója attól is tart, hogy a 2016-os 24 ellenőrző állomással szemben eztán jóval több lesz, így a szolgáltatás minősége is csökkenhet. – Ahol például szűk a piac, kevés a permetezőgép, ott nem lesz elvárható az ellenőrzőtől, hogy mobil állomással segítse a hozzáférést: vagyis a gazdának kell majd a vízzel teletankolt gépet eljuttatni akár több tíz kilométerre, az ellenőrzőpontra.

Kérdés továbbá, hogy mennyire lesz „komoly”, lelkiismeretes az ellenőrzés akkor, ha a jogszabály alapján nehezen bizonyítható a vizsgálat hitelessége és szakmaisága. Joggal tartunk attól, hogy nagyon sok esetben el fog maradni a kellő mélységű és szigorúságú átvizsgálás, vagyis „matricaosztogatás” lesz a vége…

Ugyanakkor problémás az is, hogy a jogszabályban türelmi idő sincs: vagyis a kormányhivatalok ellenőrei elvileg hamarosan már osztogathatnák is a bírságokat a matricával (gépellenőrzési igazolással, engedéllyel) nem rendelkező permetezőgépek gazdáinak.

 

A hatóság, a kamara bizakodó

 

A növényvédelmi hatóság ugyanakkor az ellenőrzések során figyelembe veszi, hogy minden gép azonnali felülvizsgálata nem lehetséges. A cél az, hogy három évben belül a Magyarországon használt minden, az árutermelésben, illetve a szolgáltatásban alkalmazott permetezőgép bekerüljön a nyilvántartásba, és átessen egyszer a felülvizsgálaton.

A Nébih kéri a termelőket, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel a honlapon megjelenő információkat, ahol elérhető többek között a felülvizsgáló állomások listája is. A NAK lapunknak küldött válasza arra is kitér, hogy a legtöbb gép jelenleg is szerepel a nyilvántartásban.

„Biztosak vagyunk benne, hogy a jogalkotó felelősen járt el, amikor a 3 éves intervallumot meghatározta. Véleményünk szerint elegendő vizsgáló állomás esetén tartható lesz a határidő”, közölte az agrárkamara.

 

Rajtuk fog múlni

 

Eltérőek a becslések arra vonatkozóan, hány permetezőgép lehet forgalomban ma Magyarországon. Az NGEA becslése 30-35, mások 50-60 ezerre teszik a számukat. Bakonyi István szerint azonban ezeknek csak a fele(!) nevezhető alkalmasnak a mai műszaki, élelmiszer-biztonsági és talajvédelmi elvárások szempontjából.

– Sőt, a kijuttatásbiztonság tekintetében, a tapasztalataink szerint, a gépek 40-80 százalékánál is találhatók kisebb-nagyobb hatékonysági problémák. A jogszabály most sajnos nem teszi elkerülhetetlenné a felülvizsgálatok hanyag, akár csak „lepapírozott” elvégzését. Az az érzésem, hogy ma csak az ellenőr és a géptulajdonos gazda közös elkötelezettségén múlik, hogy a permetezőgép-felülvizsgálatok valóban meghozzák a kívánt célt.

 

A képzés

 

A növényvédelmi gépek műszaki felülvizsgálatát a kötelező alapképzést elvégzett szakemberek végezhetik. A 4 képzés már lezárult, s úgy tudni, több mint százan vettek részt rajtuk. Ezért már csak azok az állomásokat dolgozhatnak, amik a Nébih listáján szerepelnek.

Az újak pedig akkor kezdhetik meg, ha kérik a Nébihnél a nyilvántartásba vételüket (a regisztrált állomásokat a Nébih nyilvántartása tartalmazza majd). A valóban egynapos alapképzést egyébként a NAIK gödöllői intézetében folyt; a részvételi díj 110 ezer forint (+áfa) volt fejenként.

 

Élelmiszer-biztonsági következményei lehetnek a permetezés rossz hatékonyságának

 

HOVÁ VIGYEM? Az egyik legkevésbé kockázatos, kamarai hátterű, így nemcsak piacvezető, hanem megbízható megoldás a Növényvédő Gép Ellenőrző Állomásának (NGEA) állomásain, hálózatában elvégeztetni a növényvédő gépek felülvizsgálatát. A vizsgálat online is megrendelhető; bővebb infó itt: www.ngea.hu.