Adjunk esélyt egy jó kalászos évnek!

Írta: Szerkesztőség - 2018 február 23.

Az őszi-téli időjárás eddig minden esélyt megadott az őszi kalászosoknak. A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint közel 1 millió hektáron vetettek őszi búzát. A vetőmagvak jó minőségben, időben földbe kerültek, és az őszi csapadékhullámnak köszönhetően szépen ki is keltek. Az enyhe télnek köszönhetően megerősödtek az állományok, ezért a gabonatermelő gazdák bizakodva várják a kitavaszodást.

A kora tavaszi fejtrágyázást követően március-áprilisban megkezdődhet az őszi búza tavaszi vegyszeres gyomirtása. A magról kelő kalászos gyomok, mint az ebszékfű, pipacs, repce árvakelés és a tyúkhúr korán kikelnek, és együtt nőnek a gabonával. Fontos tehát a kora tavaszi gyomfelvételezés, amelynek eredménye alapján táblaszintű gyomirtási technológiákat dolgozhatunk ki.

Amennyiben a fent említett gyomokon kívül ragadós galaj, mezei acat, esetleg napraforgó árvakelés (Express®- vagy IMI-toleráns) is várható a területen, célszerű megvárni az utóbbiak kikelését, és egyszerre hatástalanítani a gyomnövényeket egy megfelelő gyomirtó szerrel.

A Granstar® SuperStar New gyomirtó szer igen széles hatásspektrummal rendelkezik, kíméli a búzát. Rugalmasan, akár a zászlóslevél kiterüléséig felhasználható őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, rozs, tritikálé, zab kultúrában (utóbbi esetében 2-nóduszos állapotig). A termékkombinációnak nincs utóvetemény korlátozása, így korlátozás nélkül repce is vethető utána.

Ez a termék 2017-től a Granstar® Super mellett, az új formulációjú Starane* Forte 333 EC-vel kerül forgalomba. Ez literenként 480 g/l aktív fiuroxipir-meptilt tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a 0,25 l termékkel 120 g aktív hatóanyag jut ki a területre, ami 11%-kal nagyobb mennyiség, mint a Starane* 250 EC 0,3 l-es egységében volt. Ennek eredményeként még nagyobb hatékonyságot, még biztonságosabb gyomirtást kínálunk, akár extrémebb gyomokon és extrémebb időjárási körülmények között is. A 4 ha-os csomagokhoz (200 g Granstar® Super+1 l Starane* Forte) 1 l Trend® 90 nedvesítő szer is jár, amelyet 0,1%os töménységben kell adagolni a permetléhez. Amennyiben lombtrágyát, folyékony gomba- vagy rovarölő szert is adunk a keverékhez, a Trend® 90 dózisát 0,05%-ra kell csökkenteni. Abban az esetben, ha területünkön a tipikus kétszikű gabonagyomok mellett (ebszékfű, pipacs, tyúkhúr) nagyon sok a veronika és a mezei árvácska, az FMC legújabb ajánlata a Granstar® Super+Aurora kombináció (40 g/ha Granstar® Super 50 SX® + 40 g/ha Aurora).


Granstar Superstar gyomirtó szerrel kezelt búza (Hajdúnánás,2015)

Fontos tudni, hogy ehhez a keverékhez sem gombaölő szert, sem műtrágyát, sem pedig nedvesítőszert nem szabad keverni. Ez a kombináció a fagyok elmúltával hideg időjárás esetén is alkalmazható. Az enyhe, csapadékos tél miatt a búzában és az őszi árpában is emelkedettinduló fertőzőanyag mennyiséggel, a megszokottnál korábban indulhatnak a kalászosok levélbetegségeit előidéző kórokozók. Ilyen pl. a szeptória, pirenofóra, rinhospóri um és sárgarozsda. Ezen kórokozók ellen kitűnő választás a Rubric gombaölő szer, amely igen nagy mennyiségű (a hasonló készítményekhez képest 1,5×-es) epoxikonazol hatóanyagot tartalmaz, ami tökéletes megoldás ezen levélbetegségek ellen.


Granstar Super 40g/ha (Nádasd,2017)

2018-ban az FMC a Granstar® SuperStar gyomirtó szerét és a Rubric gombaölő szerét összecsomagolta. A 12 hektáros virtuális csomag 3 db Granstar® SuperStar New gyomirtó szert (Trend® 90 nedvesítőszerrel kiegészítve) és 2×5 l Rubric gombaölő szert tartalmaz. Ezáltal a megbízható gyomirtó szer és a kiváló gombaölő készítmény még kedvezőbb áron érhető el a Granstar® SuperStar Pack csomagban.

Az ® jellel jelölt termék az FMC Corporation vagy leányvállalatai márkaneve.
A *-gal jelölt termék a Dow Agrosciences bejegyzett márkaneve

SZERZŐ:
TAKÁCS GÁBOR
TERÜLETI SZAKMÉRNÖK