Aktuális feladatok tápanyagfronton!

A szántóföldi növénytermesztők számára a kora tavasz már sok feladatot tartogat. Tápanyagellátási szempontból a könnyebb áttekinthetőség kedvéért három nagyobb technológiai részben érdemes gondolkodnunk.

Első helyen a fejtrágyázás szerepel, mert ez történik leghamarabb, az ezzel kapcsolatos döntéseket kell meghoznunk minél előbb. A legfontosabb szántóföldi növényeink N/S-igényének aránya 4 és 10 között változik. Ez azt jelenti, hogy pl. a kénre legérzékenyebb növény (őszi káposztarepce) esetében négy egység nitrogén mellett minimum egy egység kénre van szüksége a növénynek az optimális ellátottsághoz. Nagyon fontos, hogy a két elem kijuttatását lehetőleg egyszerre időzítsük, mert ha ez időben egymástól távol történik, akkor ezek az arányszámok már messze nem valósulnak meg. Ezt az arányt a YaraBela Sulfan használatával biztosítani tudjuk, mert így rendelkezésre áll a szükséges és elégséges kén, s ezzel a nitrogén hatékonyságát is javíthatjuk. Az ajánlott minimummennyiség 250-300 kg/ha, amit szükség szerint kétszer is érdemes alkalmazni.

A következő technológiai feladat, ami egyre nagyobb jelentőséggel bír, a lombtrágyázás. A termés minőségét és mennyiségét erőteljesen befolyásoló mikroelemek optimális összetételben kijuttatva kompenzálhatják az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási körülmények okozta stresszhelyzeteket is.

A lombtrágya választásánál mindig legyünk körültekintőek! Fontos szempont, hogy növényeink mindig az igényeikhez igazított összetételben kapják a tápanyagot. A piacon rengeteg növényspecifikus lombtrágya elérhető, ezért talán sokszor nehéz is a választás. Ilyenkor érdemes azokat a hozzáadott értékeket és minőségi szempontokat is figyelembe venni, amelyek a termékben szereplő tápelemek felszívódását, hasznosulását elősegítik, vagy épp környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesznek. A kalászosok számára elengedhetetlen elem a réz, cink, mangán, magnézium, amelyek a termés mennyiségét, minőségét külön-külön is markánsan meghatározzák. Ezeket az elemeket a YaraVita Gramitrel kiemelkedően magas arányban tartalmazza: 604 g/l mennyiségben. Nem véletlen, hogy ez a legnagyobb mennyiségben értékesített termékünk. A tartamhatás, a keverhetőség, esőállóság pedig tovább fokozza a termék előnyeit. Az általunk ajánlott 3 l/ha mennyiségben alkalmazva az átlagosan elérhető terméstöbblet 8-9%.

Repcetermelők számára a hasonló tulajdonságokkal rendelkező, csak természetesen a repce számára összeállított tápanyag-kombinációt a YaraVita Brassitrel termékünk tartalmazza. A kora tavaszi dózis ez esetben is 3 l/ha, amelyet ideális esetben már egy őszi kezelés is megelőzött. Egyszeri, önálló kezelés esetén 6-7% terméstöbblettel számolhatunk, komplex alkalmazáskor (őszi+tavaszi+bóros kiegészítés) 10% felett kalkulálhatunk. Bór pótlására a 150 g/l hatóanyaggal rendelkező YaraVita Bortrac termékünket javasoljuk, 1,5-2 l/ha mennyiségben kijuttatva. Tavaszi vetésűek esetében a most aktuális feladat az alaptrágyázás. A szélsőséges csapadékellátottság különösen fontossá teszi a makroelemek oldékonyságát, felvehetőségét, a homogén eloszlást. A YaraMila NPK-termékek egységes hatóanyag-tartalmú, közel azonos granulátumai nemcsak a kijuttatást teszik könnyebbé és hatékonyabbá, de a fent felsorolt szempontoknak is maximálisan eleget tesznek. Magas hatóanyag-tartalommal rendelkeznek, így az egységnyi hatóanyagárat is figyelembe véve kitűnő választást jelentenek. A különböző összetételek közül most kettőt emelnénk ki: a YaraMila 8-24-24 és a YaraMila 16-27-7 tavaszi alkalmazás során egyaránt alkalmas teljes felületre, valamint vetéssel egy menetben történő kijuttatásra, starterként. Utóbbi esetben 150-200 kg /ha az ajánlott dózis.

SZERZŐ: GYURIS KÁLMÁN • +36 30 383 9341

Yara Hungária Kft.
E-mail:
Telefonszám: (88) 577 940

Ezeket olvasta már?

Jót mond az időjós
Bizakodva nézhetnek a tavasz elé a növénytermesztők, de még nem tudni, mekkora feladat lesz a növényvédelem…
Javaslatok termőtalajaink védelme érdekében
A magyar föld több mint termelőeszköz. A kultúránk, az identitásunk része.
Magyar szabadalom a vízmegőrzésért
A VízŐr évtizedes kutatás eredményeként létrejött magyar fejlesztésű szabadalom.
A BASF 25%-kal növeli mezőgazdasági innovációit
A vállalat csak 2019-ben 879 millió eurót költött kutatásra és fejlesztésre a Mezőgazdasági Megoldások divízión belül.